Gatufoto - Folk förstår inte…

I dag är det den stora dagen då hugade gatufotografer har chansen att mötas lins mot lins, nylle mot nylle på NamKang. Och jag är en av dem.

Soligt och varmt är det, så dagen måste ju utnyttjas maximalt innebärande en fototripp på stan. Har kollat in ännu en skaplig trappa, den från Kungsgatan upp till Regeringsgatan. Ställer mig därför där och väntar på att det ska komma någon nerför densamma. Det stinker piss nå´t så in i… En ung man kommer till sist ner och jag tar säkert sju-åtta bilder innan han hinner för nära.

Man i trappa

– Nu förstörde jag bilden för dig, säger han. – Nej, tvärtom! Jag har väntat länge på dig, säger jag.   – Oj, tack, tack!  

Jag går längs Regeringsgatan och stannar vid trappan som kallas Snickarbacken. Här tog jag för ett bra tag sen en bild jag fortfarande är mycket nöjd med, "Var tog ungdomen vägen". Ni får se den igen här:

Var tog ungdomen vägen?

Här är det heldött, inte en människa i närheten av att vilja gå vare sig upp eller ner i trappan. De jag ser nere på gatan ska alla in i Finlandiahuset. Så jag går ner själv och ut mot Birger Jarlsgatan. Eftersom det är gatufototräff håller jag utkik efter möjliga deltagare och faktiskt skymtar jag en, hundra meter bort. När jag senare kommer ifatt står han och passar vid en färggrann port. Nilserik Larsson, I presume, kunde jag ha sagt, för jag känner på mig att det är han, Eskilstunas Fan Ho. Strax kom nerför tvärgatan en kvinna i perfekt röttochsvart till Nilseriks komposition och jag lämnar Nilserik att ta sin bild.

Kommer fram till Kungsgatan igen och ser en liten tjej i lila, urless på morsans eviga mobilsnackande.Liten, ledsen i lila

Ser p-huset Parkaden och tänker att jag ska ta mig en titt, för som icke bilägare är jag inte ofta i den miljön. Tar en bild i trappan och tycker det ser ut som om att personerna på bilden inte är överens om var de ställt kärran. "Den står högre upp!", "Nej, kommer du inte ihåg att vi ställde den på plan 1?" Mannen går ifrån för att ringa efter hjälp.

Var parkerade vi bilen?

Får tillfälle att ta en knasbild. Gillar dem! "Se mannen", döper jag den till. Går runt parkeringsdäcket på plan 2, men tycker inte att det blir så bra. Riktigt knepigt ljus.

Se mannen

Bokskotten lockar med rea och jag kollar så klart fotoböcker. Men de är inte billiga, nära fyra hundra för de jag skulle kunna tänka mig att köpa. Kommer därifrån med en bok om surrealism för 59:- i stället. Några av bilderna i den ska jag vid tillfälle visa mina sexåriga elever så de förstår att det de målar och ritar inte måste vara föreställande och att det blir bäst när man har kul.

Paperbackman

Hittar en tjusig vägg och ställer mig och väntar på att någon ska gå förbi mellan mig och väggen. Spanar in en ung man och höjer kameran till ögat, väntar, väntar. Var är han? Då har den rackar´n smitit bakom mig och för att inte komma i vägen. Folk förstår inte. Dags att gå mot NamKang. Där utanför träffar jag Eva Silver-Granhall och Annelie Worgard och några ytterligare släntrar in medan vi står kvar i solskenet. En massa bra bilder väntar på oss och vi hinner nosa på frågor om bland annat etik. Ett par bilder till hinner jag ta innan dagen är slut. Ärligt talat vet jag inte om jag tog dem innan eller efter.

Halsduken

Ibland slinker det med ett och annat gatuporträtt. Det här gillar jag för minen, den man får när man inte får sin halsduk att göra som man vill. Tar ett tunnelbanefoto också och tycker det blev rätt bra med blicken hos den kapade killen och koncentrationen hos mobilspelaren.

Tidsfördriv

Sent blev det, men ännu en blogg är skriven. Tack för att du läste och tittade på bilderna. Tusen tack till om du dessutom vill kommentera text och/eller bild. 

Hälsningar /Matti

 

Inlagt 2010-03-20 22:00 | Läst 11033 ggr. | Permalink
Trevlig läsning samt bilder.
Kul att du väntar in folk in i bilderna sådär. Undrar om inte jag hade reagerat likadant, försökt hålla mig ur vägen om någon står med kameran redo så ;)
Lilltjejen ser verkligen less ut och mobilspelaren är defenitivt inne i sitt.
Svar från mattimer 2010-03-20 22:44
När man står sådär med kameran och det är lite trångt går tio av tio bakom istf framför kameran av ren hänsyn. Om de kan smita bakom vill säga, ibland lyckas jag ställa mig så att enda vägen är framför min kamera. Tack för en trevlig kommentar, Tord. Hälsningar /Matti
Fina bilder och trevlig text. Känner väl igen mig med fenomenet att folk inte vill "störa".//Monica
Svar från mattimer 2010-03-20 22:55
Det är ju enbart trevligt och väluppfostrat att inte gå i vägen för en fotograf. Tack för kommentaren, Monica. Hälsningar /Matti
Kanonfoton och trevlig text därtill! Inspirerar mig. Tack.

Mvh, Daniel
Svar från mattimer 2010-03-21 05:27
Roligt om mina bilder kan inspirera. Tack för kommentaren, Daniel. Hälsningar /Matti
Trevliga bilder o inspirerande läsning!
Tack.
Mvh Patrik
Svar från mattimer 2010-03-21 11:05
Tack Patrik! Såg att det försvunnit några ord vid senaste redigeringen, hoppas det gick att begripa ändå. Hälsningar /Matti
Gatufotograferande är verkligen något jag skulle behöva öva på, känner mig inte alls bekväm att fota folk jag inte känner, utan att fråga om lov.
Svar från mattimer 2010-03-21 11:10
Just det där att våga plåta nära är det som kittlar och ger spänning åt gatufotograferingen. Det har tagit mig en bra tag och mycket fotande att komma dit. Fråga om lov funkar ju inte, för då får du ju en situation där du påverkar det som sker framför kameran. Men jag har faktiskt frågat några gånger. Ibland frågar jag efteråt om det var okej. Man kan ju också lägga sig till med den högtravande inställningen att du plåtar nutiden för framtiden, dokumenterar dagens stadsliv för morgondagens människor. Tack för kommentaren. Hälsningar /Matti
Va härlig läsning och underbara bilder ! Det ger mersmak att själv gå ut i staden och vänta in att folk kommer in i bild som du har gjort.
Tack!
//Lasse
Svar från mattimer 2010-03-21 12:50
Tack själv, Lasse. Trevlig kommentar. Titta om du hittar en intressant miljö, inte för rörig, och låt sen folk komma in i bilden. Har du tur eller orka att vänta får du en person med ett personligt uttryck i bild. Hälsningar /Matti
Alltid lika trevliga bilder samt med fin text.
Lilltjejen med sitt tydliga ansiktsuttryck vad hon tycker om situationen är så fin.
Gillar skarpt även den mobil spelande kvinnan, som gömmer sig i sin spelvärld.
Hälsningar Sven
Svar från mattimer 2010-03-21 20:58
Lilla lila tjejen: Finns inte ens en ordentlig vattenpöl att plaska i under tiden. Kul att du gillar bilderna, Sven, och tack för kommentaren. /Matti
Hej Matti, spännande läsning. Jag märker att jag jobbar på ett annat sätt, och det märks förstås också på mina bilder. Jag står sällan och väntar på att nån ska dyka upp. Jag mer får syn på och plåtar i samma stund, utan planering. Snapshots, ofta höftskott (med en och annan lutande gata som följd...) Det har nog att göra med att jag nästan alltid är på väg till eller från nånstans när jag rör mig i gatuvimlet, har sällan tid att ägna mig helhjärtat åt det. Min metod blir istället ofta att komma nära folk och plåta det som följer därav. Så är det kanske inte äkta gatufoto jag håller på med heller, utan mer åt reportagehållet till.

En av de bilder som jag är mest nöjd med kom dock till utifrån en plats och en bildidé, jag vet inte om du såg den, "Vykort från Chillán" med granna julgranskulor och en gubbe i hatt. Så tack för påminnelsen om gautfotometoden nummer ett: se ut platsen i förväg och vänta på att rätt figurer ska dyka upp.
Svar från mattimer 2010-03-23 17:27
Det du ser här är ju en blandning av allt det du beskriver. Det var Pieter Ten Hoopen som gav mig rådet att hitta en plats och "mjölka" den ur alla vinklar. Så det har jag testat de senaste helgerna. Sen plåtar jag också massor av "snaps" och det är absolut gatufoto. T ex bilden ovan på tjejen med halsduken, höftskott från mkt nära håll. Eller killen med mobilen med pekande tjejer i bakgrunden, eller lilltjejen på gatan där jag höjer kameran för att jag hann se situationen i tid. Så jag försöker med alla metoder jag kan komma på. Tack Mattias. Hälsningar /Matti
Tog själv ett 20-tal bilder från och till garaget på Brunnsgatan (mittemot Glenn Miller Café. Parkerade utanför Nalen och fick några trevliga men dina är klassen bättre. Kul text!
Mvh/Jan
Svar från mattimer 2010-03-23 17:29
Tack, Jan. Trevliga kvarter egentligen, runt gata Regerings. Hälsningar /Matti(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver