Koll på NATUREN - från asfalt till klorofyll

Efter ett drygt år av gatufoto har jag börjat tänka lite på naturfotografi igen. Har en spännande vik en halvtimme bort, Ängsviken, med en brant klippa som stupar ner i havet. Det sägs att korpen häckar här. På andra sidan ligger Lidingö och här i viken låg dansken med sin armada på den tiden när Sverige var okontanta med sina grannar. Öarna  i sundet utanför heter Danmarks holme och Lilla Swithiod (Sveriges holme enligt Eniro). 

Mystisk låda i Myrsjön. Bilden tagen för ett par årsedan.

Tycker det ser lite svalare ut så jag tänker mig en utflykt till viken på kvällskvisten. Svalare är det ju inte, men nu är jag ute så det är bara att knata på. Träffar pappan till  en elev jag hade när hon var 7-9 år, nu är hon 38! Men vi känner oss unga ändå, han för att han fått ett barnbarn att följa, jag för att jag jobbar med ungar.

Sten (omreglerad)

Tar lite bilder på träd och stubbar på väg mot viken, tanken är att konvertera dem till svartvitt. Fick senaste numret av Black&White Photography i dag där läsarna tipsas om att gå ner lågt och plåta för att få med förgrunden. Testar det nere på stranden och får med lite stenar och grenar. Missar skärpan dessvärre, men det kommer jag ihåg nästa gång. Solen står fortfarande ganska högt, klockan är bara kvart i sju på kvällen, och det blir rätt skarpa kontraster.  Hör en fågel varna ute på Danska ängen och jag försöker få en skymt av den. Den döljer sig i ett dike och låter "tjeck-tjeck yik". Har lagt av med fågelskådningen och lämnade därför kikaren hemma. Står kvar en stund ändå, innan jag fortsätter hemåt.

Är bra svettig när jag kommer hem. Importerar bilderna i LR3, konverterar till svartvitt och drar i reglagen hit och dit. Inte lätt att få det bra. Bifogade bilder visar hur det blev. Jag har lagt till några jag hittade i arkivet och konverterade.

Här skulle det varit skärpa på trädgrenen i förgrunden (omreglerad)

Annars försöker jag få till en hemsida, går det så går det, annars får det vara. Inte helt lätt det heller.

Skärgårdsklippor,  fotograferade under en fågelskådartur med M/S Josephine får ett par år sedan

Väntar också på att få se första exemplaret av min fotobok, borde komma när som helst. Är någon nyfiken, går det att kolla här: http://www.blurb.com/bookstore/detail/1464075?alt=Fotospår+Phootprints%2C+as+listed+under+Arts+%26+Photography

Tack för att du läste, vill du ge en kommentar blir jag glad.

Hälsningar /Matti

Inlagt 2010-07-20 21:17 | Läst 7280 ggr. | Permalink
Finfina bilder rent estetiskt, men jag tycker du har slitit sönder dem en aning i efterbehandlingen. Främst #2 och #4 har en jobbig övergång mellan klipporna och himlen där man tydligt ser att något reglage varit i botten;-) I sista bilden har du också en hel del svåra JPG-artefakter vid horisonten. Kanske låta bilden ta lite mer plats, sett till datamängd?

I övrigt tycker jag att kompositionen på de två sista är väldigt bra. Jag gillar faktiskt att stocken i förgrunden i den näst sista bilden är i oskärpa, även om det inte var med flit. Det gör att man koncentrerar blicken bortåt, men samtidigt förnimmer det som de flesta (så även du) annars skulle ha lagt i fokus. Men det gör bara bilden intressantare.
Svar från mattimer 2010-07-20 22:04
Men vad bra, Martin! "Pålitlig kritik är viktig om man ska utvecklas som fotograf", sa Pål-Nils Nilsson. Får ta och pilla lite till och dra tillbaka reglagen lite :-) Stort tack för synpunkterna. Sommarhälsningar /Matti
Du levererar fina bilder även när du inte har asfalt under fötterna ;-) Hoppas att du inte överger Gatufoto helt, du är och har varit en stor inspirationskälla för mig.

Väldigt roligt med din bok. Jag har bläddrat igenom förhandsvisningen på den och det var väldigt kul att se dina bilder samlade.
/Janne
Svar från mattimer 2010-07-20 22:44
Tack för en uppmuntrande kommentar, Janne. Jag tycker det är svårt att ta landskapsbilder som sticker ut. Många bilder är bara varianter på redan tagna foton. Med gatufoto är ju varje bild en ny bild, om man gör det på riktigt vill säga. Så det ger jag inte upp.
Boken, att få bilderna samlade är en viktig anledning till att den blev gjord. Sen vore det kul att sälja åtminstone några. :-) Sommarhälsningar /Matti
Fina bilder Matti!
Som du skriver, det är tamme tusan inte så lätt att få till det som vill.
Den mystisk låda i Myrsjön gillar jag, underbar skärpa och fin svärta.

Tusan vilken trevlig bok, snyggt jobbat.
Med ditt fina resultat känns lite lockande.
/Sven
Svar från mattimer 2010-07-20 23:37
Tack, Sven. Justerade reglagen efter Martins kommentar, vet inte om det var till det bättre :-)
Jätteroligt att du gillade boken. Det är lättare att få ihop en bok än att fixa en hemsida iaf :-)
Sommarhälsningar /Matti



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver