Fotogängaren

Hos Sven-Harry

Har huvudvärk redan innan jag ger mig ut i den kyliga vårvinden. Dagens mål är Sven-Harrys konstmuseum just intill Vasaparken. Vernissage där för Lars Kleen. Hade hans barn när jag jobbade på dagis 1972-75. Påminner honom om det och han berättar att sonen nu är 44 år.

Busschaufförens öga

Massor av folk som är nyfikna på det nya konstmuseet och det är dessutom gratis denna dag. Många är säkert nyfikna även på Lars Kleens konstruktioner som är storslagna och sammansatta. "Bra, men inte omistligt", är en kommentar jag uppsnappar.

Slussenvimmel

Lämnar trängseln för vårkylan, snirklar mig ner mot city och tar en kort sväng över till Kungsholmen. Inventerar Centralstationens interiörer innan jag fortsätter mot Slussen.

En hälsning till alla überduktiga…

Här brukar jag stå och fotografera medan jag väntar på bussen. Ibland får jag till det så jag är nöjd, oftast blir det en vimmelbild som det tyvärr inte händer så mycket i som jag skulle önska. Ja ni ser själva vad det blev.

Som vanligt fler bilder och hela storyn på "Fotospår".Postat 2011-03-27 18:59 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Vårsol med 50 mm

För att inte få dåligt samvete senare, åker jag in för en promenad med kameran i hand. Har bytt 16-35:an mot 50 mm. Hornsgatan 34 blir förstastoppet. Johan Rheborg ställer ut fotografier huvudsakligen tagna i Barcelona. Riktigt bra!

Passar på att återse  utställningen "Framed" på Galleri Kontrast när jag ändå är i faggorna. Sista chansen, tror jag det var.  Konsthallen på Köpmanbrinken är min nästa hållpunkt och en utställning av konstnärer som arbetar i trä.  Det gör jag också, tillsammans med mina elever. Får en del inspiration och idéer.

Kulturhusets Galleri 3 har en stor utställning, Gregory Crewdsons "In a lonely place". Riktigt mäktig! Ni som kollade BBC-serien The Genius of Photography såg hur han gick tillväga. Besök! 

Som vanligt hittar ni mer på "Fotospår". Välkomna!Postat 2011-03-20 18:56 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Nostalgi och längtan

Nostalgin består i detta fall i att jag börjat titta genom gamla nummer av FOTO. Det var ju en bloggare som hittat något nummer från -84 på en loppis (om jag inte missminner mig). Det fick mig att ta en titt på min samling som sträcker sig från 1971-1974.

Rubrikens längtan illustreras med denna bild från sommarens på Skeppsbron, Stockholm

På den tiden recenserades skivor, film och böcker och i nummer 10/71 skrivs om filmen "Joe Hill" bland annat. Carole Kings Tapestry får positiva omdömen och Carole Kings sångstil jämförs med Melanies. Jag minns Melanie, gör ni?

MC är sommar för många

David Douglas Duncans bok "War without heroes" presenteras med bilder över sex sidor. Har hunnit titta i några nummer till fann bland andra Björn Dawidsson, Anders  Petersen och Kenneth Gustavsson. Det här är för 40 år sedan! Kul!

Mer i ämnat, och fler bilder på "Fotospår" för den som vill.Postat 2011-03-14 08:00 | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Den förbannade outsidern

Gösta Adrian-Nilsson, pionjären för futurismen och kubismen i Sverige, står främst på dagordningen denna soliga stockholmslördag. Då tar man djurgårdsfärjan från Slussen och kliver av vid Allmänna gränd. Promenerar skönt till Waldemarsudde som just nu visar en retrospektiv utställning med 125 av GAN:s verk. "Men jag är en förbannad. En outsider", skrev GAN i sin dagbok. Gillar utställningen mycket och kan rekommendera ett besök.

Gillar sällan att gå samma väg tillbaka så jag tar NK-express upp till Sergels torg. Kikar runt lite där solen letar sig ner mellan husen. Mycket folk ute men svårt att sortera ut något intressant bland detta myller av människor i rörelse. 

Tar tunnelbanan till Medis och gör ett södersvep. Roligare här då de små butikerna gärna flyttar ut lite rekvisita på gatan. Men ändå, något fattas.

Hela storyn och fler bilder på "Fotospår".Postat 2011-03-12 17:54 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Gatufoto vardag och helg

Sportlovets sista dag och ännu ett tillfälle till fotopromenerande efter jobbet. Nu hoppar jag av vid Skanstull och letar mig upp genom söder mot Fotografiska.  Har gått upp klockan sex och är inte helt på tårna när fototillfällena yppar sig. Blir lite sur på mig själv när jag missar det uppenbara.

 

Festaltare

Nere på Fotografiska kollar jag efter böcker och frågar i kassan efter Mary Ellen Marks "Exposure", men den hade de inte. Går in och kollar "Lady Warhol", finner olika detaljer i respektive porträtt men noterar även avsaknaden av glädje. Verkar inte ha varit särskilt kul att posera i peruk och kvinnokläder.

 

Datafil?

Tar mig upp till Sarah Moon. Det här gillar jag! Precis som med Annie Leibovitz är det så många fotografier, så mycket att ta in, att jag nog behöver kolla både en och två gånger till. När jag kommer ut har det börjat regna. Vårregn.

Lördag och vacker vårsol. Men det blåser elakt. Hoppar av bussen vid Londonviadukten och tar mig upp till Tjärhovsgatan och CFF. Där har jag tänkt att kolla Leif Claessons "Decomposed - Moral statement" men dörren är låst trots att det skulle vara öppet.

"Höken" vid sin favorittavla "Sammy Davis".

Knallar vidare till Södermannagatan och Galleri Darling. Här hamnar jag under hökens alla vingar, det vill säga det är  Sven-Arne Hökenström, alias "Höken" ställer ut färgglada målningar. En trevlig stund med en skön snubbe.

Ett vårtecken

Tar mig tillbaka till CFF och nu kommer jag in. Tycker utställningen är bra, men det är inte min typ av fotografi. Inte heller Anneé Olofssons utställning "the face of all your fears" är min kopp espresso. Har några stationer till inlagda i färdplanen men snålblåsten har gått illa åt mitt huvud så jag avbryter och åker hem.

Läsarna och jätten

Hela storyn och fler bilder som vanligt på "Fotospår".Postat 2011-03-06 07:56 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 Nästa