Urbant foto - fotboll = bomber och rök

Går på min första fotbollsmatch på flera år, tillika första matchen för mig på nya Tele2 Arena. Har i princip slutat gå på fotboll, tycker det är jobbigt med vuxna män som på familjeläktaren, bland barn, skriker "jävla hora" och annat åt domare och motståndarlagets spelare.  Tror dock att en träningsmatch ska vara befriad från sån´t.

Tar en Pang Pang dubbel-IPA från Hökarängen, riktigt god, och käkar en ox- och rödvinskorv med skogssvamp och nå´t annat kul som jag inte minns innan jag knallar upp och in till min sittplats i nordvästra rundeln.

Uppladdning

Uppladdning

Sitter nära Union Berlins supportersida och jag ryser när de trummar igång och djurgårdsklacken svarar från andra sidan. Matchen är fördröjd med 40 minuter för att alla ska hinna in. Akustiken är lika utmärkt som högtalarsystemet är uselt. Det visar sig snabbt att båda lagen har med sig en skara huliganer in på arenan och när Dif-klacken halar fram en Dynamo Berlin-banderoll (Unions rivallag nr 1) brakar det loss.  Unionhuliganerna invaderar planen och möts av kastade bengaler och knallskott.

Planinvasion

Planinvasion, delar av djurgårdsklacken på väg mot Union Berlins kortsida

Till sist lugnar det ner sig och matchen kommer igång. 

Mindre begåvade personer bland djurgårdspubliken fortsätter att provocera Unionklacken genom att skandera ”Dynamo”, från nya ”Sofialäktaren” hörs” Union scheisse”. En man i min ålder, på samma bänkrad som jag, ropar även han ”Dynamo” men får starkt mothugg av andra djurgårdare runt om som frågar vad han håller på med. ”Va fan ropar du Dynamo för? Du hejar väl på Djurgården! Hur gammal e´ru? Håll käften!”

Första- och sistagångsbesökare?

Första- och sistagångsbesökare?

Det blir alltmer hätskt under andra halvlek och barnfamiljerna flyr fältet. När Djurgården kvitterar till 1-1 i 69:e tänds bengaler i Djurgårdsklacken, knallskott dånar på berlinsidan och tjock rök väller upp. I 72:a var matchen slut, domaren beordrar lagen av plan. En stor del av publiken hade redan gått, nu går resten. Utom de som kommit dit för att skita ner sina respektive klubbars namn. Djurgården hade precis bytt in sin  provspelande sydafrikan Mark Mayambela, tror inte han hann nudda bollen. Läser efteråt att tyskarna hade stormat insläppet för att undgå visitering men att ansvariga beslutade att ändå starta matchen.

Bengaler avbryter matchen

Bengaler avbryter matchen

Tysk rök

Tysk ragnarök

– Vad ska man säga? Det går inte! Det är så jävla tragiskt! suckar en Djurgårdssupporter på tunnelbanan.

– Det är tråkigt att det blir så här när det är en underbar och ovanligt rolig träningsmatch som ska genomföras, sa Djurgårdens pressansvarige Jonas Riedel innan avspark. ( ur Aftonbladet).

Själv hade jag en förhoppning om ett vänskapligt möte, som skulle följas av ett returmöte i sommar i Berlin (åker till Berlin vecka 9). Tydligen är det bara naivt att tro att någon fotbollsmatch på högre nivå nånsin kan spelas utan dessa bedrövliga inslag. Det var ju ändå bara en träningsmatch!

Inlagt 2014-01-26 13:43 | Läst 3494 ggr. | Permalink
Ja det är jäkligt trist att en liten klick ska förstöra för så många.
//Tommy
Svar från mattimer 2014-01-26 15:41
Inte blir det roligare när man läser att de schysta fansen blir hotade till livet när de försöker säga ifrån. Hälsningar /Matti
Bedrövligt om än inte förvånande...
Fint dokumenterat dock!
Och IPA:n och korven lät ju bra!
/Niklas
Svar från mattimer 2014-01-26 16:26
Mat och dryck var kanon (intogs inte inne på arenan, utan under densamma)! Resten klarar jag mig utan! Tack, Niklas! Hälsningar /Matti
Är syftet, att man vill skrämma bort supportrar från arenorna dvs kvadda klubbarnas ekonomi?
Svar från mattimer 2014-01-26 17:06
Huliganerna har inget annat syfte än att hata och slåss, klubben skiter de i!(Visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver