Fotogängaren

Mitt 2009 som gatufotograf

 

Så här års brukar man ju sammanfatta ditten och datten. Jag tänkte sammanfatta mitt 2009 på Fotosidan. Som sig sig bör, lägger jag upp några av de bilder jag gillar mest av de jag tog under året.

På sin vakt
Bilder på högvakten är ju vanligt förekommande i alla sammanhang. Här fångade jag lite romantik på baksidan av vaktflygeln.

Gick in i det med avsikten att lägga upp fågel- och naturbilder. Kollade poolerna för detta och såg att det redan fanns miljoner bilder på sittande fåglar. När jag därtill kollade Brutus böcker/bilder insåg jag att det fanns annat som gav bättre lön för mödan. Landskap, tja.… Klippor, stränder, bryggor en masse. Hårt jobb krävs för att hitta det annorlunda, det som sticker ut. Utan bil skulle det ta en oerhörd tid att ta sig till bra fotoplatser, att sen vänta på rätt ljus – eller vara där tidigt för morgonljuset. Det finns inte!

Var tog ungdomen vägen?

Tycker den här bilden skildrar ålderdomens mödor, medan ungdomen sorglöst vandrar ur bilden, in i framtiden.

Så det blev gatufoto. Läste på, kollade länkar, tittade på andra gatufotografer här på Fotosidan och skapade mig sakta men säkert en egen uppfattning om hur det skulle kunna se ut.  Har till dags dato lagt upp cirka 180 gatufotobilder i mina olika album. Uppgraderade till silver och fick plats för många fler bilder och har vidgat vyerna och plåtar lite annat emellanåt. Har gett 939 kommentarer, mer än dubbelt vad jag fått, 436, och så tycker jag att det ska vara. Tycker för övrigt också att man ska tacka för kommentarer man får. Har lagt 89 bilder i olika pooler, de flesta i gatufotopoolen.

Vitt och svart

Här finner betraktaren många kontraster. Bilden är tagen på Östermalm, Stockholm.

Har med detta skrivit sju blogginlägg. Pretentiöst? Töntigt? Självhävdelse? Bara om Jante är ens guide i livet.

Nästa år blir det kanske mer gatufoto. Kommer att behöva inspirationssamlingsuppehåll (28 bokstäver) då och då, kanske ställer jag mig då vid mitt träsk här i Orminge och spanar efter vattenrallen. Brukar stå där någon timme i snö. Men då och då dyker den upp – rallen!

Eller så byter jag hobby igen. Det händer då och då.

Sans title

En bild som väcker många frågor.

Ooops. Vill ha med denna också:

Låtsasnallen

Så, Gott Nytt År! Tack särskilt Nils-Erik, Mats, Bengt, Malin, Mirja, Peter B, Sven såklart, och fler därtill för inspirerande bilder och för att ni med trevliga kommentarer uppmuntrat mig i mina bildövningar.

 Postat 2009-12-31 11:26 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Gatufoto - Konsum tur och retur

Eller: ”Gräv där du står, fota var du än går!”

Hängde på mig G11:an och gick ner till Konsum för att handla en del inför nyårsafton. Kom hem med ett gäng bilder, varav ni ser ett par här.

Vid p-däcket

Bilden...

I morgon sammanfattar jag mitt år på Fotosidan.

 Postat 2009-12-30 15:11 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Gatufoto i gråväder

Efter dagar av snöfall och gråväder fick vi ungefär 90 minuter sol i dag, här i Stockholm . De första 30 minuterna av dessa ägnade jag åt att fundera över en gatufototur på stan eller en kortare naturpromenad hemmavid. När jag bestämt mig för det förra tog det nästa halvtimme att göra mig i ordning och gå till bussen. Sista halvtimmen sol fick jag sittandes på bussen.

Så med andra ord var det gråväder i alla fall när jag klev av vid Slussen, om än i någon nyans ljusare än i går. Brände kalorierna  mellan Slussen och Sergels torg t o r, en vanlig trad.

Inga pangbilder blev det heller, det som ni ser här är mest för att illustrera bloggen. Tog några bilder i bekanta miljöer men utan att få till det riktigt bra. Tyckte de flesta jag såg ute gick bort ifrån mig, när jag behövt människor som gick emot.  


Blev vittne till ett relationsdrama vid Klarabergsviadukten, som sen fortsatte på och utanför McDonalds. Inget man fotar direkt.  Hann inte med en kille som var ute i kylan i bara skjortärmarna men hade haft titeln klar: gillar inte engelska bildtitlar men denna hade fått ”A dedicated follower of fashion”.

Avslutade med en fika på Mäster Olof.

 Postat 2009-12-27 18:02 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera