Fotogängaren

Gatufoto - Love Slussen

Värmen håller i sig och genererar huvudvärk. Åker ändå in för en promenad med kameran. Hoppar av vid Londonviadukten och går Folkungagatan upp för att sen fortsätta vägen västerut på Tjärhovsgatan. Känner snart att det inte är en bra dag, tungt i värmen, typ. Tänker starta med att se en utställning på CFF, men porten är stängd, liksom för övrigt  Café 44 om det nu hänger ihop. Slår mig att jag kan få problem med mina fotoidéer  när stan tar semester. Tar Östgötagatan upp mot Mosebacke där lattemorsor med barn och barnvagnar trängs med andra solälskare. Passerar ett glasmästeri som fixar alla slags inramningar. Tänker titta in där i höst och kolla vad de tar för ett inramat foto, och passa på att ta några bilder.

Skuggromber i trappa (gillar skuggduschen hon har bakom vänster axel)

Korsar Götgatsbacken som kryllar av fikande och gående. En och annan cykel tränger sig förbi. Sicksackar sen via S:tPaulsgatan och Ragvaldsgatan och kommer ner på Hornsgatan. Korsar den och tar sen vägen över puckeln. Målet är Galleri Kontrast och utställningen Love Slussen, men jag tittar in på ett kafé som på väggarna har tjusiga fotografier tagna av några kända FS-medlemmar.

Kafé med fotografier på väggarna

Love Slussen är inte så märkvärdig. Flera av bilderna i Slussenpoolen hade lätt platsat, särskilt om de skrivits ut i den storleken och fått den hängningen. 

Härliga bilder från gamla Slussen

Betydligt intressantare är de historiska slussenbilderna en trappa ner. Där kan man stå och vara lite dyster över det som försvann när nuvarande Slussen byggdes och det som kommer försvinna när det nya ska uppföras.

Hey, bananas are for Monkeys!

Mer än så orkar jag inte med utan sneddar över Södermalmstorg och slinker nerför trappan till bussterminalen.

Sommarlunchen (missa inte mannen inne i kiosken)

Kul att ni trotsade värmen och hängde med i text och bild. Kommentera gärna!

Hälsningar /MattiPostat 2010-06-30 16:19 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Gatufoto - gatufotograf "på dekis" attackerad

Det värsta med sommarvärmen är att jag inte sover så bra. Jag vill ha svalt och har sovrumsfönstret på vid gavel. Dessvärre går solen upp på den sidan och det har hänt att jag vaknat med en lätt sveda på fötter och underben efter att solen kommit åt att bränna där täcket inte täckt. I natt gick jag upp vid kl 02 och läste Alf J:s bloggtext om gatufoto på dekis. Håller med om mycket men absolut inte allt. Mycket av det Alf kritiserar i dagens gatufoto hittar man även hos de fotografins ikoner han nämner som förebilder. Synd när diskussionen förs på en blogg inte alla hittar till, istället för på gatufotopoolens klotterplank där fler som berörs kan läsa synpunkterna och komma till tals. "Det fotografiska samtalet" är angeläget.

Posering i gränd

Posering i gränd

Är så klart trött på morgonen efter för lite sömn men piggnar på mig och tar mig ut och mot stan. En svag vind gör de +26 graderna rätt behagliga och bussen har AC så det blir en sval och skön inresa.

Ögonkontakt

Ögonkontakt genom spegel

Utgångspunkt Slussen, promenad genom turisternas Gamla stan. Nu valde jag Skeppsbon och vek sen in och hittade lugna Prästgatan. Är strax ute på Vasabron. En fiskare vaktar flera flöten från sin position på Strömsborg. Hittar en trappa och plåtar en man på väg upp och han syns lite mer än som silhuett. Knallar vidare men blir upphunnen av två män som börjar slita i min kamera och ifrågasätta varför jag tar kort. Den ene är den jag plåtade i trappan. De pratar inte engelska och än mindre svenska och är riktigt aggressiva och ska kolla bilderna och få dem raderade. Nu är det inga höjdarbilder och jag är ganska timid inledningsvis, har lång stubin, de är därtill två mot en och yngre, så jag raderar bilderna. 

Känslan av ilsket obehag sitter dock i ett bra tag och jag är inte riktigt vaken för att fotografera på en god stund. Dyker in på M-store och köper en USB-kabel till nya skrivaren.

Som gatufotograf delar jag HCB:s och Kertészs passion för trappor och har ett par jag vill titta på: Snickarbacken och Rådmansgatans trappa från Holländargatan ner till Saltmätargatan. Har dessförinnan hittat en till  i Drottninghusgränd. Tar några bilder men ingen jag är nöjd med.

Försöker hålla mig i skuggan men svetten rinner under armar och längs ryggen. Viker av och följer Västmannagatan till Odengatan, går S:t Eriksgatan över S:t Eriksbron till Kungsholmen. Tittar in i en biljardhall och frågar om jag får plåta och det är helt ok. 

Biljardspelaren

I stöten

Nästa stopp blir Scandinavian Photo där jag hämtar upp en laddning A3-papper. På vägen upp till t-banan går jag ner till "Författarnas Bokmaskin" och hör mig för vad en fotobok skull kunna kosta att göra. Minsta upplaga är 30 ex och jag tycker inte kvaliteten räcker till för en fotobok. Tackar för mig och fortsätter upp mot Fridhemsplan. Som vanligt tar jag bilder på folk i tunnelbanan och när jag väntar på bussen.

Busspendlare

Gäspande busspendlare

Skriver bloggtexten under förlängningen av Paraguay - Japan men tittar till straffläggningen.

Kul att du hängde med ända hit, tack för sällskapet. Kommentera gärna, så gör du mig glad.

Hälsningar /Matti

 Postat 2010-06-29 19:00 | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Gatufoto - snygga finskor och schyssta rattar

Första semesterdagen. Solen gassar så det blir bastubuss till Londonviadukten. Går längs Stadsgården, tittar in på Fotografiska och ser Anders Petersens bilder från Värmland. Bonnigt folkliv i dess bästa bemärkelse. Får vibbar av finska filmen "Jorden är en syndfull sång" ("Maa on syntinen laulu", på finska), trots att det var länge sen jag såg den. 

Besökte Fotografiska och tog för ovanlighetens skull en bild utanför

Uppe vid Slussen håller ett gäng skejtare på med sina konster och jag stannar till en stund. Får genast ett okej att fota och sen är det ingen av dem som bryr sig ett dugg att jag står där med kameran. Går upp till Galleri Kontrast för att se Tobias Hofsäss utställning Love Slussen men de öppnar inte igen förrän på onsdag.

Skejtare i Gula gången

Skejtare i Gula gången, övervägde att kapa bort den stillastående skejtaren till vänster

Går ner mot staden mellan broarna, en Alvedoncykel brusar förbi och ett mötande par pratar om Frankie Goes To Hollywood. Gamla stan är krylltjockt med turister och det gäller att välja sin gata och gränd. Brukar ta någon av Nygatorna för det mesta. Tittar in i Serieboden på adressen Sven Vintappares Gränd. Fullt med gamla serietidningar och jag ser bland annat föregångaren till Bamse: "Teddy på skattsökarjakt" á 2 400:-. Trevligt när inte alla tillgängliga lokaler är mat-och/eller ölställen eller krimskramsbutiker.

Serieboden

Det här är inte Fucking Sofo, det här är Gamla stan

Går från sol in i skugga och ut igen och det är ett himla rattande för att justera inställningarna. Letar motiv i Tysta Marigången men folk vägrar uppenbara sig där jag vill ha dem. Plåtar ljus och skugga i några trappor och från broar men det blir inte bra.

Kvinna i broskugga

Man med tavla

Strax är jag på Sergels torg där folk sitter och slöar i utställda solstolar. Når till sist vändpunkten för dagens promenad, skoaffären, och köper ett par snygga finskor till den begravning jag åker till på fredag. Plåtar i tunnelbanehallen, i rulltrappan och på perrongen. Delförstorar fram detta flickporträtt som blev nästan pointilistiskt i sin kornighet/brusighet. Bör förstoras så ni ser vad jag menar.

Frk Seurat

Frk Seurat

På Slussen tar jag nästa brusare, som jag tycker blev rätt intressant trots allt. Knivskarpt har sin tjusning, oskärpa  och korn/brus gillar jag också ibland.

Slussenbrus

Slussenbrus

Har lite flyt med bussen hem som hinner över Danviksbron just före broöppning. Inte kul att sitta i en stillastående buss när solen vräker på med allt den har. Laddar upp bilderna på datorn och struntar i första halvlek Holland-Slovakien för att i stället fixa med bilderna.

Kul att du hängde med ända hit, tack för det. Det vore jättekul om du har lust att kommentera text och/eller bilder.

Hälsningar /MattiPostat 2010-06-28 19:12 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Gatufoto - Tokyo och uzbekiska brudar

Tillbaka igen efter två veckors frånvaro. Sthlm maraton, nationaldagsfirande, LOVE Sthlm och inte minst prinsessbröllop har begränsat min lust att fotografera. FotbollsVM har också gjort sitt till. Men jag har ändå ägnat mig åt fotorelaterade sysslor, som att läsa ”10”, InPublics jubileumsbok: tjugo gatufotografer, tio fotografier i färg per fotograf. I färg, ska inte gatufoto vara i svartvitt? Efter att ha tittat igenom boken ett par gånger – definitivt nej. Själv kör jag svartvitt för det mesta.

Siluetter i rulltrappa

Siluetter i rulltrappa

Jag köpte uppgraderingen till LR 3 och har sen suttit och slängt kanske tusen skräpbilder för att få plats med nya. Ska försöka tillägna mig de nya finesserna. Beställde Epson Stylus Pro 3880 och kommer att roa mig under min ledighet, som började i går, med att skriva ut mina bästa bilder i storformat.

Tokyo

Tokyo/Slussen

Under de senaste veckorna har det diskuterats bloggutmärkelser och kvaliteten på svenskan i bloggarna. Har bara en kort kommentar till detta: ”Leben, und leben lassen!”

88

88:an, var aldrig min favorit, glassen alltså

Trotsar solen i dag och tar en promenad från Slussen, genom Gamla stan till Gallerian. Turisterna kryllar och vimlar och jag letar mig fram genom de minsta gränderna. Utanför Storkyrkan har folk samlats, de och två tevekameror väntar på någon som sitter i en vit limousin. Paparazzihornen växer ut för ett kort stund och jag fixar en skaplig fotoposition. Ställer en fråga ut i luften, får inget svar. Knackar på en man snett framför och frågar om han pratar engelska. "No, russia", kommer det vänligt ur en vodkastinkande mun. Jag frågar ändå vilka det är som ska gifta sig. Hans flickvän svarar "russian in limo". Till sist är det dags och hon kommer ut ur limousinen och jag får min bild.

Den ryska bruden

Den uzbekiska bruden ( i ABC-nytt får jag veta att hon inte är ryska utan från Uzbekistan och heter Valeria Ten, med reservation för stavningen)

Fortsätter under klockringning via några krokvägar mot Gallerian. 

Övergång

Övergång mot Klara

Undergång med mås

Undergång med mås

På Clas Ohlsson köper jag en enkel och billig (199:-) transport- och bagagekärra. Jag är på väg till Scandinavian Photo för att hämta fotopapper och jag gissar att det är tungt och bökigt att bära.

Pojkar på gubbdagis

Gossar på gubbdagis

Tar tunnelbanan till Rådhuset och går ner till Norr Mälarstrand och är strax framme. Får mina papper och åker sen direkt hem. 

Wartburg 1000

En Wartburg 1000, tillverkad i Eisenach, fd Östtyskland.

Kul att ni hängde med ända hit. Gillade ni bilderna och/eller texten kan ni glädja mig med en kommentar.

Hälsningar /Matti

 Postat 2010-06-23 18:29 | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Gatufoto - sol till förbannelse

Höll mig hemma i går. För mycket folk och annat besvärligt under Stockholm Maraton. Läste B&W photography och pysslade med min fotobok i stället. Har valt ut bilderna, nu återstår text och till sist layout. Boken beräknas få en första exklusiv upplaga om ett (1) exemplar.

Asså, jag får lite impressionistvibbar här - Renoir och Manet.

Nationaldag i dag men jag undviker det mesta av firandet genom att åka till Hornstulls strand. Skarpt solljus och riktigt besvärligt, mycket rattande när man rör sig in och ut ur skuggorna. Några enstaka flaggor syns här och där. Fotoantikvariatet har söndagsstängt, vilket egentligen är tur. Jag hade bara bränt en massa pengar på någon bra fotobok. 

Fåfänga

Tittar in på Galleri Kontrast där  Kulturamas fotolinje ställer ut, "Diafragma". Gillar mycket av det jag ser. Det är nästan bara porträtt. Per Lannefors har fotograferat äldre och försett bilderna med ett citat av var och en, till exempel: "Jag gifte mig med fel man."  - Lidija (f 1921). Nadezda Gratschev ställer ut fina och uttrycksfulla barnporträtt: "Vad berättar mina ögon?"  Träffar Eva Silver-Granhall på Slussen och tror jag får henne att gå dit och titta. Tyvärr för er andra var det sista dagen i dag.

Glassätare

Paus i solen (gillar bakgrunden med familjerna människa respektive duva)

Fortsätter till Demo i Gamla stan. Fattar inte riktigt vad det är för ställe, tror de säljer kläder. De har också plats för  Susanne Walströms bilder på temat "The art of wrapping garbage". Roliga färgfoton på inslagna sopor och annat.

Reflekterande betraktare

Tycker det är dags att titta in på Fotografiska igen, och ta en ny titt på främst Annie Leibovitz. Begår misstaget att kolla böcker i butiken och har strax en jättebok med Lisette Models bilder under armen. Hennes bilder stötte jag på för första gången när jag läste "Street Seen". Skriver ner några fler titlar att införskaffa vid större plånbok. Tar några bilder inne i mörkret och tycker nog de blev skapliga. Nu är det ju andras verk som ger mina bilder dess mening, så de får stanna i datorn och visas därför bara i denna blogg.

Vilken framtid väntar DITT barn?

Annars blev det inte så mycket plåtat tack vare denna sol till förbannelse.

Tack för att du läste dagens text och tittade på bilderna. Kommentera gärna!

Hälsningar /MattiPostat 2010-06-06 20:28 | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
1 2 Nästa