Gatufoto - sol till förbannelse

Höll mig hemma i går. För mycket folk och annat besvärligt under Stockholm Maraton. Läste B&W photography och pysslade med min fotobok i stället. Har valt ut bilderna, nu återstår text och till sist layout. Boken beräknas få en första exklusiv upplaga om ett (1) exemplar.

Asså, jag får lite impressionistvibbar här - Renoir och Manet.

Nationaldag i dag men jag undviker det mesta av firandet genom att åka till Hornstulls strand. Skarpt solljus och riktigt besvärligt, mycket rattande när man rör sig in och ut ur skuggorna. Några enstaka flaggor syns här och där. Fotoantikvariatet har söndagsstängt, vilket egentligen är tur. Jag hade bara bränt en massa pengar på någon bra fotobok. 

Fåfänga

Tittar in på Galleri Kontrast där  Kulturamas fotolinje ställer ut, "Diafragma". Gillar mycket av det jag ser. Det är nästan bara porträtt. Per Lannefors har fotograferat äldre och försett bilderna med ett citat av var och en, till exempel: "Jag gifte mig med fel man."  - Lidija (f 1921). Nadezda Gratschev ställer ut fina och uttrycksfulla barnporträtt: "Vad berättar mina ögon?"  Träffar Eva Silver-Granhall på Slussen och tror jag får henne att gå dit och titta. Tyvärr för er andra var det sista dagen i dag.

Glassätare

Paus i solen (gillar bakgrunden med familjerna människa respektive duva)

Fortsätter till Demo i Gamla stan. Fattar inte riktigt vad det är för ställe, tror de säljer kläder. De har också plats för  Susanne Walströms bilder på temat "The art of wrapping garbage". Roliga färgfoton på inslagna sopor och annat.

Reflekterande betraktare

Tycker det är dags att titta in på Fotografiska igen, och ta en ny titt på främst Annie Leibovitz. Begår misstaget att kolla böcker i butiken och har strax en jättebok med Lisette Models bilder under armen. Hennes bilder stötte jag på för första gången när jag läste "Street Seen". Skriver ner några fler titlar att införskaffa vid större plånbok. Tar några bilder inne i mörkret och tycker nog de blev skapliga. Nu är det ju andras verk som ger mina bilder dess mening, så de får stanna i datorn och visas därför bara i denna blogg.

Vilken framtid väntar DITT barn?

Annars blev det inte så mycket plåtat tack vare denna sol till förbannelse.

Tack för att du läste dagens text och tittade på bilderna. Kommentera gärna!

Hälsningar /Matti

Inlagt 2010-06-06 20:28 | Läst 5697 ggr. | Permalink
Varför bara ett ex, jag vet i alla fall en till intresserad... /malin
Svar från mattimer 2010-06-07 07:20
För att den sannolikt blir dyr att få tryckt. /Matti
Som alltid, trevlig text till fina bilder!
ang sol till förbannelse så fick du till fina bilder ändå. Min favo blev nog
"Vilken framtid väntar DITT barn?" Snyggt som attan!
Jag hoppas man får se den första exklusiv upplaga om ett (1) exemplar:)
Sven
Svar från mattimer 2010-06-07 21:36
Bilderna växer allteftersom jag betraktar dem men när jag skrev bloggtexten var jag inte särskilt tillfreds. Kul att kunna koppla ihop två fotografers verk till en bild med budskap, som i din favo. Sen gillar jag mer och mer den impressionistiska första bilden med dess vatten och dess grönska/"gråska". Beträffande boken fick jag till en skaplig lay out på den, få se om jag tycker det i morgon. Den är just nu uppe i en upplaga om två (2) exemplar, beställningsvara m a o ;-)
Tack för kommentaren, Sven. Hälsningar /Matti
Kul igen att slå följe med dig! Tycker du fick ihop flera finingar trots gasset. Min favvo=Reflekterande betraktare. Ha det bra, hälsningar, Meta
Svar från mattimer 2010-06-08 18:04
Tack för sällskapet., Meta. Kul att du hittade några finingar. Hälsningar /Matti
Inte ska du väl förbanna solen, Matti, då blir ju jag utan jobb! Sen har vi ju precis lagt den långa, mörka årstiden plus en ovanligt grå och våt maj bakom oss där du har kunnat slå dig lös, så sjåpa dig lagom.
Och så finns ju alltid inomhusfotografin, mer eller mindre mörk sådan. Och det märks att du har mörkerseende - även om, som du säger, sinnet är ljust ;-) - för de två nedersta bilderna, och i synnerhet den sista, är verkligen bra. Då syftar jag helt o hållet på kompen/sammansättningen, inte det som redan fotats avv andra i respektive bild.
/tim
Svar från mattimer 2010-06-08 18:11
Men jag fattar ju inte bättre än att vara ute när det är som värst, mitt på dagen, istf tidigt eller sent. Sen om jag har en speciell uppsättning av tappar och stavar vet jag inte men jag famlar hellre i mörker än letar i (ljus-)blindo efter mina motiv.
Upptäckte förresten en intressant sak betr mina fotopromenader, om jag tidigt vet att jag har en bra bild så växer självförtroendet och jag bangar inte för något resten av dagen. Som med boxningen t ex. Nu senast hade jag inget när jag gick förbi en dockteater med öppen dörr, hade jag satt pangfotot innan hade jag knallat in på teatern och frågat om jag fick fota. Hur går det med din bok?
Hälsningar /Matti
Ey!? Dissa inte maran! Hehe...

...som vanligt fina bilder Matti, gillar i synnerhet inramningen i den första!

Mvh/Peter
Svar från mattimer 2010-06-09 21:34
Det går ju inte att ta sig fram genom stan när det är en massa lufsare överallt ;-) Å snart ere nåra som ska glida runt i kårtesj eller vare heter. Kul att du gillar den första bilden, min impressionistiska tavla.
Tack, Peter. Hälsningar /Matti



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?