Fotogängaren

Urbant foto - fotboll = bomber och rök

Går på min första fotbollsmatch på flera år, tillika första matchen för mig på nya Tele2 Arena. Har i princip slutat gå på fotboll, tycker det är jobbigt med vuxna män som på familjeläktaren, bland barn, skriker "jävla hora" och annat åt domare och motståndarlagets spelare.  Tror dock att en träningsmatch ska vara befriad från sån´t.

Tar en Pang Pang dubbel-IPA från Hökarängen, riktigt god, och käkar en ox- och rödvinskorv med skogssvamp och nå´t annat kul som jag inte minns innan jag knallar upp och in till min sittplats i nordvästra rundeln.

Uppladdning

Uppladdning

Sitter nära Union Berlins supportersida och jag ryser när de trummar igång och djurgårdsklacken svarar från andra sidan. Matchen är fördröjd med 40 minuter för att alla ska hinna in. Akustiken är lika utmärkt som högtalarsystemet är uselt. Det visar sig snabbt att båda lagen har med sig en skara huliganer in på arenan och när Dif-klacken halar fram en Dynamo Berlin-banderoll (Unions rivallag nr 1) brakar det loss.  Unionhuliganerna invaderar planen och möts av kastade bengaler och knallskott.

Planinvasion

Planinvasion, delar av djurgårdsklacken på väg mot Union Berlins kortsida

Till sist lugnar det ner sig och matchen kommer igång. 

Mindre begåvade personer bland djurgårdspubliken fortsätter att provocera Unionklacken genom att skandera ”Dynamo”, från nya ”Sofialäktaren” hörs” Union scheisse”. En man i min ålder, på samma bänkrad som jag, ropar även han ”Dynamo” men får starkt mothugg av andra djurgårdare runt om som frågar vad han håller på med. ”Va fan ropar du Dynamo för? Du hejar väl på Djurgården! Hur gammal e´ru? Håll käften!”

Första- och sistagångsbesökare?

Första- och sistagångsbesökare?

Det blir alltmer hätskt under andra halvlek och barnfamiljerna flyr fältet. När Djurgården kvitterar till 1-1 i 69:e tänds bengaler i Djurgårdsklacken, knallskott dånar på berlinsidan och tjock rök väller upp. I 72:a var matchen slut, domaren beordrar lagen av plan. En stor del av publiken hade redan gått, nu går resten. Utom de som kommit dit för att skita ner sina respektive klubbars namn. Djurgården hade precis bytt in sin  provspelande sydafrikan Mark Mayambela, tror inte han hann nudda bollen. Läser efteråt att tyskarna hade stormat insläppet för att undgå visitering men att ansvariga beslutade att ändå starta matchen.

Bengaler avbryter matchen

Bengaler avbryter matchen

Tysk rök

Tysk ragnarök

– Vad ska man säga? Det går inte! Det är så jävla tragiskt! suckar en Djurgårdssupporter på tunnelbanan.

– Det är tråkigt att det blir så här när det är en underbar och ovanligt rolig träningsmatch som ska genomföras, sa Djurgårdens pressansvarige Jonas Riedel innan avspark. ( ur Aftonbladet).

Själv hade jag en förhoppning om ett vänskapligt möte, som skulle följas av ett returmöte i sommar i Berlin (åker till Berlin vecka 9). Tydligen är det bara naivt att tro att någon fotbollsmatch på högre nivå nånsin kan spelas utan dessa bedrövliga inslag. Det var ju ändå bara en träningsmatch!Postat 2014-01-26 13:43 | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Urbant foto - Imogen Cunningham och Djurgårdens U19

Börjar min lördag med Imogen Cunninghams fotografier på Kulturhuset. Porträtt, blommor och lite gatufoto. "The Box" och "Sommardag, New York City" gillar jag bäst bland mycket bra. Fortsätter till Snickarbacken 7 och mer gatufoto. Här fastnar jag för Brian Sparks underfundiga speglingar.

Plåtar själv lite här och där.

Fortsätter upp till Hjorthagens IP där Djurgårdens U19 möter Skiljebo som åker hem med 6-0 i baken.  Tar en hel massa bilder men fotbollsfoto är knepigt att få till. Det går fort, du blir lätt skymd, det blir lätt lite rörigt och när du plåtat fotboll ett tag känner du igen de flesta av de situationer du om och om igen fångar på bild.  

Den här tycker jag dock är lite rolig.

Dagens konstigaste bilder finner ni på "Fotospår".Postat 2013-05-25 19:00 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Gatufoto - Loppis, Smoliansky, fotboll

Har för dagen endast ett slutmål, det får sen ge sig vilken väg jag tar dit. Börjar vid Hammarbykanalen, går under Danviksbron och runt berget in mot Stadsgården.

Det är kö in på Fotografiska så jag hoppar utställningen med lejon och elefanter, och omtitten av Helen Levitt, och tar mig via Slussens tunnlar över till Gamla stan. 

Utanför Wirströms ser det som i Manchester, folk står ute och röker men alla är inte så sociala.

Hötorgsloppisen badar i höstsol. Tar några porträtt innan jag vandrar vidare norrut.

Tittar in på Gun Gallery och ser Smolianskys miniatyrer. Åker sen ut till Ropsten, hinner en sväng i Värtahamnen innan jag letar mig upp till Hjorthagens IP. Rörledningar, pysande ånga, långtradare och ett stort vägbygge. En långtradare har fått problem, bärgare och polis är på plats och det blir snabbt långa köer.

Till sist är tiden inne och jag når min destination, Hjorthagens IP och kvartsfinalen i pojkallsvenskan, Djurgårn´s U17 mot Västerås. DIF:s unga torskar efter straffar, 6-7. Lika kylslaget som förra lördagen efter att solen gått ner.

Men innan det blir för kallt är det kul att se bra fotboll och att försöka fånga den på bild.

Fler bilder på "Fotospår". Välkomna över!Postat 2011-10-16 23:36 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera