Fotogängaren

Koll på stan - i kvällsljus

Vi var några gatufotopoolare som tog en runda i stadens mörker i går eftermiddag och kväll. Jag använde min G11:a och inställningen "svagt ljus" som jag tycker ger rätt kul effekt på bilderna. Lite utsmetat sådär.

Håll i hatten för här går det undan

Gillar de här stora affischtavlorna med gigantiska nyllen på. Ett par jeansben skyndar förbi så hastigt att kropparna knappt hinner med.

På bron över Kungsgatan

Vacker blå kvällshimmel och ett vattenfall av ljus. En man sticker upp sitt huvud däruppe på bron över Kungsgatan.

Skor

"Ett typiskt Mattifoto", sa jag när jag tagit denna. Ett eller flera objekt i förgrunden och så en person av vilken jag bara låter benen skymta, i övre bildkant.

Ljus och mörker

Här var affischens ansikte så väl upplyst att jag bara måste vänta och se om jag skulle kunna få till en bild. En "mörkerman" kom så åkande nerför rulltrappan som en antipol till det ljusa och glada.

Softar i soffa

Vi stannade till på Kulturhuset. Intill utställningen med Tomoko Sawadas  bilder satt och låg ett tonårsgäng. Fastnade för skosulorna. Frågade för en gångs skull om jag fick ta en bild. Sulkillen skulle hoppa upp och sätta sig ordentligt men jag bad honom ligga ner, "det är dina skor jag vill fota".

Tecknet

Vi sitter och tar varsin organisk pils och jag spanar uppåt mot rulltrappan. Tycker den här gesten blev okej. Ser ut som om hon vill dölja sitt ansikte för fotografen men hon visar bara på utsikten mot Sergels torg och de upplysta Hötorgsskraporna.

Avslutade med mat och prat på Monk´s. En trevlig kväll i alla avseenden med andra ord.Postat 2010-12-30 11:49 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Koll på stan - tillbakablick 2010, lokalt tema

Fortsätter min summering av fotoåret, både här och på "Fotospår", med olika inlägg. Kolla båda så missar ni inget. Det roliga i tillbakablicken är att man ofta får ihop ett gäng bilder som blir ett tema eller en serie.

Dagens tema är  lokalt, det vill säga det gemensamma för bilderna är var de är tagna. Bilderna här togs alldeles i början av året och det hann bli ett album fullt innan jag fick nog. "Brännkyrkagatan med omnejd, gatufoto i Stockholm" heter albumet om någon vill se fler bilder härifrån.

Gossen och backen

Tycker den glade gossen gör bilden när han vänder sig om och ser mig just som jag tar bilden.

Vy mot Besvärsbacken

Här står jag nedanför backen bakom gossen på bilden ovan. Besvärsbacken är brant nog om sommaren, på vintern är det nästan omöjlig att ta sig upp för.

Rutigt

Hittade denna inramning vid gångvägen till Mariahissen. Tycker den bilden kompletterar temat riktigt hyfsat.Postat 2010-12-28 19:39 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Koll på stan - och på utställningar

Har just börjat visa de bilder ur årets skörd jag är nöjd med, på min wp-blogg. Där grupperar jag bilderna i serier, eller teman om man så vill. Ett tema jag inte tar upp där tänkte jag visa här. Jag gillar att läsa om fotografer och fotografering och jag gillar att gå på fotoutställningar. Kameran är med som hjälp för minnet och för att jag ska få med mig bilder till mina blogginlägg. 

Därtill är det ju kul att försöka få till något intressant. Bilden ovan är från Fotomässan och med lite fantasi kan man tänka sig att hon tittar i en spegel.

Bilden ovan är från Gus van Sant-vernissaget på Fotografiska. Två personer som ser ut att interagera men gör sitt oberoende av varandra.

Från en utställning på CFF. Jag leker gärna med speglingar, som synes.

Den här är från årets Planket-utställning. 

Se där ett av flera teman/serier från mitt gatufotografiår 2010. Flera som sagt på Fotospår.Postat 2010-12-26 11:39 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Koll på stan - Meindl för gatufotografen

-7° och läge att checka utrustningen. Meindl och dubbla strumpor på fötterna. Kanon, funkar finfint. T-shirt, fleece och dunparkas på överkroppen. Bomulls-t-shirt är inget bra, det visste jag. Nu blir jag bara lite svettig, så det går an. Hade jag stannat en längre stund hade det blivit kalltom ryggen. Underställ och vanliga brallor, inga bekymmer. Kameran, 5D mk II + 50mm/1,2, inga som helst problem.

Dubbel fotosession

Dubbel fotosession.

Kollar Pieter ten Hoopen på Galleri Kontrast innan jag ger mig iväg. Det blåser elakt när jag går Centralbron över till Kungsholmen. Inge J kajkar runt ovanför citytunneln där nere i djupet.  

Tittar in på Stadshusets gård och bevittnar en dubbel fotosession. Håller mig i solen på Norr Mälarstrand och går till sist upp till Scandinavian Photo som dessvärre hunnit stänga femton minuter tidigare. Snopet! Hade tänkt kolla om de har Canons handledsrem. Har alltid kameran i handen, med vanliga långa remmen lindad flera varv sunt handleden. Svårt att få till det riktigt skönt och bra så det sitter säkert och pekfingret når.

Skrattar bakom ryggen

Fult att skratta bakom någons rygg så där!

Tar mig sen sakta tillbaka till Slussen via Torsgatan, Centralen och Gamla stan. Det mörknar fort.Postat 2010-12-04 22:02 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera