Fotogängaren

Gatufoto - laget eller jaget?

Vet inte om jag har rätt, men det känns som om det blir allt svårare att forma ett lag nuförtiden. Som om jaget, egot, tar lite för stor plats. "What´s in it for me?" typ. Istället för: vad jag bidra med i den här gruppen? JFK formulerade det så här: "Don´t ask what your country can do for you, ask what you can do for your country."

Knuttar

Ett gemensamt intresse är en bra grundval för en grupp.

Med armarna i kors

Samma arbetsplats ger inte självklart gruppkänsla. Kanske om man är få anställda?

Väntan på tåg

Att dela villkor och vedermödor kan stärka en grupp. När kommer tåget?

Uppsplittrat lag

Gemensamma behov, som att vila efter en sväng på stan? Nja, ser inte så ut, va?

Vad vill jag nu säga med detta?  Tja, ville mest få en anledning att publicera några bilder som lite hänger ihop.

Välkomna till "Fotospår" för mer text och bild.Postat 2011-06-22 18:25 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Gatufoto - Stockholm - en idyll?

Luftar Finepix X100:an på söder denna ljumma sommardag. "Sverige - en idyll?" frågar Galleri Kontrast tillsammans med 200 av FS medlemmar. Utställningsvernissage i dag och välbesökt när jag slinker in halv ett. Har till 21 augusti på mig att återkomma och titta lite mer noga men tycker det är överraskande bra. Tankar vin och tilltugg och tar Tavastgatan mot Hornstull. Övre Lundagatan har ett gäng tjusiga söderkåkar, mittemot hittar jag denna mysiga uteplats.

Vägen leder upp på Skinnarviksberget och några har tagit rast för att beskåda en av världens vackraste vyer.

Själv fortsätter jag ner mot Hornstull. En guidad grupp följer i Stieg Larssons spår där Tavastgatan möter Torkel Knutsson. Har inte läst böckerna så jag vet inte riktigt vad Lisbeth Salander hade för sig i krokarna.

Tar tunnelbanan från Hornstull till Mariatorget och tar min favvogata St Pauls mot Slussen. Här spelar en jazzorkester och jag uppmanas via plakat att protestera och skriva på namnlistor. Mot det nya och för det gamla, antar jag.

Sex öppnade flaskor står uppradade på ett elskåp. Vadan?

Ystra hundar lattjar med varandra och har inte tid att bli klappade just nu.

Finepixbilder från ljusmässigt besvärligare omständigheter finner ni på "Fotospår".Postat 2011-06-18 16:53 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Gatufoto - Är det en Leica? Nej, det är en Fuji X100!

Har gett mig den på att kunna lira med Fuji X100 innan jag drar till Manchester. Så de senaste veckorna har den varit enda kameran när jag gatufotat på stan. Och det går bättre och bättre. I dag åker jag in för att köpa mig en så´n där rullväska. Skippar idén att ta den ombord på flyget utan köper en 65 liters.

Tittar till loppmarknaden på Hötorget igen, loksom förrasöndagen. Och precis som då kommer jag därfirån med en fotobok. Då Cato Leins porträttbok, nu "Ljuset och rummet", Rom fotograferat av Lennart af Petersens och med essäer av Jesper Svenbro. 80:- här, 286:- på Bokia, så jag är nöjd.

Nere på en bänk i tunnelbanan sitter en äldre man. "Är det där en Leica?" "Nej det är en Fuji med retrostuk." "Fan, va likt! Jag är en gammal pressfotograf, har bevakat fem OS. Jag var en cyklande fotograf, hade inget körkort." Sen pratar han lite om Pressens bild som blivit ScanPix. Det gillar han inte.

Mitt tåg rullar in och jag fortsätter hem.

Plåtade en del porträtt, inga märkvärdigheter alls. Övriga bilder från i dag och lite mer text finner ni på "Fotospår". Välkomna!Postat 2011-06-12 15:30 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Gatufoto - på loppis med X100

På´t igen. Nära, närmare, närmast är det som gäller med X100:an.

”Don´t shoot ´till the subject hits you in the pit of your stomach!” Lisette Model

Och Nils-Erik Larsson  citerar någon annan(?) i en bloggkommentar: ”Shoot when you can spit on them”. Med dagens gatufotoklimat gäller väl det omvända: skjut när de är så nära att de spottar på dig!

Så göra vi när vi tvätta våra kläder…

Tassar runt på Hötorget och loppisen. Räknar med mycket folk, och att de är upptagna med att kolla prylar. Stämmer bra, det går att komma nära.

Vaktkanin?

Kollar mest böcker själv och hittar Cato Leins Blick/Sight för 80 pix. Säljaren är en avlagd fotograf som ledsnade när den digitala revolutionen gjorde var och varannan människa till fotograf. "Det blev så många bilder." Nu sitter han med sina gamla Leica och funderar på om han inte ska återuppta fotograferandet, frustrationen börjar gå över. Maholy-Nagy nämndes som en referens, Man Ray la jag till och han nickade. Och den på Fotoantikvariatet aktuelle Keld Helmer-Pedersen.

Blue Moon

Välkomna till "Fotospår" och mer text och bild från i dag, tagna med Fujifilm Finepix X100.Postat 2011-06-05 17:57 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Gatufoto - soppatorsk med X100

Jobbar vidare med att lära mig Fuji X100:an. En får vara noga med inställningarna, det är klart. Sen har jag lite svårt att se siffrorna med mina närsynta ögon. Solen hjälper inte heller till.

Fåniga omslagsbilder på böckerna i hyllan, tycker jag.

Det blir ett boktema i dag. Långledigheten gör att jag läser och läser och de tre pocketböcker jag köpte bara häromdagen är snart lästa. Tittar därför in i Pocket Shop i Götgatsbacken. Köper inget men ser en hel del jag  nog kommer att införskaffa senare. Bland annat musikjournalisten Nick Kents bok "Apathy fort the Devil".

Engelskan kan vara bra att öva på inför sommarresan. Den ännu olästa är på ingles, handlar om Tom Waits.

Böcker som är bra, läser man om och om igen. Eller gör man? Här ett tummat ex iaf.

Får så småningom soppatorsk och tvinga vända hem till laddaren. Nya tag i morgon. Med fulladdat batteri.

Fler X100-bilder från i dag, och en helt annan story,  i min blogg "Fotospår". Vill ni titta in, är ni välkomna.Postat 2011-06-04 17:09 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera