Fotogängaren

Koll på stan - Slussen #3

Hemmadag i dag också, har en del att fixa. Läge för en Slussenblogg, med bilder ur arkivet, med andra ord. Tycker jag.

"En klunk öl för gamla Slussen"

Jag tror man skulle klara sig bra som gatufotograf bara genom att mjölka Slussens alla vinkar, vrår och ur alla apsekter. Folkvimlet, pendlarna, de som väntar, de som ska förlusta sig på nöjesställen av olika slag, shopparna, näringsidkarna. Och Slussen som uttjänt trafikapparat, vittrande betong, klotter, affischer, bilar, bussar, tunnelbana, tåg, skärgårdsbåtar, kryssningsfartyg och färjor.

Ärggröna pelare

Vackert slitna stålbalkar nere vid bussterminalen.

Som vanligt, mer text, fler bilder på "Fotospår". Välkomna! Hälsningar /MattiPostat 2010-10-10 16:33 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Koll på stan - pool är cool

Så, har just svurit högt. Mitt i bloggskrivandet kajkar allt ihop och texten försvinner. Hoppas jag formulerar mig bättre denna andra gång.

Kul med ögonkontakt. Barn är bra på det. 

Har ett ärende till Scandinavian Photo på Kungsholmen, och det får mig att lämna en varm lägenhet för solgasset utanför. Slussen blir som så ofta utgångspunkten och nu följer jag Brännkyrkagatan så långt väster ut det bara går. Här och där sitter eller ligger folk, ensamma eller tillsammans, i solen eller i skuggan. Någon försöker jobba på sin laptop. En hurtig ung man gör upprepade armhävningar  och Högalidskyrkan slår ett.

 En mamma med en liten knatte frågar efter vägen till Långholmsbadet. Jag lurar ner dem till Pålsundsbron ovetande att det går att komma ner till Långholmen från Västerbron. Västerbron är med sina 602 meter landets längsta bågbro i stål, och jag tror det är första gången, stockholmare som jag är, som jag tar mig över den till fots. Både vid Smedsuddsbadet och i Rålis vimlar det av soldyrkare. Att de bara orkar, tänker jag. 

Vänlig äldre man, inga problem att fota.

Stilstudie

Hämtar mitt paket i fotoaffären. Längre än så här sträcker sig inte mina planer, men då jag inte fått någon vettig bild, går jag förbi Fridhemsplan och tunnelbanan och fortsätter mot S:t Eriksplan. Slinker in i biljardhallen igen. Frågar snällt om lov och tar sen ett tjugotal bilder. Antar att de spelar biljardformen pool i värmen. Tackar sen för mig och fortsätter promenaden. Torsgatan är het, vinden kommer inte åt och väggen skickar tillbaka värmen som solen försökt trycka in i den. Att det är Stockholm Vatten som huserar innanför väggarna erbjuder ingen som helst lindring.

Poolside

Centralen är ett av mina sweet spots för gatufoto, men i dag är det förhållandet sol och skugga som får det att gå upp  en talgdank. Går i stället Vasagatan men hittar inte den skugga jag söker, en skugga som kan bli effektfull när människor rör sig in i eller ut ur den. Några försök gör jag och ni förstår säkert hur jag tänker.

Tjejen till höger har tappat sitt huvud in i skuggan

Det börjar kännas i påkarna men jag har bara Vasabron, Stora Nygatan och Slussenkarusellen kvar innan jag är tillbaka vid bussterminalen.

Solen lyfte fram hennes ansikte och axelparti på ett ganska tjusigt sätt

Tycker nog att jag gjort mig förtjänt av ett wienerbröd till eftermiddagsespresson.

Lite mysko, var kom hon ifrån?

Ni gjorde nog klokt som stannade inne och inte hängde med på promenaden :-) Hoppas ni tyckte det var trevligt att läsa om den. Gillar ni därtill bilderna, blir jag glad över den minsta lilla kommentar.

Sommarhälsningar /MattiPostat 2010-07-14 19:15 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Gatufoto - Folk förstår inte…

I dag är det den stora dagen då hugade gatufotografer har chansen att mötas lins mot lins, nylle mot nylle på NamKang. Och jag är en av dem.

Soligt och varmt är det, så dagen måste ju utnyttjas maximalt innebärande en fototripp på stan. Har kollat in ännu en skaplig trappa, den från Kungsgatan upp till Regeringsgatan. Ställer mig därför där och väntar på att det ska komma någon nerför densamma. Det stinker piss nå´t så in i… En ung man kommer till sist ner och jag tar säkert sju-åtta bilder innan han hinner för nära.

Man i trappa

– Nu förstörde jag bilden för dig, säger han. – Nej, tvärtom! Jag har väntat länge på dig, säger jag.   – Oj, tack, tack!  

Jag går längs Regeringsgatan och stannar vid trappan som kallas Snickarbacken. Här tog jag för ett bra tag sen en bild jag fortfarande är mycket nöjd med, "Var tog ungdomen vägen". Ni får se den igen här:

Var tog ungdomen vägen?

Här är det heldött, inte en människa i närheten av att vilja gå vare sig upp eller ner i trappan. De jag ser nere på gatan ska alla in i Finlandiahuset. Så jag går ner själv och ut mot Birger Jarlsgatan. Eftersom det är gatufototräff håller jag utkik efter möjliga deltagare och faktiskt skymtar jag en, hundra meter bort. När jag senare kommer ifatt står han och passar vid en färggrann port. Nilserik Larsson, I presume, kunde jag ha sagt, för jag känner på mig att det är han, Eskilstunas Fan Ho. Strax kom nerför tvärgatan en kvinna i perfekt röttochsvart till Nilseriks komposition och jag lämnar Nilserik att ta sin bild.

Kommer fram till Kungsgatan igen och ser en liten tjej i lila, urless på morsans eviga mobilsnackande.Liten, ledsen i lila

Ser p-huset Parkaden och tänker att jag ska ta mig en titt, för som icke bilägare är jag inte ofta i den miljön. Tar en bild i trappan och tycker det ser ut som om att personerna på bilden inte är överens om var de ställt kärran. "Den står högre upp!", "Nej, kommer du inte ihåg att vi ställde den på plan 1?" Mannen går ifrån för att ringa efter hjälp.

Var parkerade vi bilen?

Får tillfälle att ta en knasbild. Gillar dem! "Se mannen", döper jag den till. Går runt parkeringsdäcket på plan 2, men tycker inte att det blir så bra. Riktigt knepigt ljus.

Se mannen

Bokskotten lockar med rea och jag kollar så klart fotoböcker. Men de är inte billiga, nära fyra hundra för de jag skulle kunna tänka mig att köpa. Kommer därifrån med en bok om surrealism för 59:- i stället. Några av bilderna i den ska jag vid tillfälle visa mina sexåriga elever så de förstår att det de målar och ritar inte måste vara föreställande och att det blir bäst när man har kul.

Paperbackman

Hittar en tjusig vägg och ställer mig och väntar på att någon ska gå förbi mellan mig och väggen. Spanar in en ung man och höjer kameran till ögat, väntar, väntar. Var är han? Då har den rackar´n smitit bakom mig och för att inte komma i vägen. Folk förstår inte. Dags att gå mot NamKang. Där utanför träffar jag Eva Silver-Granhall och Annelie Worgard och några ytterligare släntrar in medan vi står kvar i solskenet. En massa bra bilder väntar på oss och vi hinner nosa på frågor om bland annat etik. Ett par bilder till hinner jag ta innan dagen är slut. Ärligt talat vet jag inte om jag tog dem innan eller efter.

Halsduken

Ibland slinker det med ett och annat gatuporträtt. Det här gillar jag för minen, den man får när man inte får sin halsduk att göra som man vill. Tar ett tunnelbanefoto också och tycker det blev rätt bra med blicken hos den kapade killen och koncentrationen hos mobilspelaren.

Tidsfördriv

Sent blev det, men ännu en blogg är skriven. Tack för att du läste och tittade på bilderna. Tusen tack till om du dessutom vill kommentera text och/eller bild. 

Hälsningar /Matti

 Postat 2010-03-20 22:00 | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Gatufoto - Dawid, Elvis-Elvis, ikon och kontrast

Vårkänslor! På med vårkläderna och vårskorna, barhuvat och inga vantar! Härligt - i fem minuter. Mössan har jag stoppat ner i kameraryggan, men händer och tår kommer att lida.

Dawid och Elvis-Elvis

Inte mycket folk på Galleri Double Elvis, än.

I dag är det Dawid 3+1 som gäller. Ni som läste DN:s motorbilaga kunde på sista sidan läsa om Björn Dawidsson, "Dawid", och hans intresse för bilar och bilism. Vernissage på tre gallerier denna lördag. Jag börjar med Double Elvis där temat är parkeringsgarage och bilar inslagna i presenningar och bakom galler. 

Soffprocession

Här baxar vi soffa!

Fortsätter ner till Galleri iIkon. Här är det fokus på racerbilar och här finns Audi, Maserati, Ferrari med flera sida vid sida. 

Dawidpastisch

Pastisch på Dawid

Det är fullt med folk ute i vårsolen och jag tar några vimmelbilder här och där. Lite a la Lasthein, inspirationen kommer nog därifrån. Tar en pastisch på Dawid när jag passerar ett öppet garage.

Dawid själv, med blommor

Avslutar vandringen på Galleri Kontrast och här är det riktiga vernissaget. Vin och ostpinnar, fullt med besökare. Jag ser fotograf Dawid himself och väggarna är fulla med hans bilder från ett svunnet Stockholm och stadsdelen Sibiriens bilhandlarkvarter. Tagna med småbildskamera mellan åren 1969 och 2009.

Mot Maria Prästgårdsgata

Vid Maria Prsästgårdsgata

En liten kille begrundar en bild på en man som ligger under en jeep, med kroppen vikt runt höger framhjul. "Pappa, jag tror han är död!" "Nej, han ligger nog och mekar."

Mosebacke vattentorn

Ni får ett par bonusbilder också. Hoppas ni gillar dem.

Vimmel på St Paulsgatan

Tack för att du läste och tittade på mina bilder. Som alltid blir jag glad om du vill kommentera bild och/eller text.

Hälsningar /MattiPostat 2010-03-06 16:42 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera