Fotogängaren

Urbant foto - Samtida fragment

Samtida fragment

Får man en personlig inbjudan till ett vernissage så går man! Fotosidanmedlemmen Johan Rubbestad Lilja mailade en inbjudan till vernissaget av "Fragment", på Galleri Kocks, så jag tar mig dit. Får en trevlig pratstund med Johan om historien bakom bilderna i utställningen som bland annat är tagna med en okänt antal år gammal film och med utgången polaroidfilm. Fina bilder som nog inspirerar till att experimentera själv. Problemet är väl framkallningen om man använder gammal film, tänker jag. Lätt att det bara blir skit!

Johan Rubbestad Lilja

Bifogar ett fota av Johan så ni kan gå dit och snacka lite, ni med. 

Är sen på väg till visningen av Bukowskis Contemporary, med förutom samtida konst även samtida fotografi av hög klass. Christer Strömholm, Hasse Persson, Georg Oddner, Dawid, Rolf Winquist, Gunnar Smoliansky och många fler. Mycket bra!

I bakgrunden Maria Fribergs "Blown out"

Nils-Erik Larson hade i ett blogginlägg nyligen ett gäng ypperliga gatuporträtt och frågan kom upp om vad det är när man frågar först. Tycker inte etiketten är viktig, men om du ser ett intressant ansikte på gatan och frågar om du får ta en bild, tycker jag att benämningen gatuporträtt är ok, kanske till och med gatufoto. Sen bör man vara ärlig med att man frågat först, och inte låter betraktaren tro att det är "candid", det vill säga att den porträtterade var ovetande. Sen får var och en tycka vad den vill om bilden och hur den kom till.

De här två frågade jag om jag fick ta en bild av, gillade deras sällskap. Känns som om jag sett dem förut.  Och har ni inte varit på Galleri Kontrast än, ni som har möjlighet, missa som sagt inte "We are Georgia"!Postat 2012-11-10 20:39 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Urbant foto - aktuell fotografi

Tog en gallerirunda i lördags: först Tegen 2 och Kent Klich, ”From a distance”, en serie landskapsbilder tagna från den israeliska sidan in mot Gaza och en videofilm, tror det är den som kallas ”Killing time”. Vardagsscener filmade med mobilkamera av människor från Gaza.

Sen Galleri Kontrast och utställningen "We are Georgia", Moderna museet och Gerry Johansson respektive Wolfgang Tillmans och till sist Nationalgalleriet i Gamla stan, där Lena Källberg ställer ut ”Effektsökeri”. Det jag verkligen vill rekommendera av allt detta är "We are Georgia", för mig kanske höstens hittills bästa.

Första bilden tar jag för att jag gillar när det sitter någon i en dörrglipa på det här sättet, med mörker runt om och personen i ljuset. Andra bilden är också det en lek med ljus och mörker/skugga. I sista är det de vackert grå molnen som först fångar mig, sen behöver jag en trevlig förgrund och hittade den i det här turistparet.Postat 2012-11-06 19:44 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera