Fotogängaren

Gatufotobekymmer i Besvärsbacken

Besöker Besvärsbacken igen för att försöka få till det som jag vill. Står och väntar på att det ska dyka upp lite folk, det är helt tomt när jag kommer hit strax efter halv tolv. Förra veckan var det fullt med bilar här och jag fick ingen bild där jag är helt nöjd med var människorna hamnade. Nu är det nästan tomt på bilar, några söderbor dyker upp och till sist får jag ett antal bilder att välja bland. 

Vilken är bäst? Denna…Vy mot Besvärsbacken

…eller denna?Vy från Guldfjärdsplan

Det är en solig och kall vinterdag och många är ute och flanerar. Efter en runda upp längs Bastugatan (vid 1600-talets mitt hette gatan Berghällsgatan)  mot Pryssgränd (tidigare Ragwalds backe), går jag Hornsgatan förbi Galleri Kontrast. Där är jag tio minuter för tidig för vernissage: "Gränsliv", Nordens fotoskola årskurs 2 visar bilder.                                                                                         – Välkommen tillbaka klockan tolv!

Man med bukett

Men då är jag redan på Riddarholmen. Jag går till sist en sväng genom Gamla stan. och besöker några bekanta fotoplatser.

Gillar dessa pelare, särskilt övre vänstra hörnet!

Pelare á la Reutersvärd

Tack för att du läste. Kommentera gärna, så blir jag glad! Hälsningar /MattiPostat 2010-01-30 17:26 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

SmolianskyX2 och en vittrut

 

Går från Slussen till Mariatorgets t-banestation för att kolla Gunnar Smolianskys fotografier av Slussen. Han har fått epitetet "de små valörernas mästare" och  är en av mina favoriter. När jag ser bilderna förstår jag att det är många fler än jag som inspirerats. 

Gunnar och Maria

Promenerar via Mariatorget och sen Brännkyrkagatan ner till Slussen och Blå bodarna. Där återfinns Smolianskys slussenbilder tillsammans med nytagna dito plåtade av 16 elever från Kulturamas Högre Fotografiska Utbildning. Många riktigt bra foton och kul att se då jag ju själv plåtat en hel del kring Slussen. År 2012 börjar man riva hela rasket för att bygga något helt nytt. Utställningen pågår till och med 31 januari. Missa den inte!  

Se upp i backen

Går längs Skeppsbron och ser en ung man ivrigt fotograferande en trut bland många trutar. Gissar att det är den vittruten som rapporterats via Svalan/Dagens fågel, och får det bekräftat av en äldre man på kajen. Här äter den på en bit bröd.

Vitvingad trut

På Gun Gallery ser jag A Tribute to Irving Penn innan jag vänder tillbaka mot Slussen. Många intressanta porträtt bland annat.

Tar väl inga kanonbilder i dag, de bästa ser ni här i bloggen.  Initierade ett hojtema på skoj i Gatufotopoolen och vill ha med en cykel här också.

Kvinna och röd cykel

Ni får en bild till som bonus för att ni läst ända hit :-)

Vinterbacke

Skriv gärna en kommentar, det är alltid kul att få feed-back.  Tack på förhand!


 Postat 2010-01-23 18:35 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Gatufoto i minusgrader - en övning att klä sig rätt

Soligt och kallt.  Efter att ha slagit knut på latmasken sitter jag ändå på bussen för en fotorepa på stan.  Att gatufota vid låga temperaturer är även en övning i att klä sig rätt. Tror det är -15° och har fyra lager på benen: underställ, underställ lager 2, jeans och överdragsbyxor. Ganska okej visar det sig trots att det bara är -9°. Undertröja, underställ lager 2, flanellskjorta, fleeceväst och Fjällräven polarjacka, är däremot för mycket och jag svettas. Meindlkängor och dubbla strumpor klarar fötterna väl. Vantar okej.

Två män tre pelare

Besöker kända jaktmarker då jag kommer in lite sent. Det betyder Slussen, Götgatsbacken, Högdalsgatan och trapporna vid Södra Latin, Medborgarplatsen och Fatbursparken med trappor och pelare att lattja med. Värd ett återbesök då jag kanske bättre än i dag är på rätt plats vid rätt tillfälle.

Går Tjärhovsgatan ner mot Renstiernasgatan/Katarinavägen. Ett gubbgäng spelar landhockey i Björns trädgård i färgglada hockeytröjor. Kul sätt att umgås på. Längre fram jobbar snöröjare på Katarina norras tak. Tar några bilder uppifrån Katarinavägen och ner mot Stadsgården. Är lite avis på de som kan ta den typen av bilder, med svarta bilspår mot vit snö kompletterat med spår av människa eller människan själv med på något hörn.

Joggaren

Får ännu en bild till mitt färg/färgalbum. Är lite nöjd med den.

Rött och blått och tvärtom

Ny tur i morgon, när latmasken fått sitt. Vi hörs igen då.

 Postat 2010-01-09 20:58 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Betongfoto i -13°

Var inställd på betongfoto. Solen sken ju när jag vaknade så det var lätt att komma iväg. Vid Slussen visade Katarina på -13°. Hade med mig stativet för att plåta Slussens tak, vid Nacka-Värmdöbussarnas terminal. Under 40 allt kallare minuter försökte jag få till bra inställningar med fingrar som snabbt förlorade känseln. Några bilder blev det ju, se nedan. 

Ärggröna pelare

Balkar 4

Kompletterar med en bild ur mitt "Färg/färg, gatufoto på lek"-album. Idén knyckte jag av Nils Jorgensen, somfinns på In-Public (äras den som äras bör). Jag behöver väl inte förklara vad det går ut på?

Blått en dagPostat 2010-01-05 17:31 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Låt hjärtat vara med

Ett par timmars förmiddagssol, eller om det var två koppar espresso, fick mig att vakna till och skynda på morgonbestyren.  Väl inne vid Slussen var det sen samma gråväder som de flesta andra dagar. Gick längs Skeppsbron och fick strax sällskap av en fågelskådare ivrig att fylla på sin "betonglista" (gäller fåglar sedda inom tullarna, om jag inte minns fel) med nya kryss, det är ju nytt år och ny lista. Även min årslista kunde fyllas på med storskarv, storskrak, vigg, sothöna, gräsand, grågås, kanadagås, knölsvan, kaja. Vid Strömmens fågelmatning stötte vi på Svante Söderholm, känd skådare i Stockholm med omnejd. Han kikarspanade efter skedand, hona, men hade vid det tillfället ännu ej sett den. Såg sedan på Svalan/dagens fågel att han hittade den till sist.

Vinter i Vasaparken

Hade bara en idé för dagen, att plåta vinteraktiviteterna i Vasaparken och försöka få en Brueghelsk touch på det. Pretentiöst värre, alltså. Dåligt med nyanser i gråvädret, plus en klåpare bakom kameran omintetgjorde det hela.

Hjärtans kär

Ett par hjärtan räddade kanske dagen. Fick bli lite av tema.

Betonghjärtat

Avslutade med att skåda betongtak med mera under t-banan i Slussen, medan jag väntade på bussen. Mörkt, skulle behövt stativ, men annars är det en häftig, abstrakt, motivvärld som öppnar sig där.

Tak abstrakt

Tack för att du tog dig tiden att läsa och titta på mina bilder, tusen tack om du därtill ville lägga en kommentar. Ha det bra! /MattiPostat 2010-01-04 17:26 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera