Fotogängaren

Gatufoto i töväder

En bra sak med att blogga är att det nästan tvingar en ut på gatufoto. Ibland behöver man skriva en förblogg och säga att i morgon, då ska jag…

Gråväder har aldrig hindrat mig och i dag är det dessutom tö och slask. Dagens idé är att kolla Bonniers konsthall så jag går från centralen och Torsgatan upp. Hittar inget bra att plåta.

På bron i päls

Viker ner mot Atlasmuren och följer Norrbackagatan. Hittar ett mäktigt valv vid Vulcanusgatan, det är en trappa upp till Torsgatan (gissar jag). Plåtar och plåtar, vill ha människor perfekt placerade i alla öppningar, men det lyckas jag inte med. Går istället vidare och under St Eriksbron hittar jag ett utrymme fullt med grafitti och plåtar det. Försöker få in någon människa i bilden men det funkar inte så bra.  Svårt med ljuset.

Kommer upp vid St Eriksplan och går Odengatan - Dalagatan - Wallingatan mot city igen. Tar tunnelbanan från Hötorget och på t-banestationen hittar jag ett par som sitter och fikar och jag tar ett par bilder.  

Tunnelbanefiket

Tänker när jag åker hem att det här nog inte gick så bra ur gatufotosynpunkt, men upptäcker att jag ändå fått ihop några bilder att visa åtminstone i bloggen. Så håll tillgodo. Kommentera gärna.

Hälsningar /MattiPostat 2010-02-28 16:22 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Gatufoto - udda bilder p g a dimma

Har sett fram emot en gatufototur på stan men dimman är inte vad jag önskar mig, även om många bra bilder tagits just i denna väderlek. Nu får jag ladda för i morgon och jag får tid att fundera på vart jag ska bege mig, Liljeholmens t-banestation, Kungsholmsstrand? Är lite sugen på det grå, monotona, tråkiga, trista och tänker mig att Värtahamnen erbjuder detta. Där ska man kanske helst gå en vardag för att hitta den mänskliga närvaron som jag tycker, nästan alltid, krävs för ett bra gatufoto. Finns även ett ställe som syns från pendeln efter Årstaberg och innan Älvsjö, med en massa långtradare från Schenker med flera speditörer. Det såg också lagom trist och monotont ut. Ni som läser min blogg i morgon får se vad det till sist blev. En containerbild får ni som försmak. Undrade över "ME", därav titeln.

Why me?

Why me?

I denna blogg tänkte lägger jag upp ett par lite udda bilder. Ibland dyker det upp hundar i gatufotopoolen, alltså bara en hund, ingen husse eller matte, bara Fido i egen hög person(?). Tycker väl inte de hör hemma där och avstår oftast från att kommentera bilderna. Gör ibland ett undantag om fotografen är en som levererat i mitt tycke bra bilder innan. Bidrar med en hundbild här, där den mänskliga närvaron är påtaglig. Tyck gärna till om den.

Bara fötter, hund och ben

Hundliv: bara fötter och ben

Cyklar är vanligen förekommande i gatumiljöer och därför i gatufotopoolen. La på skämt in en cykelutmaning i poolen och brukar också glatt kommentera förekomsten av en eller flera cyklar, bara på skoj. Ni får därför en cykelbild också. Kapat huvud på närmaste cyklisten.

Cyklisterna

Har börjat rensa i mina album, tio bilder åkte ut i går och några till hänger på gärsgårn. Ni får här en experimentbild att förhålla er till. Förtjänar den att förbli en albumbild eller ska den ut? Flera bloggbilder kommer att åka ut så småningom, många är ju med som dagboksanteckningar bara.

Stress i sv/v

Till sist, alla bilder blir ju inte lyckade. Några blir rena katastrofen, av olika anledningar. Jag brukar hänga på mig båda kamerorna och de dinglar sen relativt fritt. Har jag tid hinner jag kolla inställningar med mera, går det snabbt plåtar jag bara och hoppas på att jag kan fixa det värsta i datorn. När kamerorna dinglar rubbas ibland programhjulet och senast lyckades kameran ändra från autoISO till 400 vilket fick en oönskad effekt på nedanstående bild. Jag är mycket nyfiken på hur den kunde sett ut annars. Tycker att den är befolkad med personer på ett bra sätt och den blev rätt kul ändå. Vad tycker ni?

Katastrof vid Skeppsbron

Exponeringskatastrof

Vore kul med lite synpunkter och kommentarer. Hälsningar /MattiPostat 2010-02-27 11:47 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Gatufoto - c´est la förbannade soleil

"Skrämd" av SMHI har jag tänkt mig en soft hemmadag. Men så skiner solen! Äsch! Lägger mig en stund i soffan men - jag måste ut och fota. Det är ju en hel arbetsvecka till nästa helg.isnajaden och sothönan

Modell med sothöna

Tänker mig att ta tunnelbanan till Liljeholmen och plåta tunnelbanestationen där. Vid Slussen hör jag att det är totalstopp i trafiken söderut på alla linjer. Tar mig ut i kylan, Katarina visar -13°, och går längs Skeppsbron. En tjej ställer upp sig för en kompis kamera och jag passar också på. En sothöna lufsar in i bilden och sätter pricken över i.

Strandsatta

Vimmelbild på Centralstation

Upp mot Kulturhuset. Där är fullt med folk, teaterbesökare gissar jag. Funderar på konstutställningen "Supermarket" men är för snål. Har sett några fina "vimmelbilder" på FS-GF och går ner till Centralstation för att se vad jag kan göra. Fullt med folk även här. De stirrar mot informationstavlorna som visar en mängd inställda tåg.

doldisar

Tågen och dess passagerare får bli ett minitema i bloggen.

Ung man i tågfönster

snöröjare

Poppis killar dessa dagar

Antar att det är fortsatt trassel med tunnelbanan och går över Riddarholmen mot Slussen. Hittar en härlig trappa på Tegelbacken.

Sväng i trappan

Sväng och schvung

Det börjar nu mulna på och snön hänger i luften när jag når söder just nedanför Besvärsbacken. Spanar lite men hittar inget jag inte redan fotat. I Gula gången ser jag tre ungdomar och höjer kameran. - Nej, du får inte fota oss!  säger den ena av två tjejer. - Får jag inte? - Jo, förresten, du får. Det är jättemånga som fotat oss. När jag tagit bilden vill hon se den. - Kan du inte ta en bild till, ber hon och poserar med sin killkompis. Den andra tjejen vill inte vara med och killkompisen döljer sitt ansikte med armen. Sen vill hon veta vad jag gör med bilden och jag berättar var den hamnar om den blir bra. - Ja, lägg upp den på fotosidan!

i gula gången

Gula gången

När jag kommer ner till mina bussar är där märkligt stillsamt. Väntar tolv minuter på min buss, sen tolv minuter till, och tolv till. Inga bussar kommer in utifrån Nacka-Värmdö. Sannolikt får jag förklaringen när en buss till sist kommer in och har hela bakre vänstra hörnet hängande på vingel. Femton minuter senare sitter jag på min buss hem och det snöar ymnigt. Fötterna är iskalla och jag undrar hur min förkylningen gillar detta. Cést la förbannade soleils fel.

Tack för att ni läste och tittade på mina bilder. Hoppas ni vill kommentera text och/eller bild, det skulle göra mig så glad. Hälsningar /MattiPostat 2010-02-21 18:26 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Gatufoto på kul

Överger Maria för Hammarbybron denna dimmiga söndag. En riktigt kul promenad som ger en massa bilder, somliga är bra, andra mindre bra, några annorlunda för att vara av mig. Några som blir bra om de får ligga till sig. Nackdelen är att jag snart når silvertaket 400 bilder, och får börja rensa. Å andra sidan har jag  ju knappast 400 kanonbilder i mina olika album, men ändå. Att killa sina darlings är känns alltid hårt.

Trappor finns det gott om, och de ligger mig varmt om hjärtat. Finns ofta kul bilder att komponera. Här ett par exempel:

Komposition med trappa

Blå trappan

Vid den här härlig blå trappan stod jag länge och fotade. Uppifrån och nerifrån och bortifrån.

Följande Pieter ten Hoopens tips, mjölkar jag Hammarbybron ur olika vinklar och vrår. Plåtar folk uppifrån och nerifrån, framifrån och bakifrån. Gillar ju grova betong- och stålkonstruktioner och att placera människor i dessa miljöer, så jag har att göra här. Har lärt mig att gilla snön, modden, den bruna sandens mönster, lyktstolpars och räckens grafiska figurer mot snön. Tråkigt med gråljuset, men inget att göra.

6 tum

Fastnade för graffitin "6 och tycker att tjejen fixar kompen bra.

Tar svängen förbi Eriksdalsbadet. Skulle vilja plåta in mot badet en mörk kväll, så det turkosblå lyser i mörkret. Få se om jag orkar kliva av tunnelbanan när jag är på väg hem efter jobbet. Brukar vara rätt slut då.

Trappa ner vid Eriksdal

Gillar färgerna och arkitekturen här.

Kolonilotterna i Eriksdal erbjöd några vackra och gyttriga motiv. Tog ju en del gytterbilder i Maria och tar ett par till här. 

Mannen från kolonien

I kolonienTar några bilder med mark II:an på tunnelbanestation Skanstull och ett par vid Slussens dito. När jag kommer till Slussens bussterminal har det just skett en trafikolycka, ambulans och polis på plats. En buss förefaller ha kört på en person som just läggs på bår när jag åker förbi i min buss. Kunde ha gått dit och plåtat för "läsarbilden", men det är inte min grej.

budskap i t-banan

Fyra timmar senare är alla bilder jag är nöjd med uppladdade i mina olika album. Några av dem såg ni här i bloggen. Kolla gärna i mina album, de senaste bilderna ligger sist i albumen Stockholmsbilder, gatufoto svartvitt respektive färg, och jag fick en bild till färg/färg-albumet också.

Punkaren och Björn Borg

Tack för att du läste. Jag blir jätteglad om du vill kommentera. Hälsningar /Matti.Postat 2010-02-14 18:48 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Gatufoto med Double Elvis

Londonviadukten får bli startpunkten för dagens gatufotopromenad. "Fånga ögonblicket" manar en affischtavla. Jag försöker, men får inte till det, inte där. Ibland är inte folk där de helst ska vara för ett bra gatufoto.

Parkpromenad

Vinterpromenad i parken

Svänger in på Kocksgatan för att titta på Andreas Lübecks utställning "Modern ruins of Berlin". Känner igen åtminstone en av bilderna - från Fotosidan?  Men varför heter galleriet "Double Elvis?"  – Två kaxiga killar? Jag vet inte, sa tjejen på caféet intill.

Dam med bilar

Kvinnan och hundkojorna

Nytorgsgatan norrut, Glasbruksgatan västerut. Plåtar lite av varje. Tänker att ni ska få lite variation på bilderna denna gång. Skådar ner på Katarinavägen och tar några bilder på folk som går längs muren mot Stadsgårdleden nedanför.

Mannen och Katarina

Man och Katarina

Snart är jag i kvarteren runt Brännkyrkagatan för att kolla några vinklar ytterligare. Det börjar kännas lite tjatigt med vyerna härifrån, även om de är vackra. Tar ett gäng bilder ändå. Mer miljö än människor, men rätt vackert. Vill ni se dem, titta i mitt album "Brännkyrkagatan…"

Bastugatan/Pryssgränd från ovan

Vy över Bastugatan/Pryssgränd

Genom Gamla stan och till Berns för att kolla en idé. Hade sett en målning av Jurgen von Konow, ""Vintersöndag", med motiv  från Berns och Berzelii park. Tänker ta en bild från samma vinkel och jämföra men där står en lastbil från en tvättfirma i vägen. Dessutom är Berns fasad inte lika vacker längre, inglasad.

No Scandinavia today

No Scandinavia today

Går Hamngatan upp mot Sergel. Ombyggnaderna för spårvägen pågår och skapar kaos. Sparvarna försöker hitta mat i kylan och kämpar med instinkten att fly för människorna som passerar upp och ner för Hamngatan.

Frestelsen

Liten fågel hittar gammalt bröd

Hemma i min förort träffar jag två småungar, en kille cirka åtta år och tjejkompisen cirka sju. Killen bligar på mig en stund innan han säger: – Tja, mannen. Vi har köpt godis!"

Hoppas ni hade behållning av text och bild. Kommentera gärna. Hälsningar, Matti.Postat 2010-02-07 20:01 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera