Koll på stan - Japanese Photobooks mot solvånda

Vilket elände, stekande sol även i dag och enligt prognoserna ska det fortsätta såhär en bit in på nästa vecka. Men, vad är detta. Moln på himlen! Då kanske man skulle ändå…

Gillar att titta på andras verk, på utställningar och i böcker. Under sommaren är det lite stiltje på nya utställningar så jag åker in för att köpa en bok som jag vet finns på Galleri Kontrast. Köper sista exet av "Japanese Photobooks of the 60´s and 70´s". Kulturhuset hade i våras en utställning med japanskt fotografi, och jag känner igen en av fotograferna, Hiroshi Hamaya, från fotografförteckningen i denna bok. Har bläddrat i den tidigare och den verkar mycket intressant, med en hel del lite mer experimentella bilder. Så huka er, jag kanske tar efter! :-)

Fler än jag som däckar i värmen

Molnen är såklart försvunna och det är så där äckligt hett igen. Tar Baggensgatan och Själagårdsgatan genom Gamla stan och knallar genom Blasieholmens sightseeingtörstande turistköer och hamnar så ändå på en fotoutställning, på Nybroplan. Naturfotografen Johan Ernst Nilssons ställer ut Seven summits "som är en fotografisk reflektion av vår världs sju kontinenters högsta bergstoppar". Men inte bara det utan även en "dokumentation av hur människans konsumtion påverkar naturen".

Barnen vid Molins fontän

Kollar Kungsträdgårdens vackra tunnelbanestation, kanske min favorit. Gillar hur de använt gamla byggnadsdetaljer från palatsen som en gång omgav Kungsan, som inspiration för utsmyckningen. De la Gardies palats Makalös till exempel.

Känd backe vid Jacobs kyrka

Nu börjar jag få nog och stapplar förbi Jacobs kyrka, genom Gallerian till Segels torg och tunnelbanan för att ta mig hem. Kommer som vanligt hem med en blandning bilder men ingen höjdare så de får nog stanna i bloggen. Det enda som kan ändra på det är om någon bild får massor av positiva kommentarer :-)  När jag är hemma i min förort, har molnen återvänt. Så är det.

Gillar minerna i kontrast till reklamens dito

Tack alla mina trogna läsare och följeslagare för att ni trotsat sol och värme och tagit er genom ännu en vandring på stans gator tillsammans med mig. Kommentera om ni orkar, det skulle som vanligt göra mig väldigt glad.

Sommarhälsningar /Matti

Inlagt 2010-07-09 17:36 | Läst 3127 ggr. | Permalink
Bra att du tog dig ut Matti, du svettas och plågas i värmen medan jag tar del av din vandring på stans gator framför datorn där det är svalare än ute :-)

Fina bilder även den här gången, första men framför allt den sista bilden gillar jag mest den här gången. Kommenterar den väntar jag med tills den hamnar i GF-poolen, för det gör den väl hoppas jag.
/Janne
Svar från mattimer 2010-07-09 18:25
Även framför datorn är det skapligt varmt, men jag har en fläkt som avhjälpare. Trevligt att du såg något i mina bilder. Sen återstår det att se om någon av dem hamnar o GF-poolen. Tack för kommentaren, Janne. Sommarhälsningar /Matti
Gillar absolut den sista bilden bäst åxå...den är verkligen jättebra!
Lite action...å så fin balans mellan svärtan och det ljusa och mellan mjuka linjer och raka och så har du fått in lite diagonal...Snyggt!
Sommarhälsningar Lena.
Svar från mattimer 2010-07-09 19:12
Tack Lena. Kul att även du gillar den sista. Som sagt, intressant minspel hos de båda som ser att jag plåtar, eller hör, vad vet jag. Ville se om det gick att göra något med de två reklamtavlorna. Sommarhälsningar /Matti
Jag håller med Janne!
Det är fint att du tar dig ut, så att man slipper ta sig ut i värmen. Nog för att det är varmt inne med, men det känns behagligare att sitta lite bekvämt och betrakta dina bilder.
Första bilden illusterar sommarens värme så jäkla bra, man kan bli trött för mindre.
Själv sitter jag och försöker mig på att scanna gamla negativ, vad det blir för resultat blir lite spännande.
Ha de gott i värmen:)
/Sven
Svar från mattimer 2010-07-09 19:15
Ja, vad har man ute att göra egentligen? Var tvungen att locka mig själv med en ny fotobok, annars hade jag stannat hemma :-) Försöker annars hitta rätt papper för utskrift av mina svartvita bilder, lutar åt matt papper. Dyrt skit är det dessutom, det där. Sommarhälsningar /Matti
Äh, ut i värmen och plåta vettja! :-)

...det är bra att du trotsar och fortsätter inspirera oss! Har kommenterat den bästa bilden redan, den låg i GF-poolen. Ska upp till Sthlm på Transitions fotocamp som du kanske sett reklam för här på FS. Men det är ju en kvällskurs, ska bli väldigt spännande att göra stan två dagar dagtid så att säga... med en förhoppningsvis nyinförskaffad 7D i högsta hugg. Ha det fint i värmen Matti!

/Peter
Svar från mattimer 2010-07-10 15:53
Plågsamt är det! Vaknar kl 6.30 av värmen, f-n jag har ju semester!!! Bra att du får komma upp och känna hur det är i tropikerna :-) 7D låter ju kanon, snabb lär den ju vara. Ligger lågt under helgen, måndag tidigast för nästa gatlopp. Ha en trevlig fotocamp Peter, och tack för kommentaren! Sommarhälsningar /Matti
Ja, campen är inte förrän om en dryg månad... Skateboardfoto! Det ska bli väldigt intressant... hela min uppväxt präglades av skateboardåkning så det känns som ett efterlängtat steg tillbaka in på den banan.
Du har verkligen stenkoll på utställningar och böcker, imponerande! Själv kan jag inte stoltsera med mycket nytt, för många besökare och för många barn (två) som varken är i skola eller i dagis och som ska aktiveras, om inte annat för husfredens skull! Så jag nöjer mig med att inspireras av dina verk och avslutar med att säga att även om du kanske inte tycker att de höjer sig över mängden (din ribba är vid det här laget ganska hög) så är de fina vardagsskildringar. Det behöver inte alltid vara något nytt för att betraktaren ska finna nöje i att förlora sig i dina foton, om än bara för en stund.
/Malin
Svar från mattimer 2010-07-12 09:13
Tack för dina alltid så vänliga och uppmuntrande ord, Malin. I bloggen tycker jag det är okej med det mesta i bildväg, den är ju en bilddagbok. Och jag har ju bytt från "gatufoto" till "koll på stan" i rubriken, då jag blir allt snävare i min upp fattning om vad som är (bra) gatufoto. Boken är f ö beställd i ett ex, håller den tar jag hem flera. Sommarhälsningar /Matti



(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?