Fotogängaren

Koll på stan - En idé eller två

En bildidé från i går behöver göras bättre så jag åker in till city för en snabb fotorunda. Återvänder till Blekholmsbron och tar några bilder på joggare och flanörer som passerar den rektangulära gluggen i brofundamentet. Slår mig att idén är rätt konventionell och låter därför bara delar av en joggare synas i öppningen i nästa bild.

Tar några lovar runt Centralen och Sergels torg, får med mig några okej bilder. En annan idé är att sätta ihop serier av bilder med antingen samma motiv eller från samma platser. Det ger om inte annat fler platser att återbesöka. Har redan testat idén, men tänker ta upp den igen men vid andra platser. Det vore roligt om ni hängde med till  "fotospår", där får ni fler bilder. Kommentera gärna både här och där :-) så gör ni mig glad.

Hälsningar /MattiPostat 2010-08-29 17:56 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Koll på stan - Runt flottans gamla holmar

Går från Slussen längs Skeppsbron. Valaffischer har som vanligt slitits ner och skräpar nu ner trottoarerna lite överallt. Ett polskt segelfartyg har precis lagt till vid kaj och landgången hissas ner. Vid sightseeingbåtarna är kön så lång att jag får ta en rejäl omväg för att komma runt. Testar lite vimmelbilder, men de blir inte tillräckligt intressanta. Ute på Skeppsholmen är det också mycket folk och här köar man istället till caféerna. Stockholm visar sig från sin soligaste sida och skarvarna sitter på sin plattform mellan dykdalberna utanför Kastellholmen och torkar vingarna i värmen. Från Gröna Lund skriks det som alltid gällt när Insane, Fritt fall och bergochdalbanorna släpper loss i sina hisnande färder. Kikar in i Skridskopaviljongen och rundar sen holmen medurs. Här satt man då det var konserter på Grönan och man inte hade råd att köpa biljett.


Lyckades av någon anledning inte ladda upp den här till min andra blogg. Gillar röran.

Tar några riktiga cityskejpare bakom Centralen, ett smakprov här:

Ett sista smakprov från dagens promenad:

Häng med i mina fotospår för en hel del mer.

Hälsningar /MattiPostat 2010-08-28 18:31 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Koll på stan - Trappor och cyklar till HCB:s minne

Slår två flugor i en smäll i dag. Henri Cartier Bresson föddes detta datum för 102 år sedan och förtjänar att ihågkommas, och då jag tänkt ha trappor som tema passar jag på denna söndag. Några av HCB:s mest kända bilder innehåller trappor, i en av bilderna fick han med en förbisvischande cyklist. Det tar jag fasta på under min fotopromenad. Börjar trapprejset med Rådmansgatans stegvisa fortsättning upp från Saltmätargatan (eller ner till om man kommer från det hållet). Står där en stund och mjölkar. Inga gatufotohöjdare, det blir det inte varje gång, men väl trappor och cyklar.


Passerar ett gäng trappor på min väg mot city och får med lite annat också. Bilden ovan är från Jutas backe, nedre delen. Häng med i mina "Fotospår" för hela promenaden i text och bild.Postat 2010-08-22 18:50 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Koll på stan - Kontrast och plank

Nu när jag börjat jobba igen är det helgerna som kan ägnas åt fotograferande. Behöver ändå ibland ett mål, en anledning att överge soffan och åka in till stan.  Dagens mål är vernissaget på utställningen "Handlare" på Galleri Kontrast (vad gör man inte för en skvätt vitt?). Hoppar på bussen, och när jag passerar Fotografiska är där en lång kö utanför. 

Marcus Haraldsson har varit projektledare för utställningen "Handlare" och är mannen bakom de stora porträttbilderna på åtta gränshandlare från södra Afrika. I två månader fick de låna en enkel kamera att använda  till att berätta historien om sina liv med såväl bekymmer som glädjeämnen, om tillvaron med vänner och familj.

Tar Götgatsbacken upp. Cyklister och fotgängare trängs med bilar som kommer korsande på Högbergsgatan. Går och funderar på vimmelbilder men får inget bra tillfälle. Efter ytterligare en stunds promenad på Götgatan tar jag av på Katarina Ban. Här är det Bondens egen marknad eller nå´t och mellan stånd med strutskorv och vildsvinskotletter, majs och miljökassar är det ännu trängre än nyss i Götgatsbacken. Tar några vimmelbilder  men ingen som håller klass. Strax är det glesare och vid Katarina Södra skola sitter en ung kvinna allena på en bänk som samtidigt är någon slags konstnärlig utsmyckning. En duva kommer spatserande, lika ensam hon.

Resten av min promenad mot Planket och resterande bilder läser ni om här.

Kommentera gärna, både här och där :-)

Hälsningar /MattiPostat 2010-08-21 17:58 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Koll på stan - "vimmelfoto" i gatufotografin

Några av oss gatufotografer har köpt och läst eller åtminstone bläddrat i ”10 - 10 years of in-public”där tjugo gatufotografer visar tio bilder var. Merparten av bilderna är tagna under åren 2000-2010 så man kan säga att det är ”modernt” gatufoto som visas.

Somt är bra,  en del till och med kanon, annat tycker jag inte är särskilt märkvärdigt.  Men, ”beauty lies in the eyes of the beholder”.

Har inte tagit några bra vimmelbilder sjäv (än). Men, lite ögonkontakt ändå

En avdelning i gatufotografin är det som jag kallar ”vimmelbilder”, bilder med mycket folk i. Till exempel Otto Snoeks bilder i ovan nämnda publikation tillhör denna kategori. Här är utmaningen att i folkmassan hitta det som bryter av på ett eller annat sätt. Det kan vara en person som är annorlunda klädd, en yngling bland gamlingar, en oväntad gest (eller flera), någon som bär ett iögonenfallande föremål, en spegling mitt i vimlet, lika eller olika klädsel eller dylikt.

Åtminstone människor på olika avstånd och vända åt lite olika håll

Nick Turpin har en bild på en man som mitt i Lyons gatuvimmel försöker handskas med en trilskande ko (!), Matt Stuart har en kul bild med  ett antal personer som går eller sitter medan en man som gör en halsbrytande volt på gräsmattan intill, Trent Parke har några härliga bilder där ett vackert och starkt eftermiddagsljus  faller precis på människorna i bilden.

Lite ögonkontakt igen…

Jag gillar särskilt när människorna i bilden är på olika avstånd och/eller olika nivåer, som Gus Powell´s ”Voetganger: No 017” och, ännu bättre, hans ”It´s Only a Matter of Time” eller, bäst, ”I Miss You”. Kolla dem om ni vill och har möjlighet. "10 - 10 years of in-public" alltså.

Själv har jag inte lyckats ta några riktigt bra vimmelbilder (än). Kanske är inte ens Stockholm tillräckligt vimligt?

Spar de två bästa (minst dåliga) vimmelbilderna till min blogg "Fotospår", välkomna dit.

Hälsningar /Matti

 Postat 2010-08-19 21:55 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 3 Nästa