Fotogängaren

Gatufoto - Folk förstår inte…

I dag är det den stora dagen då hugade gatufotografer har chansen att mötas lins mot lins, nylle mot nylle på NamKang. Och jag är en av dem.

Soligt och varmt är det, så dagen måste ju utnyttjas maximalt innebärande en fototripp på stan. Har kollat in ännu en skaplig trappa, den från Kungsgatan upp till Regeringsgatan. Ställer mig därför där och väntar på att det ska komma någon nerför densamma. Det stinker piss nå´t så in i… En ung man kommer till sist ner och jag tar säkert sju-åtta bilder innan han hinner för nära.

Man i trappa

– Nu förstörde jag bilden för dig, säger han. – Nej, tvärtom! Jag har väntat länge på dig, säger jag.   – Oj, tack, tack!  

Jag går längs Regeringsgatan och stannar vid trappan som kallas Snickarbacken. Här tog jag för ett bra tag sen en bild jag fortfarande är mycket nöjd med, "Var tog ungdomen vägen". Ni får se den igen här:

Var tog ungdomen vägen?

Här är det heldött, inte en människa i närheten av att vilja gå vare sig upp eller ner i trappan. De jag ser nere på gatan ska alla in i Finlandiahuset. Så jag går ner själv och ut mot Birger Jarlsgatan. Eftersom det är gatufototräff håller jag utkik efter möjliga deltagare och faktiskt skymtar jag en, hundra meter bort. När jag senare kommer ifatt står han och passar vid en färggrann port. Nilserik Larsson, I presume, kunde jag ha sagt, för jag känner på mig att det är han, Eskilstunas Fan Ho. Strax kom nerför tvärgatan en kvinna i perfekt röttochsvart till Nilseriks komposition och jag lämnar Nilserik att ta sin bild.

Kommer fram till Kungsgatan igen och ser en liten tjej i lila, urless på morsans eviga mobilsnackande.Liten, ledsen i lila

Ser p-huset Parkaden och tänker att jag ska ta mig en titt, för som icke bilägare är jag inte ofta i den miljön. Tar en bild i trappan och tycker det ser ut som om att personerna på bilden inte är överens om var de ställt kärran. "Den står högre upp!", "Nej, kommer du inte ihåg att vi ställde den på plan 1?" Mannen går ifrån för att ringa efter hjälp.

Var parkerade vi bilen?

Får tillfälle att ta en knasbild. Gillar dem! "Se mannen", döper jag den till. Går runt parkeringsdäcket på plan 2, men tycker inte att det blir så bra. Riktigt knepigt ljus.

Se mannen

Bokskotten lockar med rea och jag kollar så klart fotoböcker. Men de är inte billiga, nära fyra hundra för de jag skulle kunna tänka mig att köpa. Kommer därifrån med en bok om surrealism för 59:- i stället. Några av bilderna i den ska jag vid tillfälle visa mina sexåriga elever så de förstår att det de målar och ritar inte måste vara föreställande och att det blir bäst när man har kul.

Paperbackman

Hittar en tjusig vägg och ställer mig och väntar på att någon ska gå förbi mellan mig och väggen. Spanar in en ung man och höjer kameran till ögat, väntar, väntar. Var är han? Då har den rackar´n smitit bakom mig och för att inte komma i vägen. Folk förstår inte. Dags att gå mot NamKang. Där utanför träffar jag Eva Silver-Granhall och Annelie Worgard och några ytterligare släntrar in medan vi står kvar i solskenet. En massa bra bilder väntar på oss och vi hinner nosa på frågor om bland annat etik. Ett par bilder till hinner jag ta innan dagen är slut. Ärligt talat vet jag inte om jag tog dem innan eller efter.

Halsduken

Ibland slinker det med ett och annat gatuporträtt. Det här gillar jag för minen, den man får när man inte får sin halsduk att göra som man vill. Tar ett tunnelbanefoto också och tycker det blev rätt bra med blicken hos den kapade killen och koncentrationen hos mobilspelaren.

Tidsfördriv

Sent blev det, men ännu en blogg är skriven. Tack för att du läste och tittade på bilderna. Tusen tack till om du dessutom vill kommentera text och/eller bild. 

Hälsningar /Matti

 Postat 2010-03-20 22:00 | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Gatufoto - Konsum tur och retur

Eller: ”Gräv där du står, fota var du än går!”

Hängde på mig G11:an och gick ner till Konsum för att handla en del inför nyårsafton. Kom hem med ett gäng bilder, varav ni ser ett par här.

Vid p-däcket

Bilden...

I morgon sammanfattar jag mitt år på Fotosidan.

 Postat 2009-12-30 15:11 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Gatufoto i gråväder

Efter dagar av snöfall och gråväder fick vi ungefär 90 minuter sol i dag, här i Stockholm . De första 30 minuterna av dessa ägnade jag åt att fundera över en gatufototur på stan eller en kortare naturpromenad hemmavid. När jag bestämt mig för det förra tog det nästa halvtimme att göra mig i ordning och gå till bussen. Sista halvtimmen sol fick jag sittandes på bussen.

Så med andra ord var det gråväder i alla fall när jag klev av vid Slussen, om än i någon nyans ljusare än i går. Brände kalorierna  mellan Slussen och Sergels torg t o r, en vanlig trad.

Inga pangbilder blev det heller, det som ni ser här är mest för att illustrera bloggen. Tog några bilder i bekanta miljöer men utan att få till det riktigt bra. Tyckte de flesta jag såg ute gick bort ifrån mig, när jag behövt människor som gick emot.  


Blev vittne till ett relationsdrama vid Klarabergsviadukten, som sen fortsatte på och utanför McDonalds. Inget man fotar direkt.  Hann inte med en kille som var ute i kylan i bara skjortärmarna men hade haft titeln klar: gillar inte engelska bildtitlar men denna hade fått ”A dedicated follower of fashion”.

Avslutade med en fika på Mäster Olof.

 Postat 2009-12-27 18:02 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Inspirationstankning

Vi äro tusenden! Det vill säga vi som redan besökt Fotomässan i Älvsjö, Stockholm. Regnet kanske skrämde bort en del för det var inga köer att tala om när jag kom vid kl 12.30.

Jag gick raskt förbi fotoutrustningarna och -tillbehören och letade istället upp utställningarna längst in i mässlokalen. Fastnade för Gerhard Jörens "first deadly sin", se http://www.sfoto.se/sff_start/nyheter.asp?onPage=4&ID=976&sokord=

Fotoböcker fanns det gott om och nu önskade jag att jag haft en fet plånbok. Kom i alla fall hem med en bok med Henri Cartier-Bressonbilder och "Penumbra & 665" av Peter Eriksson, den senare signerad. Ett av de bästa sätten att få ny inspiration är att titta på andras bilder, vare sig det är foto eller bildkonst. Få se om inspirationen räcker för en runda på stan i morgon.
Postat 2009-11-14 14:50 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera