Koll på stan - Corny, eller are – bure – boke

Detta är den sista riktigt varma dagen, utlovade SMHI i går. Från i morgon får vi svensk sommar och behagligare temperaturer.  Bra, då stannar jag hemma i dag också. Förresten krånglade internet för mig i går, det var seeeegt och det gick inte att öppna bilder här på FS. Bara de översta två cm syntes och datorn stod och snurrade. Vet inte om det var min uppkoppling som fått värmeslag, eller datorn, eller rent av jag? Fixade till sig under förmiddagen, som om ett stopp i ett avlopp lossnat.

Senaste fotoboken jag köpte och läste var ”Japanese Photobooks…”.  En intressant  exposé av kända och okända japanska fotoböcker. Inte  snävt avgränsat till gatufotografi, utan även mer experimentellt, både själva fotograferandet men även teknikerna att trycka böckerna.

Corny #1 - Slussen övre

Utbytet med väst, och USA, gav en hel del transkriberingar av amerikanska fototermer till japanska. Ett exempel är  ”kamera wakuso” - ”camera works” respektive ”konpora” – ”contemporary”.

Något jag fastnade lite för var ”are – bure – boko”, lika med ”grainy – blurry – out of focus”.  Det har jag ägnat mig åt lite då och då om än inte alltid med de bästa resultaten. Men jag måste få leka och experimentera ibland, annars blir det ju tråkigt.

Corny #2 - Slussen undre

Antecknade lite andra japanska uttryck: toshi-ron,som betyder cityologi. Vad nu det är för något, inget som Google kände till iaf. Sannolikt något som har med gatufoto att göra.

Ni får några "vanliga" bilder att kika på, så titten in här inte är förgäves.

Argumentation

Väntar fortfarande på min ”shashin-shu”, det vill säga min fotobok. Kolla den gärna på http://www.blurb.com/bookstore/detail/1464075?alt=Fotospår+Phootprints%2C+as+listed+under+Arts+%26+Photography

- den perfekta presenten/julklappen!  :-)


Alla tjejer bara sticker…

Beträffande hemsidan så är det klart med domäner och webbhotell och WorldPress och diverse användarnamn och lösenord. Det enda som inte är klart är väl mitt förstånd och förmåga att få ihop det. Och kanske nyttan med det. Men det är bra att bita i och tugga. Det började bra med att jag inte kunde logga in med de lösenord med mera jag fått via mejl.

Som de säger: ”la pelota es redonda.”

Då kan ni lite japanska och har fått se några av mina experimentella alster. Några är riktigt corny, jag vet. Om ni inte mår allt för illa efter detta, är ni varmt välkomna att kommentera. Extra värdefullt för mig att höra vad ni tycker om dagens bilder. Tusen tack på förhand.

Sommarhälsningar /Matti

 

Inlagt 2010-07-22 15:39 | Läst 3539 ggr. | Permalink
Tack, Claes. Den är kanske lagom corny :-) Sommarhälsningar /Matti
Din fotobok ser väldigt fin ut. Vilken variant har du valt? Har du beställt från Blurb tidigare?
Svar från mattimer 2010-07-22 21:26
Det var riktigt roligt att höra, tack för det Torbjörn. Vet inte om jag förstår vad du menar med variant, men jag valde iaf Standard Landscape vad gäller storleken (tror jag) och jag laddade ner mallar för att kunna göra lay outen själv i InDesign. Det finns färdiga bokmallar, med ett stort antal sidmallar att välja mellan. Tyckte dock att samtliga var ganska ointressanta. Men det är ingen billig historia och boken lär ju inte bli någon best seller. tror jag kan kränga två ex och ett ex ska jag skicka till en kusin.
Sommarhälsningar /Matti
Intressant att du läser om Japansk fotografi.Kan rekomendera att du söker på Goro Bertz en Svensk japansk ung kille som lever i Tokyo och tar riktigt grymma gatubilder.Även hans förebild Daido Moriyama finns det mycket bra film att se på youtube väldigt intressant!

//Johan
Svar från mattimer 2010-07-22 22:38
Kulturhuset i Sthlm hade en bra utställning med japansk gatufotografi, Tokyo Stories med Hiroshi Hamaya, Tadahiko Hayashi och Shigeichi Nagano. Den förstnämnde är representerad i min bok liksom Daido Moriyama med "Japanese Theater". Ska kolla Goro Bertz närmare, tack för tipset. Sommarhälsningar /Matti
Det är bra att du jobbar på japanskan Matti. Själv har jag studerat en del holländska den senaste veckan, t.o.m såpass att det trillade hem en 7D med massa lullull till... en mycket trevlig bekantskap so far. Beträffande din fotobok så ser den väldigt trevlig ut tycker jag, man blir inspirerad! Jag får nog vänta ett tag dock, tills man har tillräckligt med bra bilder i ett tema. Du har fått ihop en bra skörd gatufoton. Det var roligt att bläddra, kände igen nästan alla alster!

Ha det bra/Peter
Svar från mattimer 2010-07-24 00:36
Lättare att åtminstone läsa holländska än japanska :-) Vad blev det för lulllull? Specialgluggar för sthlmsbesöket?
Trevligt med ditt positiva utlåtande ang min bok. Nu är det blogg/hemsidan som jag har att slita med.
Tack för kommentaren Peter och ha det bara bra själv! Sommarhälsningar /Matti



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?