Gatufotobekymmer i Besvärsbacken

Besöker Besvärsbacken igen för att försöka få till det som jag vill. Står och väntar på att det ska dyka upp lite folk, det är helt tomt när jag kommer hit strax efter halv tolv. Förra veckan var det fullt med bilar här och jag fick ingen bild där jag är helt nöjd med var människorna hamnade. Nu är det nästan tomt på bilar, några söderbor dyker upp och till sist får jag ett antal bilder att välja bland. 

Vilken är bäst? Denna…Vy mot Besvärsbacken

…eller denna?Vy från Guldfjärdsplan

Det är en solig och kall vinterdag och många är ute och flanerar. Efter en runda upp längs Bastugatan (vid 1600-talets mitt hette gatan Berghällsgatan)  mot Pryssgränd (tidigare Ragwalds backe), går jag Hornsgatan förbi Galleri Kontrast. Där är jag tio minuter för tidig för vernissage: "Gränsliv", Nordens fotoskola årskurs 2 visar bilder.                                                                                         – Välkommen tillbaka klockan tolv!

Man med bukett

Men då är jag redan på Riddarholmen. Jag går till sist en sväng genom Gamla stan. och besöker några bekanta fotoplatser.

Gillar dessa pelare, särskilt övre vänstra hörnet!

Pelare á la Reutersvärd

Tack för att du läste. Kommentera gärna, så blir jag glad! Hälsningar /Matti

Inlagt 2010-01-30 17:26 | Läst 7268 ggr. | Permalink
Av de två du frågar om, så tycker jag att den första är bäst - den andra känns för stökig!

En fin dag i dag!
Svar från mattimer 2010-01-30 18:36
Den första är rätare i vinklarna och renare, men jag är inte säker på att jag håller den för bäst. Gillar trapporna i bild två och asymmetrin, saknar bara människor på rätt plats. Kanondag i dag! Jättetack för kommentaren! Hälsningar /Matti
Ettan är klart bäst. Jag skulle inte vilja ha min bil i den backen. Inte när det blir blixthalka i alla fall.
Svar från mattimer 2010-01-30 18:39
De är väldigt olika. Jag gillar kanske ändå det spretiga i tvåan. Allt spretar, bilarna, trapporna, husen. Ettan är rak och ren, lite för mkt av det goda kanske. Tack, Torbjörn. Jag är jätteglad för att du tog dig tid att kommentera. Hälsningar /Matti
Jag tycker att den andra bilden är bättre. Kompositionen är intressant med linjer som spretar utåt från mitten, men det är lite synd att killen vid Volkswagenbussen står lite skymd. Jag gillar också övre vänstra hörnet på sista bilden;-)

Tillägg: Förresten tycker jag att du ska skita i vad andra tycker är bäst. Det är tydligt att du gillar bild 2 bäst själv om jag får döma av dina kommentarer, och i så fall är det den du ska visa! Det speglar ju vad DU tycker och ser, och det är vad fotografi handlar om:-)
Svar från mattimer 2010-01-30 20:10
Jag behövde nog bild ett för att till fullo uppskatta bild två. Tycker det är intressant att läsa de olika kommentarerna till vilken bild de tycker är bäst. Kommunikation om en bild kan vara givande, sen tycker jag ju som jag vill. Tack för en givande kommentar. Hälsningar /Matti
Det är intressant med de översta två tycker jag, om jag säger Gatufoto som motiv då är tvåan bäst. Säger jag Cityscapes, så tycker jag ettan är bäst.
Dvs vad jag tycker är bäst är hur jag tolkar meningen eller inriktningen med bilden.

Men som sagt, det är mina tolkningar.

Hälsar /Claes
Svar från mattimer 2010-01-30 21:24
En intressant synpunkt, Claes, det där med Cityscapes kontra Gatufoto. Det skulle lika gärna kunna vara precis tvärtom. På ettan är det människor i gatumiljö = gatufoto, i tvåan är det mer miljö, gata och bilar, än människor = Cityscapes. Men, alla tolkningar är välkomna och givande att ta del av. Kul att få ta del av dina. Hälsningar /Matti
Både bild ett och två är väldigt bra, men om jag måste välja så blir det bild ett. Bild ett med sitt djup förmedlar svårigheten i dess backe.
Jag skulle nog föredra att parkera på någon tvärgata i närheten.
/Sven
Svar från mattimer 2010-01-31 10:52
Själv skulle jag kanske inte ens ha bil i innerstan. Som sagt, jag är nog svag för bild två, gyttret tilltalar mig. Tack för kommentaren, Sven och att du läste bloggen. /Matti
Jag håller med Claes, ang. tolkning och inriktning, och håller med dig om att de säger mer tillsammans. Vad sägs om en diptyk, men kanske blir den lite för spretig i sin form...

("Miljö, gata och bilar" är enligt mig inte "Cityscapes" och stadslandskap, utan snarare en del av den urbana atmosfären, dvs "Gatufotograferi", om än folktomt.)
Svar från mattimer 2010-01-31 10:58
Jag ser gärna människor i gatufoto men välkomnar det mesta som utmanar och töjer på gränserna, om det inte alltför självklart hör till någon annan pool. Kul att du tittade in och tack för dina synpunkter, Cat.
Jag tycker bilderna är väldigt olika... har tittat mycket på dem nu och den första är ju som sagts renare med rätare vinklar (framförallt husen). Däremot tilltalar det mig att man leds in i bild två via trappan, mycket fint komponerat! Men i denna så drar signaljourbilen till sig för mycket uppmärksamhet.

Oavsett vilken du gillar bäst så håller jag med dig om att det är riktigt lärorikt att höra vad andra tycker.

Ha det fint Matti!

Mvh/Peter
Svar från mattimer 2010-02-09 23:06
Tack, Peter! För många bilar, för lite människor i bild två, som annars är häftig med alla trappor och gator som kommer in från alla håll. Hälsningar /Matti(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver