Koll på stan - om att fotografera barn

Har följt diskussionerna om att fotografera barn på allmän plats på GF:s klotterplank . Det är ju konstigt om detta vore en svensk företeelse, att vi gatufotografer blir påhoppade när vi tar bilder av andras barn. Jag ser det som ett uttryck för ökade klyftor, ett samhälle som alltmer går mot "vi och dom". Då gror misstänksamheten och rädslan. Eftersom jag även arbetar med barn, som fritidspedagog, är jag medveten om "den andra sidan". Det vill säga hur man känner som ansvarig för en grupp barn, när någon okänd kommer och fotograferar ungarna.

Sans title

Här behövde jag inte ens vara snabb, och det fanns ingen att fråga…

Tyvärr förekommer det att vi då och då har blottare i närheten av skolgården och det är då lätt att bli misstänksam mot personer som till synes utan anledning uppehåller sig i närheten av lekande barn. Så dagis och skolor är ingen bra plats att plåta barn på. 

Ta ögonkontakt…

Här lurades jag lite. Låtsades fota reklamen men hade koll på att en familj närmade sig. I det här fallet blev det bra med ögonkontakten med den här busiga tjejen som gärna spelade lite apa framför kameran.

Själv fotograferar jag mina elever regelbundet och de är vana vid mig och min kamera.  Föräldrarna har i förväg skriftligen godkänt publicering, alternativt skrivit att de inte vill att deras barn ska finnas med på bild. Bilderna publiceras i vårt veckoinfo och på skolans hemsida. Men där stannar bilderna!

Detta är däremot ett snapshot.

Vad gäller inne i stan, på allmän plats, är det nog bra att vara öppen med att du fotograferar. Nackdelen är då att du inte alltid får den spontana ögonblicksbild du är ute efter. En idé är att efteråt på något sätt presentera sig, kanske visa bilden på displayen och kanske erbjuda sig att mejla den. Att helt enkelt uppträda som en professionell fotograf så amatör man är. Annars får du använda samma teknik/taktik som när du plåtar de flesta vuxna, att vara snabb.

För övrigt gillar jag Bengt H:s inlägg på klotterplanket mycket :-)

Följ med i mina Fotospår.

Inlagt 2010-10-23 15:06 | Läst 5111 ggr. | Permalink
Jag tror att det handlar väldigt mycket om hur du uppför dig, hela din din framtoning, inkl. utseendet - tyvärr för en del kanske. Uppstår en diskussion - ta den. Lugnt och sansat, förklara istf att bortförklara. Se det hela från den personens sida snarare än att fokusera på att försvara din och känna det som ett påhopp, ett misstänkliggörande. Det är det ju iofs, men svälj stoltheten och be the bigger man. Att visa bilden/bilderna man just tagit på displayen är avväpnande och därför ett gott råd. Att erbjuda att mejla bilden ännu bättre - då kanske du till och med blir anlitad nästa gång.
/tim
Svar från mattimer 2010-10-23 22:10
Eller hur!? Eller ha i bakhuvudet: hur skulle en yrkesfotograf göra? /Matti



(Visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver