Fotogängaren

En tidig vårvecka i Berlin

Blir erbjuden att byta rum då det jag fått vätter mot Berlin Hauptbahnhof och det kan störa min nattsömn. När jag bokade rum här för första gången för tre år sen bad jag särskilt om ett rum med utsikt mot järnvägen. Fick inte den perfekta utsikten då, men den har jag nu. Och med fönstret stängt hör jag inget därifrån, däremot väsnas klimatanläggning på ett nästan manhattanskt vis. Efter ett par dagar har room servicen öppnat fönstret och då stängs klimatanläggningen av. Då får jag in alla ljud utifrån, tågen som kommer och går, utryckningsfordonen, snabba bilar och motorcyklar som accelererar på Alt-Moabit, resenärers rullväskor mot kullerstenen och nattsuddares muntra skratt och rop. Fantastiskt!

Siluett, Berlin

Första kvällen knallar jag upp till stadsdelen Wedding, äter pasta på Valle Dei Temple och tar en amerikansk ipa på microbryggeriet Vagabund.

Söndagspromenaden går till Prenzlauer Berg. Går lite planlöst hit och dit, passerar ett par loppmarknader innan jag hittar ett antikvariat med kaffe- och alkoholservering. Slår mig ner med en tjeckisk öl, meddelar Jan Berhardtz var jag är och så småningom dyker han upp. Han föreslår en utflykt till Schönerweide och det är bara att glatt tacka och följa med. Där ligger ett nerlagt och till stora delar rivet bryggeri som man för ovanlighetens skull kommer in till, och till och med in i byggnaderna. Flera har brunnit och det är sönderslaget med skräp och glasbitar överallt. Men en spännande miljö att fotografera.

Efter en god stund där tar vi oss till Kottbusser Tor och letar upp Hopfenreich för ett par öl. Hunger leder oss sen till restaurangen Sofieneck i Berlins judiska kvarter där det för min del blir en schweineschnitzel.

Pinsamt nog har jag glömt batteriladdaren hemma och det blir till att knalla bort till Conrad, Berlins motsvarighet till Clas Ohlsson, på måndagsförmiddagen och köpa en ny. Därifrån lufsar jag längs Bülowstrasse och svänger ner mot Yorkstrasse och alla järnvägsbroarna. Plåtar runt på stationen och följer de övervuxna järnvägsspåren först söderut, sen norrut.

Tisdag och jag facebookar att jag tänker kolla in berlinfilosofernas, läs Jan och Gustav, tillhåll Café Godot. Jan vill ansluta och vi ses ett par timmar senare. Vi gör ett besök på Bildband Berlin, en fin liten fotobokhandel där för närvarande Martin Bogren ställer ut. Kommer därifrån med Ed van der Elskens Love on the left bank, som saknades i min fotobokhylla.

Onsdagen blev en kulturdag. I brist på bättre idéer besöker jag Käthe Kollwitz-museet, som har stått på min bucket list ett par år. Grym konstnär, pacifist och med ett stort engagemang för fattiga barn, mot trångboddhet. Lite som Jacob Riis på Manhattan. I faggorna ligger Helmut Newton Foundation och det blev ett sevärt besök även det. Ser några vill-ha-men-för dyra fotoböcker där, Boris Michailov respektive Saul Leiters Early black and white. Den senare billigare att köpa via nätet här hemma, den förra vet jag inte då jag glömde kolla vad boken hette, men den låg på €98.

Regn och blåst på torsdagen men på med regnponchon och i väg. Har mina planer och försöker följa dem. Siktar på en schweineschnitzel på Drei Schwestern i Bethanien nere i Kreutzberg, en tradition, liksom att besöka Markthalle Neun och Street Food Thursday. Inte alls kul att fota när det är grått och mörkt. Jag vill ha sol och ljust så jag kan jaga färger, speglingar och spännande ljuseffekter. 

Dags för utflykt på fredagen. Jan och Gustaf Engberg har vänligheten att ta med mig på en biltur till en nedlagd kalkfabrik i Rüdersdorf en timmes bilfärd utanför Berlin. Vi får inledningsvis problem med en låst grind men hittar en bakväg med lämpliga glipor i ett dubbelt staket. De har varit där åtskilliga gånger men för mig är det ju jungfrulig mark. Sönderslaget och skräpigt med krossat glas och en massa graffiti och klotter. Klättrar högst uppför trapporna i en femvåningar hög byggnad och får nästan svindel när jag kikar ner i den tomma byggnaden. En bit räcke saknas precis vid dörren och det är åtskilliga meter fritt fall ner.

På hemvägen får jag till några gatufoton av den flummiga typen jag gillar. Och det är tack vare solen, som ger speglingar och reflexer.

Bland annat blev det en hel serie tagen på S-bahn mellan Friedrichstrasse och Hauptbahnhof, där nedanstående bild är en fristående bild, men med samma motiv. Serien finns på min facebooksida om någon skulle vara nyfiken. Det är så mycket roligare när solen skiner.

Sista dagen blev en lättjans dag. Har hållit igång bra trots en envis förkylning och när jag nu väntade på att få checka in på flyget hem i morgon så kom jag iväg sent ut på stan. Ingen perfekt sol utan mest växlande molnighet, första varma dagen dock. Inga direkta idéer heller. Är kanske mätt?!Postat 2017-03-04 20:13 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Urbant foto - resumé i svartvitt

Några av mina senaste svartvita. Några tagna i befintligt, sparsamt ljus och ett par inramningar.

Tack för mig!Postat 2016-09-14 20:11 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Urbant foto - en snabbis till Liverpool

Med anledning av en 60-årsdag, ett gemensamt intresse för the Beatles och ett särintresse för Liverpool FC drog fem barndomskamrater via Manchester till hamnstaden vid Merseyside.

Det blev inte så många tillfällen till gatufoto utan jag fick ta de snapstillfällen som hastigt dök upp i vår väg. Lite graffiti hann jag med, den rörde sig ju inte.

Vi besökte museet The Beatles Story i Albert Dock-området. Mycket bra med info i hörlurar och massor av information i bildform och som uppbyggda kopior av de klubbar där Beatles först uppträdde. Till dag två hade vi bokat excellenta guiden Jackie med chaufför Keith för en fyra timmars rundtur till alla platser av vikt och intresse i beatlarnas historia. Tack vare Jackie träffade vi Beatles sekreterare Freda Kelly och när vi besökte kyrkogården där Eleonor Rigby ligger begravd tillsammans med bland andra liverpool-legendaren Bob Paisley vet Jackie att peka ut sonen Graham Paisley som är där samtidigt.

Tredje dagen är vikt till fotboll på Anfield dit vi promenerar i utmärkt väder. Matchen i sig ingen höjdare, men det är ändå stort att ha varit på Anfield Road. Och vädret var lika fint när vi knallade tillbaka.Postat 2016-05-11 20:00 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Urbant foto - NYC 2016, sol och skugga

Dag 1 och sol. Det inbjuder till lek med solkatter och skuggor. Det blir rätt intressanta effekter när solljuset reflekteras i stora skyltfönster och kastas tillbaka mot trottoarerna.

Bor på 35:e gatan, Midtown. Första promenaden går norrut, vänder vid Columbus Circle. Avslutar dagen på the Haymaker Bar & Kitchen. Postat 2016-04-11 23:21 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Urbant foto - Gott Nytt År

Återfår lite energi och inspiration när solen tittar fram under mellandagarna. Tre fotopromenader har det hunnit bli hittills och än återstår några dagar av ledigheten. 

"I vintersol"

Vintersol ger långa skuggor, här fastnar jag för väggen, sen är det bara att vänta in personaget.

"Tåget kommer"

I den här bilden gillar jag de tre ansiktena som med delvis olika uttryck tittar mot det inkommande tåget.

"Håll i handledaren"

Vem av dem är handledaren?

Nämen hej!

Den unga kvinnan syns bra i sin ljusa kappa mot de i övrigt mörka. Hennes leende lyser upp bra det också.

"Spottloskan"

Ljuset och miljön, resterna av julmarknaden på Sergels torg, ger platsen. Studerar en god stund mor och son (?) till höger i förhållande till de förbipasserande. När han lägger en spottloska i backen verkar det som om alla tittar och undrar över beteendet.

"Vänstersväng"

Väntar egentligen på att någon ska dyka upp i det bortre blå. Istället kommer en dam gående bakom mig och jag tänker att jag kanske får nöja mig med en bild bakifrån. Som tur är ska hon upp för trappan till vänster och jag hinner fånga ögonblicket när ljuset träffar ansikte och hand.

"Tryck inte på knappen!"

Bara att passa på när fingret sträcks mot knappen. Bebben och kvinnan täcker upp resten.

"Exponering"

Tror det här var enda sättet att få tjejens ansikte att synas då det är rätt mörkt runt om. Man bör experimentera mera!


Spegling med cyklar

Som sagt! Experiment med spegling i skarpt ljus.

"Gang of five"

Det här gänget håller till i något garageliknande utrymme intill pulkabackarna vid Hornstull/Tanto. Går förbi dem först men tänker: Äh! Man måste utsätta sig! Så jag går bort och frågar om jag får ta en bild. "What are we winning?" frågar en. "Well, if you´re here tomorrow I´ll bring the photos" och med det är de nöjda. "It´s good, it will show our situation and help us survive". När jag åker dit dagen efter är ingen av dem där men väl ett helt annat gäng på sex sju snubbar. De blir riktigt upplivade när de ser bilderna på sina bekanta. "You have a good machine!" Lämnar över bilderna för vidare befordran.


Under bron

Gillar hur ljuset faller på undersidan av nya Årstabron.


Trappskuggor


Triptykfejk

Bilden ser ut som en triptyk med det är det inte. En person ska stiga av tunnelbanan, en ska på och en sitter och väntar på att få åka vidare. Nöjd med att jag fick med speglingen i mitten.

Till sist önskas alla på Fotosidan  ett riktigt Gott Nytt År!
Postat 2015-12-31 00:04 | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera
1 2 3 ... 44 Nästa