Fotogängaren

Koll på Gnesta - en snabbis på vischan

Dags igen för utflykt till utomsocknes mål, Gnesta. Att det är en fotoutställning där i dag har väl ingen missat?  Kända FS-profiler ställer ut och många av bilderna har jag sett, men jag är lite nyfiken ändå. Gnesta ligger en bit bort, det går snabbare att ta sig till Helsingfors. Någon recensent är jag inte, men bilderna var fina, idéen kul och det är roligt att få levande ansikten till namnen. Som bonus får jag en pratstund med Claes W. Hoppar på vändande tåg, nästa går om två timmar.

Södra station

Lite drygt att åka pendeltåg , skönt att inte behöva göra det varje dag. En tvåpersoners möhippa tar sig fram och tillbaka genom vagnen, den blivande bruden säljer kramar för 5:-.

 

Sista chansen

Mina närmaste medpassagerare ställer upp. Pojkvännen får en femma och därmed kan han köpa en kram. Fido kollar så det går rätt till.

Hugskott (Obs! Svengelskt skämt, tio poäng till er som hajar)

När jag kliver av vid Södra station och går ner mot Slussen pågår Prideparaden, massor av folk och färg. Vid trappan från Fatbursparken till Medis sitter ett glatt gäng. Fattar inte om det är en svensexa eller något annat. Det huvudpersonen högljutt erbjuder är i alla fall inga kramar.

 

Lite "Gazza" över den här mannen

Skönt att vara ute med kameran igen och ta lite bilder till bloggen. Var ute i ösregnet i torsdags men tyckte inte jag fick med mig något värt att publicera. Skrev om kaspisk trut i senaste bloggposten. I torsdags såg jag på Skeppsbron den medelhavstrut som fågelskådarna larmat om hela veckan. Eller, jag såg fågelskådaresset Svante Söderholm och fattade genast vad han var ute efter. Svante pekade sen ut rätt trut för mig. Vitfågelbestämning är för proffsen.

 

Hoppas hinna med tåget

Hoppas ni såg K-specialen i går med lettiska fotografen Inta Ruka. Så känslosamt och så fina och starka porträtt! Och härliga gamla hus och kvarter i Riga. Man blir lite sugen på att åka till Baltikum och fota.

 

Så botas tågdöden

På MoMa har just avslutats en retrospektiv utställning med Henri Cartier Bressons fotografier. I fotomagasinet Aperture läser jag att en som varit inblandad i utställningen hade HCB:s kontaktkartor och konstaterat: ”The decisive moment is bullshit! There are ten pictures before and ten pictures after every one of them; he actually took thirty pictures of people leaping over that poodle”.  Tja, det är väl så vi gör ibland.

Skiftande fotointresse i Gnesta

Tack för att ni läste och kollade på bilderna, gläd mig gärna med en kommentar.

Sommarhälsningar /Matti

 Postat 2010-07-31 16:29 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Koll på stan - Gruppfoto och gatuporträtt

Dimma! Och hopp om regn! Försöker raska på med morgonbestyren för att hinna in och plåta. Har en idé att plåta dykdalberna utanför Kastellholmen och hoppas på tjock dimma. Bara för att kolla vad det blir.

Ifall jag inte skulle få någon bra bild, bad jag de här två att posera för en bild

Promenaden börjar mindre bra, en trut prickar vänsterbenet med en stänkare och när jag ber om en servett i kiosken just vid Djurgårdsfärjan nekas jag det. – Jag har bara tio stycken kvar. En fågelskådare kollar efter kaspisk trut, det var säkert en sån som sket på mig.

Hallå, ha inte så bråttom!

Tyvärr har dimman lättat men jag tar en sväng ut och kollar och tar några bilder. Nja, det kanske inte var någon bra idé ändå. Måsar och trutar skriar i kapp med besökarna på Gröna Lund. Kollar klockan, om en halvtimme träffas några FS-entusiaster på centralen för en fotorunda på stan. Tänker hänga på för en gångs skull och hastar genom city och hinner precis.

Morsan och Pytte får vara med, det är ju porträttema i dag

Det blir en sväng upp till Sergels torg, ner till Kungsan och vidare till svampen, Kungsgatan upp och proviantering på Drottninggatan.  Fotografering en dag som denna handlar mest om gatuporträtt. Rätt kul det med.

Gäller att ha attityd

Vi kollar loppmarknaden på Hötorget och tar Drottninggatan till Åhléns. Några regndroppar får oss att hoppas, men icke. Efter en stunds hängande, spanande och plåtande skiljs vi och åker hem till bildbehandling och bloggande.

Långsamt

Petar in några svartvita på slutet.


Koreograferat, nästan

Tack för sällskapet, både på stan tidigare i dag och av dig som just läst. Kommentera gärna.

Sommarhälsningar /MattiPostat 2010-07-25 23:27 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Koll på stan - Straffrundan

Behöver ibland en särskild anledning att åka in till stan. I dag vill jag gå på vernissage på Galleri Kontrast och få mig ett glas rosé. Här öppnas i dag utställningarna ”The Inner Circle” – George Platt Lynes och ”Alltid på en söndag” – Dan Hansson. EU-minister Birgitta Ohlsson inviger det hela med ett kort anförande. När det går en våg av censur över Europa, är det viktigt att politiker deltar i samtalet om utmanande konst, säger hon bland annat.

EU-minister Birgitta Ohlsson inviger utställningarna

Georg Platt Lynes nakenstudier av män är det som i dag får mest uppmärksamhet och hans mode- och porträttfotografi får stå tillbaka. Dan Hanson är fotograf på Svenskan och visar här de porträtt han i många år tagit på kända personer ofta publicerade med Karin Thunbergs texter och alltid på en söndag.

Vernissage innebär att man får något drickbart

”När jag själv läser bloggar så känner jag inte att deras åsikter måste representera mig för att jag ska gilla bloggen. För mig är det nästan tvärtom”, står det bredvid ett porträtt av Sanna Lundell. På tal om bloggar, alltså. Kolla gärna mer på Galleri Kontrasts webbsida.

Det hänger tunga moln i luften när jag tar mig genom Gamla stan och city. Följer Regeringsgatan bort förbi Nalen och byter sen till Döbelnsgatan.  Ett lätt regn förvandlar balkongernas parasoller till paraplyer och jag är strax framme vid Vanadislunden.  Ormträskhöjden hette kullen förr, efter en vad det låter mindre badvänlig vattensamling belägen där Wennergren Center nu ligger.

Snickarbacken (måste ha med en trappa)

Då jag petat i mig alldeles för många wienerbröd den senaste tiden bestämmer jag mig för att ta den brantaste vägen upp förbi Stefanskyrkan. Tittar ner på Vanadisbadets tomma bassänger, hittar ett hål i staketet och funderar på att ta mig ner och fota men avstår. En tegelborg uppe på toppen förbryllar och jag tar en sökrunda efter en skylt och får sällskap av en man i samma ärende. När jag väl hittar en skylt visar det sig att det är en vattenreservoar. En ointaglig sådan.

Vanadisborgen

Går ner mot Sveavägen och hittar en mysko plats. En kaninunge skrämmer mig för ett ögonblick, tror först det är e n råtta. Glassplitter, slaktade cyklar, en halvt uppbränd bänk och graffiti överallt. Och en sittgrupp, mysigt ställe.

Mysig rastplats

Fortsätter Sveavägen mot city och slinker in på Stadsbiblioteket. Här har jag inte varit många gånger, om än alls. Imponerande byggnad, både exteriört som invändigt.

Här ska lånas böcker

Kommen till Hötorget ger jag mig och går ner och tar tunnelbanan till Slussen för vidare transport hem med buss 444. Straffrundan är avklarad!

Skönt med vettig temperatur, +20°, och lite regn på det.

Kul att ha er med, kommentera gärna.

Sommarhälsningar /Matti

 Postat 2010-07-24 21:28 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Koll på stan - Min fotobok kom i dag

Så dimper den ner i brevlådan till sist: min fotobok ”Fotospår Phootprints”. Är nyfiken på hur bilderna ska te sig i tryck. Riktigt bra, tycker jag.  Kolla den på

http://www.blurb.com/bookstore/detail/1464075?ce=blurb_ew&utm_source=widget

Sliter med mitt livs första blogg/hemsida. Vissa saker går lätt som en plätt, andra går inte alls. Och det är en terminologi, därtill på engelska, som inte är lätt att förstå till alla delar. Förstår inte innebörden i alla ord i den svenska webbterminologin heller. Kollade Jimmy D:s hemsida och ställde några frågor via kommentarsboxen. Jimmy föreslog ett cafémöte i dag för att på sin laptop kunna visa hur man kan göra. Vi hade tänkt ses på Ballalajkafiket, men det var semesterstängt och vi  korsar Hornsgatan för ett annat café. Jimmy hinner visa en hel del på den timme vi får sitta där innan de stänger kl 15.  Vissa egenskaper verkar vara kopplade till vilket tema man väljer för sin sida och när jag kom hem fungerar somt, annat fortsätter att gå åt skogen. Men tusen tack, Jimmy! 

Innan mötet tar jag  en liten fotorunda mellan Slussen och Mariatorget på cirka halvtimmen. Den minst dåliga bilden hittar ni här. Bloggillustration bara.

"Bara" c:a 18° i dag och det krävs mer kläder nu, om man vill sitta ute

Har ett drygt jobb med att sortera alla bilder jag exporterat från LR till mappar på datorn och även att hålla ordning på var de ligger i LR.  Några har laddats upp till FS, andra skulle vara med i boken och nu ska blogg-/hemsidan kompletteras med bilder. 

Sommarhälsningar /Matti

 Postat 2010-07-23 20:25 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Koll på stan - Corny, eller are – bure – boke

Detta är den sista riktigt varma dagen, utlovade SMHI i går. Från i morgon får vi svensk sommar och behagligare temperaturer.  Bra, då stannar jag hemma i dag också. Förresten krånglade internet för mig i går, det var seeeegt och det gick inte att öppna bilder här på FS. Bara de översta två cm syntes och datorn stod och snurrade. Vet inte om det var min uppkoppling som fått värmeslag, eller datorn, eller rent av jag? Fixade till sig under förmiddagen, som om ett stopp i ett avlopp lossnat.

Senaste fotoboken jag köpte och läste var ”Japanese Photobooks…”.  En intressant  exposé av kända och okända japanska fotoböcker. Inte  snävt avgränsat till gatufotografi, utan även mer experimentellt, både själva fotograferandet men även teknikerna att trycka böckerna.

Corny #1 - Slussen övre

Utbytet med väst, och USA, gav en hel del transkriberingar av amerikanska fototermer till japanska. Ett exempel är  ”kamera wakuso” - ”camera works” respektive ”konpora” – ”contemporary”.

Något jag fastnade lite för var ”are – bure – boko”, lika med ”grainy – blurry – out of focus”.  Det har jag ägnat mig åt lite då och då om än inte alltid med de bästa resultaten. Men jag måste få leka och experimentera ibland, annars blir det ju tråkigt.

Corny #2 - Slussen undre

Antecknade lite andra japanska uttryck: toshi-ron,som betyder cityologi. Vad nu det är för något, inget som Google kände till iaf. Sannolikt något som har med gatufoto att göra.

Ni får några "vanliga" bilder att kika på, så titten in här inte är förgäves.

Argumentation

Väntar fortfarande på min ”shashin-shu”, det vill säga min fotobok. Kolla den gärna på http://www.blurb.com/bookstore/detail/1464075?alt=Fotospår+Phootprints%2C+as+listed+under+Arts+%26+Photography

- den perfekta presenten/julklappen!  :-)


Alla tjejer bara sticker…

Beträffande hemsidan så är det klart med domäner och webbhotell och WorldPress och diverse användarnamn och lösenord. Det enda som inte är klart är väl mitt förstånd och förmåga att få ihop det. Och kanske nyttan med det. Men det är bra att bita i och tugga. Det började bra med att jag inte kunde logga in med de lösenord med mera jag fått via mejl.

Som de säger: ”la pelota es redonda.”

Då kan ni lite japanska och har fått se några av mina experimentella alster. Några är riktigt corny, jag vet. Om ni inte mår allt för illa efter detta, är ni varmt välkomna att kommentera. Extra värdefullt för mig att höra vad ni tycker om dagens bilder. Tusen tack på förhand.

Sommarhälsningar /Matti

 Postat 2010-07-22 15:39 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 3 Nästa