Gatufoto - päronboll och gammalt vax

En fotoblogg är ju som en dagboksanteckning i text och bild. På engelska heter dagbok "diary", och låter snarlikt diarré. Här följer rena bilddiarrén.

Tung förlust

På tunnelbanan hastar en mamma med lilla dottern och först ombord på tåget kan de konstatera att de hamnade rätt, vilket fick den lilla att triumferande ropa: "Jag visste det, jag visste det. Jag är en prinsessa." Ett leende spider sig bland oss omkringstående.

Boxaren

Boxare

Startar dagens fotopromenad på Östra Agnegatan och Jan Deldens fotoutställning på Bergamott. Till skillnad från i går är den öppen och Jan själv är på plats.  Jan Delden är en av våra mest prisbelönta fotografer, jobbade i fyrtio år på Expressen och en av de som på femtiotalet reste till Paris och lät sig inspireras av HCB och Lou Stettner. På utställningen hänger många gatufotopärlor. Jan tycker sig känna igen mig, men det tror jag inte stämmer. Får en trevlig pratstund och Jan berättar om hur det gick till när han tog några av sina bilder. Galleriet säljer Jans bok "Händer", signerade, för 200:-. Har bara 195:- men det är inga problem. Men där går sista cashen!

Två boxare

Mina första försök som boxningsfotograf

Följer Östra Agnegatan, som blir Norra dito och ser ett djurgårdsmärke ovanför en källartrappa. Knallar in och hamnar i Djurgårdens boxnings träningslokal. Frågar om jag får ta några bilder, bara för att öva. Tränaren är lite tveksam och undrar vad jag ska ha bilderna till. Förklarar var de hamnar och lägger till: om du vill kan jag visa mitt medlemskort som ständig medlem i Djurgården. –Va roligt, då är det klart att du får plåta!

Den av mig kallade Stalintrappan, öknamnet mest på grund av de flankerande monumentala byggnaderna

Fortsätter mot vad jag kallade Stalintrappan i förra blogginlägget. Ser att det kanske inte är så mycket Stalin över själva trappan, men det är två monumentala byggnader som flankerar den.

Skivbörsen har Tom Waits "Mule Variations", den vill jag också ha!

Tar mig upp på St Eriksbron och på St Eriksgatan strax före St Eriksplan ligger ett par skivaffärer för begagnade vinyl- och CD-skivor. "The Beat Goes On" har John Holms "Lagt kort ligger" (1974), den hade jag köpt om jag haft pengar. Såg John Holm på gamla Bullerbyn ett antal gånger. Härliga låtar och texter, den här lp:n innehåller mina favoritlåtar, till exempel "Maria, många mil och år från här". På Skivbörsen hittar jag cd:n "Mule variations", Tom Waits, som funnits på min inköpslista sen den kom ut, och två skivor med Bandit rock. Bandit rock var ju RADIOSTATIONEN för grunge med mera och jag var på några "Bandit behind bars".

"The Beat Goes On" har John Holm-klassikern "Lagt kort ligger",  jag har inga pengar!

Följer Torsgatan och spanar in i Bonniershuset. "Pontus Hulténs vackra ögon, ser jag att det står. Antar att det är en utställning. Tar ett par spännande bilder på läsande kvinnor.

Meditativ läsning?

Meditativ läsning?

Läsande

Kollar ni noga sitter ser ni siluetten av en kvinna som läser

Resande i vitt

Resande i vitt

Slinker in på Centralen för lite svartfoto. Kul ställe!

Resande siluett

Det är +19° och mitt medhavda vatten är slut. Har bilder att behandla och en bloggtext att skriva så jag åker hem. Hoppas ni har det bra hemma hos er och att ni tyckte det var mödan värt att hänga med mig på min promenad, trots värmen. Rätt bra variation på bilderna, eller hur?!

Tack för sällskapet. Kommentera gärna.

Hälsningar /Matti

 

 

Inlagt 2010-05-15 18:15 | Läst 12730 ggr. | Permalink
Så ska en slipsten dras Matti. Dom dagar när man är ute och låter slumpen visa vägen till fotografiska platser är fina dagar. Det ger ofta mer spännande bilder än när allt är inrutat och planerat. Boxningsklubb är klassiskt och alltid gångbart med nyfikna ögon. Resande siluett är jättefin.
Svar från mattimer 2010-05-15 18:46
Kul att du tyckte jag vevade slipstenen väl i dag. Jan Delden och Stalintrappan var dagens fasta punkter, resten var tillfälligheter. Hade en dag då jag var nyfiken helt enkelt. Andra boxningsbilden är ju bra för att vara första försöket, och resande siluett gillar jag också. Tack för kommentaren, Micke! Hälsningar /Matti
Kul att hänga med och fina bilder :)
-affe
Svar från mattimer 2010-05-15 19:13
Tack för sällskapet, Affe! Hälsningar /Matti
Alltid lika spännande att få ta del av dina promenader i bild och text.
Gillar stilsudien på Jevgenij Shabajants.
Mvh Sven
Svar från mattimer 2010-05-15 20:37
Om det nu är han. En skaplig blandning av motiv och stilar blev det. Tack så mycket för kommentaren, Sven! Hälsningar /Matti
Vilken trevlig tur du bjuder på. Gillar flera av dina bilder. Den andra boxningsbilden med "fel fokus", kvinnan som sitter i fönstret och läser sam sista silhuettbilden.
Svar från mattimer 2010-05-15 22:51
Roligt att du gillade promenaden. Jag hade det trevligt i dag, jag också. Gillar också boxningsbilden med fel fokus, båda "läsbilderna", man bör förstora dem för att se dem korrekt, samt siluettbilden (siluett/silhuett - båda stavningarna finns i SAOL ;-) ). Övriga är mer dagboksbilder. Tusen tack, Torbjörn. Hälsningar /Matti
+19 - varmare än här, 15 grader och strilande regn. Det kändes nästan som vi satt i Sverige när vi hade vår första grilleftermiddag tidigare idag. Gillar speciellt de läsande kvinnorna. Stalintrappan måste jag nog besöka, jag får inte den där öststatskänslan som jag hoppats på. Du fick mig att gräva fram en av mina gamla Tom Waits skivor, tack för det! /Malin
Svar från mattimer 2010-05-15 23:13
Förra gången jag såg stalintrapporna var förra vintern, de såg öststatigare ut med snö. Nu var det rätt mesigt i jämförelse. Tror du kan hoppa dem. Tom Waits kan man kanske hoppa till. Var det Rain Dogs du grävde fram, eller Swordfishtrombone rentav?
Lite speciella bilder, de där på de läsande kvinnorna, kul att du gillar dem. Tack för en trevlig kommentar, Malin. Hälsningar, Matti
Hejsan Matti! Efter ett par dagars frånvaro såg jag att jag missat några bilder :-) Den med skivkillen som hänger över disk är ju helt underbar! Vääääldigt lik snubben på planschen till hö med. Stalintrappan var ju maffig med, tom för en trappfotare som dig! Mycket härliga bilder... såg att du publicerat meditativ läsning i färg med, svårt att avgöra vilken som är bäst.

Ha det fint! /Peter
Svar från mattimer 2010-05-18 21:05
Tjenare, Peter! Kul att du noterade likheterna mellan skivsnubben live och den på planschen. Stalintrappan var smalare än jag mindes den, en äkta stalintrappa hade varit tvåhundra meter bred. Hade en mkt trevlig dag, först med Jan Delden, sen i boxningskällaren, kul att kolla gamla skivor och sen att upptäcka Bonniershusets två ovanliga motiv för att till sist ta några svarta nere på centralen. Svårt att upprepa, men jag ska göra ett försök under kommande helg. Hälsningar /Matti



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?