Fotogängaren

Koll på stan - hundliv

En och annan fotograf har gjort sig ett namn på att plåta jyckar. Eller åtminstone gett ut en bok med bilder på de fyrfota vännerna. Jag har ingen hundbok på gång men vill ändå dra mitt ben till hundkojan.

Samtidigt passar jag på att blurra till det. Kornigt, eller brusigt. Jag gillar det.

I Fotografisk Tidskrift #5-2010 skriver chefredaktör Jenny Morelli "När jag just nu bläddrar genom Gösta Flemmings bok Centennium finns otaliga exempel på hur fotografer genom alla tider bryter mot reglerna och publicerar underexponerade, suddiga och enligt många samtida röster "fula" bilder."

Skönt! Då är jag inte ensam om mina fulbilder :-)

Var f ö på Fotomässan i dag, läs mer.

 Postat 2010-11-27 20:54 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Koll på stan - kullerstensblänk

Slutar relativt tidigt, kl 15.30, och åker in till city och köper mig en soffa. Gatufotograferar mig sakta genom stan mot Slussen. Det blänker vackert i Gamla stans kullerstenar och jag svänger in på Prästgatan och tar några bilder. Traditionellt Gamla stan-foto, men blänket i gatan förlåter allt.

Får med mig en hel del annat i bildväg, men det ser ni bäst på "Fotospår".

I brevlådan hemma ligger senaste numret av Black+White Photography och väntar.  Innehåller bland annat artikeln "Sleeping in Japan" med text om och bilder av gatufotografen Stewart Weir.  Och snart är det Fotomässa!Postat 2010-11-22 21:47 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Koll på stan - Promenad från St Eriksplan

Förkylningen var bättre så jag lät mig sitta kvar på tunnelbanan när den passerade Slussen. Istället klev jag av vid St Eriksplan och knallade Torsgatan ner. Plåtade mina gamla valv, men tyckte inte att mörkret tillförde särskilt mycket just här. 

Fastnade för ett stycke diskbänksrealism.

Utanför Centralstationen står en man och röker. En vit hund kommer sniffande. Bild, tänker jag. Och det vart bild. Känner mig helpigg och promenerar vidare mot Gamla stan.

Ett klassiskt motiv för flera av oss är ju passagen under Vasabron. Oftast fotograferad från andra hållet, då man kan få med Stadshuset. Nu var jag nöjd med vad jag såg där jag stod och väntade bara på en forvandrare. Cyklister vimlade det av.

I Gamla stan blev jag fönstertittare igen. När det är mörkt ute syns det som händer inomhus så mycket bättre. De som följer min andra blogg Fotospår har redan sett de tre första bilderna, så den här är ny. Ni som vill följa mina Fotospår hittar färgbilder från promenaden. Välkomna!

(Claes, märkte inga problem med bloggandet ö h t. Förutom listan på befintliga etiketter som var evighetslång och som inte hade mycket med mina blogginlägg att göra..)Postat 2010-11-12 18:51 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Koll på stan - konfrontation vid Mosebacke

Välsignar höstmörkret, skulle aldrig orka gatufota efter jobbet utan det. Nu har jag massor att återupptäcka.

"En skymt av Paradiset"

Hoppar av vid Skanstull och letar mig så småningom till Spuntino på Erstagatan där Micke Berg hänger ett antal punksvarta alster. Fortsätter ner till Slussen. 

"Red Light District"

Nedanför Mosebacke händer det. Coca cola-skylten kastar ett rött sken på fasaderna och jag tar några bilder, ISO 5000, mörkt och murrigt. En man befinner sig kanske 80-100 meter bort men känner sig ändå manad att konfrontera mig och fråga om han kom med. Det är nätt och jämt att han kan urskiljas men vill ändå att jag ska radera bilden. "Jag har fotat själv så jag vet. Du måste fråga först." Jag har inga problem att radera bilden, han är på intet sätt viktig. Jag påpekar dock att han har fel, jag måste inte fråga först. Inte på det avståndet och absolut inte i detta mörker. Tar nya bilder och får med några personer som kommer mot mig. Som inte hade samma problem med sin integritet.

(Jag frågar allt oftare om det är okej att ta några bilder, alternativt kollar jag efteråt. I vissa fall låter jag bli utan tar mina bilder. Har för övrigt svårt att tänka mig att till exempel fotograferna i Street Photography Now har frågat först och plåtat sen.)

Fler bilder på "Fotospår". Välkomna att kommentera.

Hälsningar /MattiPostat 2010-11-04 20:31 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Koll på stan - vardagspromenad på Söder

Ledig för besök på Skolforum och därefter massor av tid för att flanera runt på Söder. Vardagarna är intressantare än helgerna, nu ser man hantverkare, gatuarbetare, kontorsslavar med flera som arbetar inne i stan.

"Mästaren och lärlingen"

Behöver lite litteratur igen och tittar in på Konst-ig. Kommer ut med Jeff Wall. I samband med köpet uppstår ett kodmysterium, VISA-koden ligger på ett annat minneskort. Pinsamt! Har sen fullt sjå att komma ihåg MedMera-koden när jag handlar på Konsum, men får på autopiloten så det löser sig.

"Kalle?"

Tittar in i Chokladfabriken vid Tjärhovsplan. Tycker mig skymta Kalle därinne. Zick-zackar mig sen ner till Slussen och åker hem. (Mer text och fler bilder som vanligt på "Fotospår". Välkomna! Kommentera gärna, här och där!Postat 2010-11-02 16:22 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera