Koll på stan - pool är cool

Så, har just svurit högt. Mitt i bloggskrivandet kajkar allt ihop och texten försvinner. Hoppas jag formulerar mig bättre denna andra gång.

Kul med ögonkontakt. Barn är bra på det. 

Har ett ärende till Scandinavian Photo på Kungsholmen, och det får mig att lämna en varm lägenhet för solgasset utanför. Slussen blir som så ofta utgångspunkten och nu följer jag Brännkyrkagatan så långt väster ut det bara går. Här och där sitter eller ligger folk, ensamma eller tillsammans, i solen eller i skuggan. Någon försöker jobba på sin laptop. En hurtig ung man gör upprepade armhävningar  och Högalidskyrkan slår ett.

 En mamma med en liten knatte frågar efter vägen till Långholmsbadet. Jag lurar ner dem till Pålsundsbron ovetande att det går att komma ner till Långholmen från Västerbron. Västerbron är med sina 602 meter landets längsta bågbro i stål, och jag tror det är första gången, stockholmare som jag är, som jag tar mig över den till fots. Både vid Smedsuddsbadet och i Rålis vimlar det av soldyrkare. Att de bara orkar, tänker jag. 

Vänlig äldre man, inga problem att fota.

Stilstudie

Hämtar mitt paket i fotoaffären. Längre än så här sträcker sig inte mina planer, men då jag inte fått någon vettig bild, går jag förbi Fridhemsplan och tunnelbanan och fortsätter mot S:t Eriksplan. Slinker in i biljardhallen igen. Frågar snällt om lov och tar sen ett tjugotal bilder. Antar att de spelar biljardformen pool i värmen. Tackar sen för mig och fortsätter promenaden. Torsgatan är het, vinden kommer inte åt och väggen skickar tillbaka värmen som solen försökt trycka in i den. Att det är Stockholm Vatten som huserar innanför väggarna erbjuder ingen som helst lindring.

Poolside

Centralen är ett av mina sweet spots för gatufoto, men i dag är det förhållandet sol och skugga som får det att gå upp  en talgdank. Går i stället Vasagatan men hittar inte den skugga jag söker, en skugga som kan bli effektfull när människor rör sig in i eller ut ur den. Några försök gör jag och ni förstår säkert hur jag tänker.

Tjejen till höger har tappat sitt huvud in i skuggan

Det börjar kännas i påkarna men jag har bara Vasabron, Stora Nygatan och Slussenkarusellen kvar innan jag är tillbaka vid bussterminalen.

Solen lyfte fram hennes ansikte och axelparti på ett ganska tjusigt sätt

Tycker nog att jag gjort mig förtjänt av ett wienerbröd till eftermiddagsespresson.

Lite mysko, var kom hon ifrån?

Ni gjorde nog klokt som stannade inne och inte hängde med på promenaden :-) Hoppas ni tyckte det var trevligt att läsa om den. Gillar ni därtill bilderna, blir jag glad över den minsta lilla kommentar.

Sommarhälsningar /Matti

Inlagt 2010-07-14 19:15 | Läst 7469 ggr. | Permalink
Trevligt inlägg Matti :-)
Jag gillar speciellt första och sista bilden den här gången.
Riktigt härliga bägge två.
//Claes
Nu var du snabb! Himla massa svart i sista, kul att den ändå föll dig på läppen :-) Tusen tack för kommentaren, Claes. Sommarhälsningar /Matti
Besöket på biljardhallen verkar vara ett intressant ställe,. Bild tre med den fokuserade mannen gillar jag skarpt.
Trevligt och se att du tar dig ut i värmen och får till fina bilder dessutom.
/Sven
Svar från mattimer 2010-07-14 20:11
Tack för kommentaren, Sven. Hade ju kammat noll dittills, så jag var ju nästan tvungen att slinka in till biljardherrarna för att få något öht med mig hem. Undrar förresten om det skulle gå att fixa ett mörkrum på skolan? Om man nu skulle få för sig att analoga lite nån gång :-) Sommarhälsningar /Matti
Hur hamnade pallen i foto #1 ute på gatan kan jag inte låta bli att undra... Starkt gjort att trotsa sommarvärmen med kameran, tack för turen! /Malin
Svar från mattimer 2010-07-14 21:51
En tänkbar förklaring är att mamman jobbar i butiken och har med sig dottern, eftersom dagis är sommarstängt, och att pallarna finns just för att man ska kunna sätta sig utomhus en stund när det är kundfritt. Tack för titten, Malin. Sommarhälsningar /Matti
Biljard och såna lite instängda aktiviteter är kul att föreviga. Konstljus är tacksamt. Snyggt jobbat
Svar från mattimer 2010-07-15 08:41
Tack, Micke. Det var skönt att slippa undan solen för en stund. Men det är ont om de här ställena, tycker jag, glasmästerier och hantverkare likaså, inne i stan. Sommarhälsningar /Matti
Trevlig tripp Matti... du är skön i din bitterhet mot värmen, själv älskar jag den. Tycker att porträttet är riktigt coolt, det blev liksom en pondus i den bilden. Tankar inspiration i din blogg, kommer ju ha två "lediga" dagar i sthlm i slutet av augusti då jag ska på skateboardfoto. Då lär det ju bli en del gatufoto.

Mvh/Peter
Svar från mattimer 2010-07-18 21:16
På dagen får det vara hur som helst, men heta nätter gillar jag inte! Det blev en skaplig runda den här gången, jag liksom bara knallade på. Sen kändes det bra att kunna slinka in i biljardhallen och sen veta att jag hade några bilder med mig hem. På ngt vis blir det lättare med det fortsatta fotograferandet under dagen om jag vet att jag har någon bild "hemma" redan. Tack för kommentaren, Peter! Sommarhälsningar /Matti(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?