Fotogängaren

Urbant foto - fotboll = bomber och rök

Går på min första fotbollsmatch på flera år, tillika första matchen för mig på nya Tele2 Arena. Har i princip slutat gå på fotboll, tycker det är jobbigt med vuxna män som på familjeläktaren, bland barn, skriker "jävla hora" och annat åt domare och motståndarlagets spelare.  Tror dock att en träningsmatch ska vara befriad från sån´t.

Tar en Pang Pang dubbel-IPA från Hökarängen, riktigt god, och käkar en ox- och rödvinskorv med skogssvamp och nå´t annat kul som jag inte minns innan jag knallar upp och in till min sittplats i nordvästra rundeln.

Uppladdning

Uppladdning

Sitter nära Union Berlins supportersida och jag ryser när de trummar igång och djurgårdsklacken svarar från andra sidan. Matchen är fördröjd med 40 minuter för att alla ska hinna in. Akustiken är lika utmärkt som högtalarsystemet är uselt. Det visar sig snabbt att båda lagen har med sig en skara huliganer in på arenan och när Dif-klacken halar fram en Dynamo Berlin-banderoll (Unions rivallag nr 1) brakar det loss.  Unionhuliganerna invaderar planen och möts av kastade bengaler och knallskott.

Planinvasion

Planinvasion, delar av djurgårdsklacken på väg mot Union Berlins kortsida

Till sist lugnar det ner sig och matchen kommer igång. 

Mindre begåvade personer bland djurgårdspubliken fortsätter att provocera Unionklacken genom att skandera ”Dynamo”, från nya ”Sofialäktaren” hörs” Union scheisse”. En man i min ålder, på samma bänkrad som jag, ropar även han ”Dynamo” men får starkt mothugg av andra djurgårdare runt om som frågar vad han håller på med. ”Va fan ropar du Dynamo för? Du hejar väl på Djurgården! Hur gammal e´ru? Håll käften!”

Första- och sistagångsbesökare?

Första- och sistagångsbesökare?

Det blir alltmer hätskt under andra halvlek och barnfamiljerna flyr fältet. När Djurgården kvitterar till 1-1 i 69:e tänds bengaler i Djurgårdsklacken, knallskott dånar på berlinsidan och tjock rök väller upp. I 72:a var matchen slut, domaren beordrar lagen av plan. En stor del av publiken hade redan gått, nu går resten. Utom de som kommit dit för att skita ner sina respektive klubbars namn. Djurgården hade precis bytt in sin  provspelande sydafrikan Mark Mayambela, tror inte han hann nudda bollen. Läser efteråt att tyskarna hade stormat insläppet för att undgå visitering men att ansvariga beslutade att ändå starta matchen.

Bengaler avbryter matchen

Bengaler avbryter matchen

Tysk rök

Tysk ragnarök

– Vad ska man säga? Det går inte! Det är så jävla tragiskt! suckar en Djurgårdssupporter på tunnelbanan.

– Det är tråkigt att det blir så här när det är en underbar och ovanligt rolig träningsmatch som ska genomföras, sa Djurgårdens pressansvarige Jonas Riedel innan avspark. ( ur Aftonbladet).

Själv hade jag en förhoppning om ett vänskapligt möte, som skulle följas av ett returmöte i sommar i Berlin (åker till Berlin vecka 9). Tydligen är det bara naivt att tro att någon fotbollsmatch på högre nivå nånsin kan spelas utan dessa bedrövliga inslag. Det var ju ändå bara en träningsmatch!Postat 2014-01-26 13:43 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Urbant foto - abstrakt på gatan

Både före och efter besöket på Fotografiska passar jag på att plåta lite konstigheter. Nu är detta inte allas likör så jag bifogar en kort förklaring till vad jag såg i motivet.

10

Gillar sån´t här, där slumpen är medskapare. Bilspåren, linjerna kors och tvärs. Kul att kunna peta in en tia i kompositionen.

Abstract removal + portraits

Med titeln menar jag att det ursprungligen suttit någon/några affischer på den här väggen och att de sanerats bort varav resterna blir detta vackra abstrakta "konstverk". Hur de två små porträtten hänger ihop med det övriga, vet jag inte. Men de tillför definitivt lite extra.

Komposition med blått

Tycker detta är lite spännande, med det lite rinniga röda och de ljusockra pluttarna på en vacker blå bakgrund.Postat 2014-01-20 17:56 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Urbant foto - Rheborg på Fotografiska

Besöker Fotografiska denna rågrå vinterdag. Det är kö ut på trappan och inne är det flest folk "Backstage" och ser Johan Rheborgs bilder på skådespelarkollegor. Jag tycker bilderna är bra och väl värda sin plats här. De ger en osminkad bild av våra inhemska stjärnor som visar upp trötta ansikten, några utstrålar närmast leda. Och det är inte fel att se Elliot Erwitts bilder en gång till!

"Backstage"

Däremot hoppar jag Jill Greenberg. 

I övrigt ägnar jag mig mest åt "abstrakt" fotografi, kan komma i nästa blogg.Postat 2014-01-19 20:01 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Urbant foto - kulörta utsnitt ur det grå

Tog som sagt en promenad i ett grått Stockholm i går. Ur det grå plockar jag fram lite färg: 

Imma-teriell 76 96

Motion & emotion

J4

Heja Sverige ( men det blev ändå torsk i JVM-finalen)

Någons älskling

Porträtt

Två generationer

Gatufoto är lätt, bra gatufoto är supersvårt!Postat 2014-01-06 12:38 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Urbant foto - svartvit expedition i grå dimma

Dimman lurar mig in till stan (Stockholm). Tyvärr är det alldeles för bra sikt ändå och mina dimmiga idéer kommer på skam. Rotar runt på Slussen och hittar ändå några bilder.

Stök och bök

Abstrakt

Vi flyttar

Dimmigt i öster

Margiela was here, glömde sin cykel

Siktar nu på Kulturhuset och dels Martina Hoogland Ivanows utställning dels en fika. Tar Västerlånggatan, inte jättemycket folk. Lyssnar på ryska och finska turister.

68:an, kanonbra

Utanför Kulturhuset kommer ett entusiastiskt gäng på cirka 30 Beliebers tjoande. Många med Justin Biebermasker för ansiktet. Kollar utställningen. Sevärd! Livat på barnavdelningen, barn i alla åldrar kryper, springer och klättrar omkring. Lugnare på kaféet.

Kafétjejer


Expeditionen är med detta  avslutad.
Postat 2014-01-05 19:10 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera