Koll på stan - konfrontation vid Mosebacke

Välsignar höstmörkret, skulle aldrig orka gatufota efter jobbet utan det. Nu har jag massor att återupptäcka.

"En skymt av Paradiset"

Hoppar av vid Skanstull och letar mig så småningom till Spuntino på Erstagatan där Micke Berg hänger ett antal punksvarta alster. Fortsätter ner till Slussen. 

"Red Light District"

Nedanför Mosebacke händer det. Coca cola-skylten kastar ett rött sken på fasaderna och jag tar några bilder, ISO 5000, mörkt och murrigt. En man befinner sig kanske 80-100 meter bort men känner sig ändå manad att konfrontera mig och fråga om han kom med. Det är nätt och jämt att han kan urskiljas men vill ändå att jag ska radera bilden. "Jag har fotat själv så jag vet. Du måste fråga först." Jag har inga problem att radera bilden, han är på intet sätt viktig. Jag påpekar dock att han har fel, jag måste inte fråga först. Inte på det avståndet och absolut inte i detta mörker. Tar nya bilder och får med några personer som kommer mot mig. Som inte hade samma problem med sin integritet.

(Jag frågar allt oftare om det är okej att ta några bilder, alternativt kollar jag efteråt. I vissa fall låter jag bli utan tar mina bilder. Har för övrigt svårt att tänka mig att till exempel fotograferna i Street Photography Now har frågat först och plåtat sen.)

Fler bilder på "Fotospår". Välkomna att kommentera.

Hälsningar /Matti

Inlagt 2010-11-04 20:31 | Läst 3660 ggr. | Permalink
Gunnar Smoliansky hade ett bra svar angående detta frågande i förväg:
- "Omöjligt, jag är bara intresserad av bilden innan jag finns!"
Tycker det egentligen säger allt som behöver sägas om frågande och gatufoto :)
Ha det gott!
/Affe
Svar från mattimer 2010-11-04 22:19
Det har han allldeles rätt i, betr gatufoto. Men i dagens Sverige, där var och ens personliga integritet kränks så fort någon höjer en kamera, samtidigt som varje steg du tar följs av övervakningskameror och tusentals lägger upp sina familjealbum på Facebook till allmän beskådan och missbruk av de med onda avsikter och där den allmänrådande känslan hos medborgaren är : Jag känner mig kränkt! är det inte alltid lätt att sätta foten rätt. Hälsningar /Matti



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?