Fotogängaren

Gatufoto - lek med ljus och skugga

I dag får du följa med på en solig vandring från Ropsten in till city. Har länge närt idén att åka till Ropsten, varför minns jag inte längre. Plåtade boxning för två veckor sen och vid Ropstens t-banestation har Djurgården sin fäktsektion. Kollade på nätet och i dag tränade småkillar. Ska försöka besöka seniorernas träning någongång. Har aldrig plåtat fäktning eller ens sett det live.

Sol och skugga

Mellan bro och skugga

Uppehåller mig länge på t-baneperrongen som ju svävar ovanför busshållplatserna och den övriga trafiken. Mycket sol och mycket skugga och en del betongpelare. Leker med vinklarna och inramningarna av personer som kommer och går. Tar en sväng ut på gamla Lidingöbron men utan att få någon bild jag är nöjd med.

Flicka i ljusficka

Flicka i ljusficka

Vinklad inramning

Vinklad inramning (kommentera gärna om ni tycker dessa är okej eller skit)

Köp glass

Köp glass

Börjar min promenad söderut i Hjorthagen. "Funkis för arbetarna" står det på en infoskylt. De 600 lägenheterna här vid Porjusvägen och Lanforsvägen med flera gator byggdes mellan 1934 och 1937. "Säkerhetsproppen" heter för övrigt kvarteret i gasklockornas skugga.

Tyckte det var lite snyggt

Hittar en stig ner till Storängsbotten och är strax vid Ryttarstadion. Tänker att det kunde vara kul med en hästbild och har Hammarskiölds dito från Spanska Ridskolan i huvudet. Hittar bara hästar på promenad, med ryttare på visserligen, men inget för en gatufotograf.

Atleten

Atleten

Tar mig strax in på Östermalms IP där unga djurgårdare tränar för kommande stordåd. En ensam idrottare ligger på tartanunderlaget och ser spänstig ut. Nu är jag på hemmaplan, passerar nämligen Stockholms stadion. Här byggs någonting inför någonting. Det enda någonting jag kommer på är Stockholms Maraton nu på lördag.

Vattenhål

Sturegatan ner och sen Norrlandsgatan. Hamnar på Bokskotten och köper sånär ännu en bok. Mitt bokkonto är redan övertrasserat så jag lyckas hejda mig. Hejdar mig gör jag även på Harry B James på Regeringsgatan. Ett vattenhål! Vattnet för dagen heter Brooklyn och jag testar samtidigt att fota i det besvärliga ljuset.

Ballongjakt och ormgrop

Ballongjakt och ormgrop

Tar Hamngatan till Sergels torg som ofta bjuder åskådaren på något extra. Hittar några pigga frisyrer och en randig klänning innan jag beger mig hemåt med tunnelbanan för byte till buss vid Slussen.

Spikey & the Mohican

Spikey & the Mohican

Rändering

Rändering

Tack för sällskapet, hoppas du hade lika trevligt som jag. Om så är fallet hoppas jag att du vill kommentera text och/eller bild. Tack på förhand.

Hälsningar /MattiPostat 2010-05-30 19:35 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Gatufoto - kanske ett glas för mycket

Börjar dagens promenad vid Londonviadukten och går Folkungagatan upp, viker in på Tjärhovsgatan. Vädret är skapligt och det sitter folk och pratar på parkbänkarna. En pappa spelar fotboll med sina smågrabbar. Några spännande trappor klättrar uppför bergväggen mot bland annat Norska Kyrkan.

Funderaren

Funderaren (har får ni leta gubbe igen)

Mitt mål är Torkel Knutsonsgatan och Stockholms fotoantikvariat. Där ställer Maria Sellinder ut fotografier, "; (semikolon)", med vernissage idag. Får mig alltså ett glas vitt samtidigt som jag ser mig omkring. Till sist är det böckerna som fångar mitt intresse. När jag lämnar stället har jag med mig en bok om Tore Johnson med många av hans bästa bilder, och en med Hans Hammarskiölds fotografier.

Tror det är tjejen till vänster som är semikolon

Det regnar så jag tar tunnelbanan från Mariatorget istället för att gå. Tunnelbanan är ofta intressant ur gatufotosynpunkt. Fångar denna blickväxling.

När blickar utväxlas

När blickar växlas

Tunnelbanan tar mig till Rådmansgatan och jag letar mig fram till Folkuniversitetet och Galleri Dobre, sex trappor upp. Även här är det vernissage. Amelie Herbertsson, Laura Mendelin och Sara Holmgren ställer ut under titeln "Existera". Fina, känsliga och starka bilder. Får mig en skvätt vitt till. 

Vernissage på Galleri Dobre, "Existera"

Rådmansgatan blir en trappa med fina snirklingar på sin väg mot Sveavägen och jag stannar till en stund. Fortsätter sen Holländargatan mot city. Här gick man på Kåren i sin ungdom och då drack jag annat än vitt vin. Kanske blev det till och med mer än bara två glas.

Trappar ner

Trappar ner

Grupper av hemvärnsmän traskar runt på stan och här och var laddar bosniska fans för matchen i kväll. Inget att plåta för en gatufotograf. Hittar i stället ett par i en bil utanför centralen och tjejen syns så där lagom halvdåligt att det blir intressant.

utan titel

Bilburen ungdom

Har tittat genom Lennart Olsons brobilder och har därför ett extra öga för broar och betongkonstruktioner. Har några idéer med mig hemifrån och när solen tittar fram igen sätter jag dem i verket. Nosar därför lite på Centralbron vid Tegelbacken.

Vid Tegelbacken

Vid Tegelbacken (ni som känner mig vet att jag är lite svag för den här typen av motiv)

Jagar sen skuggor och hittar en trappa som jag lattjar lite med allteftersom folk kommer och går i den. Provar flera olika versioner men fastnar för denna:

Sneaker

Sneaken

Tycker att jag sparat bästa bilden till sist, för att belöna er som kommit så här långt. Som jag nämnde spanar jag lite extra under broar och när jag passerar under Centralbron, längs Klara Mälarstrandsleden, hittar jag inte bara en spännande bromiljö, utan ett ensamt glas på betongkanten.

Ett glas för mycket

Ett glas för mycket

Hinner ta några bilder till innan minneskort är fullt. När jag är vid Slussen börjar det regna och jag tar bussen hem. Fotboll på teve, men först efter bild- och bloggarbete (missar första halvlek).

Tack för att du läste och kollade. Hoppas du hade behållning  av text och bilder. Gör mig nu glad och skriv en kommentar, är du bussig.

Hälsningar /MattiPostat 2010-05-29 20:07 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Gatufoto - bro med sväng

Tänker ge mig på lite brofotografi denna gång. Inspirerad av Claes Wåhlin, men även nyss bortgångne Lennart Olson. Åker in efter avslutad arbetsdag och plockar upp Lennart Olsons "From one side        to the other" på  Alfa antikvariat, den berömda broboken, men på engelska.

Stillastående mobilman

Stillstående mobilman (gillar hur han står i förhållande till pelarna)

Går ner Olof Palmes gata, bort till Kungsbron och över till min lilla favoritsväng. Tänker att den en vardag i rusningstid ska trafikeras av fler en vad som varit fallet de helger då jag fått stå och vänta. Tar dryga kvarten innan jag får mina bilder.

Fötter

Fötter (tog med lite fötter i överkanten, tyckte det kunde vara käckt)

Härlig kvällssol när jag går mot centralen och blandar mig med massorna på väg till eller från pendeltåg, tunnelbana och bussar. Staden som myrstack!

Ute i svängen

Ute i svängen

I förrgår var jag med eleverna i 1b på AlbaNova och de jobbade med bland annat stjärnbilder. Oerhört härlig byggnad om än med en akustik som var hemsk, särskilt när en klass med sjuåringar släpper loss efter uppäten matsäck.

Arkitektur i svart och vitt

AlbaNova

Bloggade inget under helgen eftersom jag inte fotade något alls. I fredags var jag däremot som många andra, på Fotografiska i dess härliga lokaler i det gamla tullhuset. Det kändes ju inte helt färdigt, bland annat hoppas jag hitta ännu mer i bokshopen framöver. Den tänkta restaurangen öppnar inte förrän i september fick jag veta, nu fanns där ett enklare kafé. Utställningarna då? Annie Leibovitz gillade jag skarpt men det kräver flera återbesök för att ta in alla hennes bilder. Lennart Nilsson, Vee Speers och Joel-Peter Witkin heter de övriga utställarna, även de värda ett besök. 

På Fotografiska (gillar mörker)

Fem bilder får ni med denna mittiveckanblogg. Hoppas ni hade behållning av dem och min text. Och ni, kommentera gärna, det är så roligt tycker jag.

Hälsningar /MattiPostat 2010-05-26 20:50 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Gatufoto - päronboll och gammalt vax

En fotoblogg är ju som en dagboksanteckning i text och bild. På engelska heter dagbok "diary", och låter snarlikt diarré. Här följer rena bilddiarrén.

Tung förlust

På tunnelbanan hastar en mamma med lilla dottern och först ombord på tåget kan de konstatera att de hamnade rätt, vilket fick den lilla att triumferande ropa: "Jag visste det, jag visste det. Jag är en prinsessa." Ett leende spider sig bland oss omkringstående.

Boxaren

Boxare

Startar dagens fotopromenad på Östra Agnegatan och Jan Deldens fotoutställning på Bergamott. Till skillnad från i går är den öppen och Jan själv är på plats.  Jan Delden är en av våra mest prisbelönta fotografer, jobbade i fyrtio år på Expressen och en av de som på femtiotalet reste till Paris och lät sig inspireras av HCB och Lou Stettner. På utställningen hänger många gatufotopärlor. Jan tycker sig känna igen mig, men det tror jag inte stämmer. Får en trevlig pratstund och Jan berättar om hur det gick till när han tog några av sina bilder. Galleriet säljer Jans bok "Händer", signerade, för 200:-. Har bara 195:- men det är inga problem. Men där går sista cashen!

Två boxare

Mina första försök som boxningsfotograf

Följer Östra Agnegatan, som blir Norra dito och ser ett djurgårdsmärke ovanför en källartrappa. Knallar in och hamnar i Djurgårdens boxnings träningslokal. Frågar om jag får ta några bilder, bara för att öva. Tränaren är lite tveksam och undrar vad jag ska ha bilderna till. Förklarar var de hamnar och lägger till: om du vill kan jag visa mitt medlemskort som ständig medlem i Djurgården. –Va roligt, då är det klart att du får plåta!

Den av mig kallade Stalintrappan, öknamnet mest på grund av de flankerande monumentala byggnaderna

Fortsätter mot vad jag kallade Stalintrappan i förra blogginlägget. Ser att det kanske inte är så mycket Stalin över själva trappan, men det är två monumentala byggnader som flankerar den.

Skivbörsen har Tom Waits "Mule Variations", den vill jag också ha!

Tar mig upp på St Eriksbron och på St Eriksgatan strax före St Eriksplan ligger ett par skivaffärer för begagnade vinyl- och CD-skivor. "The Beat Goes On" har John Holms "Lagt kort ligger" (1974), den hade jag köpt om jag haft pengar. Såg John Holm på gamla Bullerbyn ett antal gånger. Härliga låtar och texter, den här lp:n innehåller mina favoritlåtar, till exempel "Maria, många mil och år från här". På Skivbörsen hittar jag cd:n "Mule variations", Tom Waits, som funnits på min inköpslista sen den kom ut, och två skivor med Bandit rock. Bandit rock var ju RADIOSTATIONEN för grunge med mera och jag var på några "Bandit behind bars".

"The Beat Goes On" har John Holm-klassikern "Lagt kort ligger",  jag har inga pengar!

Följer Torsgatan och spanar in i Bonniershuset. "Pontus Hulténs vackra ögon, ser jag att det står. Antar att det är en utställning. Tar ett par spännande bilder på läsande kvinnor.

Meditativ läsning?

Meditativ läsning?

Läsande

Kollar ni noga sitter ser ni siluetten av en kvinna som läser

Resande i vitt

Resande i vitt

Slinker in på Centralen för lite svartfoto. Kul ställe!

Resande siluett

Det är +19° och mitt medhavda vatten är slut. Har bilder att behandla och en bloggtext att skriva så jag åker hem. Hoppas ni har det bra hemma hos er och att ni tyckte det var mödan värt att hänga med mig på min promenad, trots värmen. Rätt bra variation på bilderna, eller hur?!

Tack för sällskapet. Kommentera gärna.

Hälsningar /Matti

 

 Postat 2010-05-15 18:15 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Gatufoto - en geometrisk betraktelse

Efter en skön vilodag i går åker jag in till city. Klipper mig sommarfin innan jag börjar dagens fotopromenad. Har just läst "Svart på vitt om Tio Fotografer" om svensk efterkrigsfotografi som var starkt inspirerad av den nya fotografin som växte fram i USA  (se "Street seen") och Europa. Tore Johnsson, Georg Oddner, Hans Hammarskiöld, Sven Gillsäter, Rune Hassner med flera presenteras i boken.  

Är glad att jag inte går vilse på antikvariatet, många vindlande gångar

Tar därför en sväng in på antikvariatet Alfa på Olof Palmes gata och kollar om det möjligen kunde finnas något med dessa fotografer gömt i hyllorna. Hittar bara en bok om Jacob Riis, som Rune Hassner anger som inspiratör det är också Hassner som skrivit denna bok. Köper den dock inte.

Söker upp min favoritkurva som leder upp/ner från/till Kungsbron/Blekholmsterassen. Har ställer jag mig och väntar och får lägga nästan en halvtimme på att vänta innan det kommer ett japanskt par. Tar några bilder som jag är rätt nöjd med.

I svängen

Kurvgängare

Är på väg mot den pampiga "Stalintrappan" på Kungsholms strand när jag drar mig till minnes att Jan Delden ställer ut på Bergamott på Östra Agnegatan. Passerar ännu ett antikvariat på vägen dit och gör samma efterforskning. Kommer ut med en bok om Man Ray. Så kan det gå! Får leta en god stund innan jag hittar gatan, bara för att finna att galleriet är stängt. Ett telefonnummer finns att ringa om man vill att någon ska komma och öppna. 

Mörkermönster

Mönster i mörker

Använder mig inte av det utan går ner i tunnelbanan och åker till Kungsträdgården. Tar ett svartfoto i underjorden. Går sen mot Slussen över Skeppsbron. Där bygger man för LOVE Stockholmfesten och det ser ut som om man rivit något som stod där innan, men jag minns inte vad som i så fall är borta.

Gatstenar i kvadrat

Gatstenskvadrat

Försöker ta några sista bilder, men det går inte "card is full". Så får det vara. Det blev ändå ett gäng bilder i dag också, den sista får ni här:

Med armarna i kors

Lite dokumentärt över det här porträttet, som om jag ställt upp dem, eller de sig själva

Tack för att du läste och tittade på dagens bilder. Offra gärna någon minut på en kommentar, så får jag en glad kväll.

Hälsningar /MattiPostat 2010-05-14 19:59 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
1 2 Nästa