Koll på stan - Straffrundan

Behöver ibland en särskild anledning att åka in till stan. I dag vill jag gå på vernissage på Galleri Kontrast och få mig ett glas rosé. Här öppnas i dag utställningarna ”The Inner Circle” – George Platt Lynes och ”Alltid på en söndag” – Dan Hansson. EU-minister Birgitta Ohlsson inviger det hela med ett kort anförande. När det går en våg av censur över Europa, är det viktigt att politiker deltar i samtalet om utmanande konst, säger hon bland annat.

EU-minister Birgitta Ohlsson inviger utställningarna

Georg Platt Lynes nakenstudier av män är det som i dag får mest uppmärksamhet och hans mode- och porträttfotografi får stå tillbaka. Dan Hanson är fotograf på Svenskan och visar här de porträtt han i många år tagit på kända personer ofta publicerade med Karin Thunbergs texter och alltid på en söndag.

Vernissage innebär att man får något drickbart

”När jag själv läser bloggar så känner jag inte att deras åsikter måste representera mig för att jag ska gilla bloggen. För mig är det nästan tvärtom”, står det bredvid ett porträtt av Sanna Lundell. På tal om bloggar, alltså. Kolla gärna mer på Galleri Kontrasts webbsida.

Det hänger tunga moln i luften när jag tar mig genom Gamla stan och city. Följer Regeringsgatan bort förbi Nalen och byter sen till Döbelnsgatan.  Ett lätt regn förvandlar balkongernas parasoller till paraplyer och jag är strax framme vid Vanadislunden.  Ormträskhöjden hette kullen förr, efter en vad det låter mindre badvänlig vattensamling belägen där Wennergren Center nu ligger.

Snickarbacken (måste ha med en trappa)

Då jag petat i mig alldeles för många wienerbröd den senaste tiden bestämmer jag mig för att ta den brantaste vägen upp förbi Stefanskyrkan. Tittar ner på Vanadisbadets tomma bassänger, hittar ett hål i staketet och funderar på att ta mig ner och fota men avstår. En tegelborg uppe på toppen förbryllar och jag tar en sökrunda efter en skylt och får sällskap av en man i samma ärende. När jag väl hittar en skylt visar det sig att det är en vattenreservoar. En ointaglig sådan.

Vanadisborgen

Går ner mot Sveavägen och hittar en mysko plats. En kaninunge skrämmer mig för ett ögonblick, tror först det är e n råtta. Glassplitter, slaktade cyklar, en halvt uppbränd bänk och graffiti överallt. Och en sittgrupp, mysigt ställe.

Mysig rastplats

Fortsätter Sveavägen mot city och slinker in på Stadsbiblioteket. Här har jag inte varit många gånger, om än alls. Imponerande byggnad, både exteriört som invändigt.

Här ska lånas böcker

Kommen till Hötorget ger jag mig och går ner och tar tunnelbanan till Slussen för vidare transport hem med buss 444. Straffrundan är avklarad!

Skönt med vettig temperatur, +20°, och lite regn på det.

Kul att ha er med, kommentera gärna.

Sommarhälsningar /Matti

 

Inlagt 2010-07-24 21:28 | Läst 6773 ggr. | Permalink
Du brände nog det mesta av wienerbrödskalorierna i dag. Hade du promenerat till Slussen hade du bränt fler :). Gillar silhuettbilden från Stadsbiblioteket och graffitibilden. Jag tycker också att det är skönt att värmen sansat sig lite de sista dagarna.
Svar från mattimer 2010-07-24 23:16
Lagom är bäst, både vad gäller straffrundors längd och antalet wienerbröd :-) Skönt att det är svalare, men nu regnar det väl resten av semestern. Tack för kommentaren, Torbjörn. Sommarhälsningar /Matti
Lagom är väl alltid bäst, det fick jag i alla fall inpräntat i mig under min uppväxt. Lite svårare att leva efter det har det visat sig att vara.... Regnet ska vara på väg en masse läser jag i SvD, håll i hatten och skydda kameran! Tack för turen, gillar lilkillen och bokfantasten bäst. /malin
Svar från mattimer 2010-07-25 08:30
Det regnade hela kvällen och större delen av natten, nu på morgonen är det en fuktig dimma över förortslandskapet. Får se om jag kan hålla en wienerbröddisciplin resten av semestern, i kombination med några rejäla fotovandringar. Måste, för att kunna se mig själv i spegeln, eller vilja :-)
Tack för kommentaren, Malin. Sommarhälsningar /Matti
Du kan dra med mig på några av de längre vandringarna, flyttstress och för mycket tid i bilen har fått mig att bli mer än lovligt päronformad... har slutat se mig i spegeln i ren självbevarelsebedrift! Ut i dimman, den är fantastisk. /Malin
Svar från mattimer 2010-07-25 08:56
Vi kan göra en tur på stan, Vad jag förstår kan du behöva orientera dig lite :-) Så säg en tid och en plats bara. /Matti
Sköna bilder Matti! Rastplatsen ser väldigt inbjudande ut :-)

...Jag gillar den sista bilden bäst, det är en sån bildklassiker på något sätt. Du har fått till den väldig välexponerat. Snygga rutor, bra svärta och så ser man detaljer såväl på utsidan som på insidan.

Mvh/Peter
Svar från mattimer 2010-07-25 18:36
Tack Peter. Jag kan fylla en termos med fika så kan vi ses på rastplatsen när du kommer till stan, men då får du ta med dig bullar :-) Sommarhälsningar /Matti
En straffrunda skulle inte sitta ivägen. Blir lite avis när jag ser din rundor, alltid med fina slutresultat.
Silhuettbilden från Stadsbiblioteket är en höjdare, bra exponerat.
/Sven
Svar från mattimer 2010-07-25 18:38
Man får slita för bilderna. Döbelnsgatan var helt död. Måste hålla igång, ochhålla igen på godsakerna, så man är i form till det kommande läsåret :-) Tack, Sven. Sommarhälsningar /Matti



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?