En tidig vårvecka i Berlin

Blir erbjuden att byta rum då det jag fått vätter mot Berlin Hauptbahnhof och det kan störa min nattsömn. När jag bokade rum här för första gången för tre år sen bad jag särskilt om ett rum med utsikt mot järnvägen. Fick inte den perfekta utsikten då, men den har jag nu. Och med fönstret stängt hör jag inget därifrån, däremot väsnas klimatanläggning på ett nästan manhattanskt vis. Efter ett par dagar har room servicen öppnat fönstret och då stängs klimatanläggningen av. Då får jag in alla ljud utifrån, tågen som kommer och går, utryckningsfordonen, snabba bilar och motorcyklar som accelererar på Alt-Moabit, resenärers rullväskor mot kullerstenen och nattsuddares muntra skratt och rop. Fantastiskt!

Siluett, Berlin

Första kvällen knallar jag upp till stadsdelen Wedding, äter pasta på Valle Dei Temple och tar en amerikansk ipa på microbryggeriet Vagabund.

Söndagspromenaden går till Prenzlauer Berg. Går lite planlöst hit och dit, passerar ett par loppmarknader innan jag hittar ett antikvariat med kaffe- och alkoholservering. Slår mig ner med en tjeckisk öl, meddelar Jan Berhardtz var jag är och så småningom dyker han upp. Han föreslår en utflykt till Schönerweide och det är bara att glatt tacka och följa med. Där ligger ett nerlagt och till stora delar rivet bryggeri som man för ovanlighetens skull kommer in till, och till och med in i byggnaderna. Flera har brunnit och det är sönderslaget med skräp och glasbitar överallt. Men en spännande miljö att fotografera.

Efter en god stund där tar vi oss till Kottbusser Tor och letar upp Hopfenreich för ett par öl. Hunger leder oss sen till restaurangen Sofieneck i Berlins judiska kvarter där det för min del blir en schweineschnitzel.

Pinsamt nog har jag glömt batteriladdaren hemma och det blir till att knalla bort till Conrad, Berlins motsvarighet till Clas Ohlsson, på måndagsförmiddagen och köpa en ny. Därifrån lufsar jag längs Bülowstrasse och svänger ner mot Yorkstrasse och alla järnvägsbroarna. Plåtar runt på stationen och följer de övervuxna järnvägsspåren först söderut, sen norrut.

Tisdag och jag facebookar att jag tänker kolla in berlinfilosofernas, läs Jan och Gustav, tillhåll Café Godot. Jan vill ansluta och vi ses ett par timmar senare. Vi gör ett besök på Bildband Berlin, en fin liten fotobokhandel där för närvarande Martin Bogren ställer ut. Kommer därifrån med Ed van der Elskens Love on the left bank, som saknades i min fotobokhylla.

Onsdagen blev en kulturdag. I brist på bättre idéer besöker jag Käthe Kollwitz-museet, som har stått på min bucket list ett par år. Grym konstnär, pacifist och med ett stort engagemang för fattiga barn, mot trångboddhet. Lite som Jacob Riis på Manhattan. I faggorna ligger Helmut Newton Foundation och det blev ett sevärt besök även det. Ser några vill-ha-men-för dyra fotoböcker där, Boris Michailov respektive Saul Leiters Early black and white. Den senare billigare att köpa via nätet här hemma, den förra vet jag inte då jag glömde kolla vad boken hette, men den låg på €98.

Regn och blåst på torsdagen men på med regnponchon och i väg. Har mina planer och försöker följa dem. Siktar på en schweineschnitzel på Drei Schwestern i Bethanien nere i Kreutzberg, en tradition, liksom att besöka Markthalle Neun och Street Food Thursday. Inte alls kul att fota när det är grått och mörkt. Jag vill ha sol och ljust så jag kan jaga färger, speglingar och spännande ljuseffekter. 

Dags för utflykt på fredagen. Jan och Gustaf Engberg har vänligheten att ta med mig på en biltur till en nedlagd kalkfabrik i Rüdersdorf en timmes bilfärd utanför Berlin. Vi får inledningsvis problem med en låst grind men hittar en bakväg med lämpliga glipor i ett dubbelt staket. De har varit där åtskilliga gånger men för mig är det ju jungfrulig mark. Sönderslaget och skräpigt med krossat glas och en massa graffiti och klotter. Klättrar högst uppför trapporna i en femvåningar hög byggnad och får nästan svindel när jag kikar ner i den tomma byggnaden. En bit räcke saknas precis vid dörren och det är åtskilliga meter fritt fall ner.

På hemvägen får jag till några gatufoton av den flummiga typen jag gillar. Och det är tack vare solen, som ger speglingar och reflexer.

Bland annat blev det en hel serie tagen på S-bahn mellan Friedrichstrasse och Hauptbahnhof, där nedanstående bild är en fristående bild, men med samma motiv. Serien finns på min facebooksida om någon skulle vara nyfiken. Det är så mycket roligare när solen skiner.

Sista dagen blev en lättjans dag. Har hållit igång bra trots en envis förkylning och när jag nu väntade på att få checka in på flyget hem i morgon så kom jag iväg sent ut på stan. Ingen perfekt sol utan mest växlande molnighet, första varma dagen dock. Inga direkta idéer heller. Är kanske mätt?!

Inlagt 2017-03-04 20:13 | Läst 6041 ggr. | Permalink
Hej. Kul att se inträngande bilder från Berlin. Om Jacob A Riis gjordes en fin utställning i Köpenhamn Gammel Strand höstas.
Svar från mattimer 2017-03-05 07:10
Stort tack för kommentaren, Gunnar! Hittade en bok av Jacob A Riis på ett antikvariat för flera år sen, hade gärna sett utställningen. Hälsningar /Matti
Kul att få se bilder och läsa om din Berlinresa, Matti!
/Niklas
Svar från mattimer 2017-03-05 07:11
Kul att få din kommentar, Niklas! Tack! Hälsningar /Matti
En grym bildserie från en av mina favoritstäder, jag älskar Berlin och har besökt staden många gånger sedan mitten av 1970-talet.
Läckert.
Svar från mattimer 2017-03-05 16:31
Berlin har något speciellt och jag är ännu bara i början av mitt upptäckande. Tusen tack för kommentaren, Stefan! Hälsningar /Matti(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver