Gatufoto - kanske ett glas för mycket

Börjar dagens promenad vid Londonviadukten och går Folkungagatan upp, viker in på Tjärhovsgatan. Vädret är skapligt och det sitter folk och pratar på parkbänkarna. En pappa spelar fotboll med sina smågrabbar. Några spännande trappor klättrar uppför bergväggen mot bland annat Norska Kyrkan.

Funderaren

Funderaren (har får ni leta gubbe igen)

Mitt mål är Torkel Knutsonsgatan och Stockholms fotoantikvariat. Där ställer Maria Sellinder ut fotografier, "; (semikolon)", med vernissage idag. Får mig alltså ett glas vitt samtidigt som jag ser mig omkring. Till sist är det böckerna som fångar mitt intresse. När jag lämnar stället har jag med mig en bok om Tore Johnson med många av hans bästa bilder, och en med Hans Hammarskiölds fotografier.

Tror det är tjejen till vänster som är semikolon

Det regnar så jag tar tunnelbanan från Mariatorget istället för att gå. Tunnelbanan är ofta intressant ur gatufotosynpunkt. Fångar denna blickväxling.

När blickar utväxlas

När blickar växlas

Tunnelbanan tar mig till Rådmansgatan och jag letar mig fram till Folkuniversitetet och Galleri Dobre, sex trappor upp. Även här är det vernissage. Amelie Herbertsson, Laura Mendelin och Sara Holmgren ställer ut under titeln "Existera". Fina, känsliga och starka bilder. Får mig en skvätt vitt till. 

Vernissage på Galleri Dobre, "Existera"

Rådmansgatan blir en trappa med fina snirklingar på sin väg mot Sveavägen och jag stannar till en stund. Fortsätter sen Holländargatan mot city. Här gick man på Kåren i sin ungdom och då drack jag annat än vitt vin. Kanske blev det till och med mer än bara två glas.

Trappar ner

Trappar ner

Grupper av hemvärnsmän traskar runt på stan och här och var laddar bosniska fans för matchen i kväll. Inget att plåta för en gatufotograf. Hittar i stället ett par i en bil utanför centralen och tjejen syns så där lagom halvdåligt att det blir intressant.

utan titel

Bilburen ungdom

Har tittat genom Lennart Olsons brobilder och har därför ett extra öga för broar och betongkonstruktioner. Har några idéer med mig hemifrån och när solen tittar fram igen sätter jag dem i verket. Nosar därför lite på Centralbron vid Tegelbacken.

Vid Tegelbacken

Vid Tegelbacken (ni som känner mig vet att jag är lite svag för den här typen av motiv)

Jagar sen skuggor och hittar en trappa som jag lattjar lite med allteftersom folk kommer och går i den. Provar flera olika versioner men fastnar för denna:

Sneaker

Sneaken

Tycker att jag sparat bästa bilden till sist, för att belöna er som kommit så här långt. Som jag nämnde spanar jag lite extra under broar och när jag passerar under Centralbron, längs Klara Mälarstrandsleden, hittar jag inte bara en spännande bromiljö, utan ett ensamt glas på betongkanten.

Ett glas för mycket

Ett glas för mycket

Hinner ta några bilder till innan minneskort är fullt. När jag är vid Slussen börjar det regna och jag tar bussen hem. Fotboll på teve, men först efter bild- och bloggarbete (missar första halvlek).

Tack för att du läste och kollade. Hoppas du hade behållning  av text och bilder. Gör mig nu glad och skriv en kommentar, är du bussig.

Hälsningar /Matti

Inlagt 2010-05-29 20:07 | Läst 5903 ggr. | Permalink
Vilken tokskön bild från Mariatorget å tänk så givande en promenad kan vara
Svar från mattimer 2010-05-29 20:46
Tack, Micke. Håller man på å knatar ett tag blir det oftast givande. Hälsningar /Matti
Jovisst! "Ett glas för mycket" är en väldigt fin bild! ...men favoriten denna gång blir "När blickar växlas"!

Ha det fint/Peter
Svar från mattimer 2010-05-30 08:34
Det är kanske trevligare med blickar som möts, hoppfullare liksom, än ett glas för mycket och den tragik som ryms i det. Ha det så himla bra själv Peter, och tack för kommentaren. Hälsningar /Matti
Tack Matti
Håller med Peter, när blickar växlas är strået vassare
Tack för tipset, nästa gång jag är i Sthlm blir det fotoantikvariatet, älskar fotoböcker
Underhållande läsning//Leffe
Svar från mattimer 2010-05-30 09:02
Människors möten är ju överlägset det mesta, så jag får väl acceptera det. Glaset har jag lagt upp i GF-poolen, så den kanske får vad den förtjänar där. Farligt ställe, fotoantikvariatet. Kommer också gå dit flera ggr. Men det bilr dyrt! Tack för kommentaren, Leffe. Hälsningar /Matti
Intressant och inspirerande
Läser ofta, men kommenterat mer sällan
Svar från mattimer 2010-05-30 09:04
Kul att höra, Bengt. Och en kommentar behöver inte vara längre än så här. Hälsningar /Matti
Hihi, ingen konst att hänga med o läsa här :))) Själv skulle jag dock ha hållt mig på Söder. Igår körde jag en tretimmarsrunda tidigt på kvällen och vid varje regnskur gick jag in i en hotellbar och tog ett glas vin. Sjöfartshotellet var rätt trist. Hilton Slussen (Eken, utomhus) bäst. Din bild nere från t-banan vid Mariatorget är urbra förresten! /Meta
Svar från mattimer 2010-05-30 18:43
Då fick du iaf tipset att leta upp vernissagerna för gratisvin under regnskurar och annat, Tycker det är kul att se andras bilder, och tänka: kan de kan jag. Kul att du gillar ögonkastet. Tack för kommentaren, Meta. Hälsningar /Matti
låter som en trevlig dag och med många fina bilder. Sjäv är jag nyss hemkommern från en trevlig fotoutflykt vid Stora vika tillsammans med Samuel P./Hälsningar eva



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?