Gatufoto - ILOVEU2 (men ej villkorslöst)

Besöker mina vinterkvarter runt Besvärsbacken och Pustegränd, nu i regn och gråväder. Inte en katt ute. Är på väg till min barndomskamrat Mikael Thorselius vernissage på Galleri Hagman, Bellmansgatan. Mikael målar Stockholmsmiljöer och Huvudskärsvyer i olja och delar utställning med fotografen Jan Öhrström.  Får mig ett glas vitt och lite chips.

Sopsäck i gula trappan

En skrikig, skränig färgbomb till foto från Slussen

Besöker näraliggande Galleri Kontrast där Moa Karlberg har en utställning som angår alla oss gatufotografer. Hon har plåtat människor genom ett så kallat konfrontationsglas, där de förbipasserande bara ser sin egen spegelbild. Nu finns ett lagförslag från Integritetsskyddskommittén som hotar vår frihet att publicera fotografier av okända människor.

Ansikte bland porträtt

Avbildade

Moa Karlberg skriver: "Även om lagförslaget går igenom kommer det att fortsätta vara tillåtet att ta bilder av människor på allmänna platser. Däremot finns det farhågor om att lagstiftningen ska sprida en missuppfattning hos allmänheten om att det har införts ett fotoförbud. Det man befarar är helt enkelt att folk kommer att hävda rätten att protestera när någon höjer en kamera ute på gatan, vilket vore problematiskt både för bildjournalister och gatufotografer på hobbynivå."

I galleritrappan

Sett från trappan

Lyckas inte ta mig förbi galleriets lilla butik med fotoböcker utan får med mig Christer Strömholm 1918-2002 On Verra Bien och Svart på vitt om Tio Fotografer, den senare av Per Lindström.

#2034298

Inringade

Ut i regnet igen och jag plåtar mig fram genom söder. I Björns Trädgård är det förberett för ett uppträdande och från Medborgarplatsen hörs livemusik. "Söderandan" tror jag de kallar det.

Drill till gitarr

Drill till gitarr

Följer Tjärhovsgatan österut och passerar ett minnesmärke efter Finlands nationalfilosof Johan Vilhelm Snellman, som 1806-1813 växte upp i ett trähus på platsen för Tjärhovsgatan 5.

Grenhelvete

Grenhelvete!

Hittar trappan upp till CFF:s (Centrum för fotografi) lokal i 44:an där de har en utställning med Sune Jonssons underbara bilder från avfolkningsbygderna i norr. Den här utställningen tycker jag alla som kan ska besöka. Köpte "Åtta texter om Sune Jonsson" och hittar: "Fotografin kan var ett fullödigt värdeobjekt när den skildrar humanitet och mänsklig gemenskap, inte med sensationer och ytterligheter, men med det invanda, med människolivets ledmotiv - gråheten." På utställningen finner jag ett citat av Maria Jonsson på Möttingselberget som förklarar vad utställningen handlar om: "Här har man slitit och arbetat och nu ska allt ödemarkeras." Som sagt, gå och se!

För regn

Paraplymöte

Sen återstår bara att ta sig ner till Nackabussarna. Det regnar fortfarande och jag får några fina paraplybilder. Trots vädret känner jag mig upplivad, det var ingen tokig dag det här!

En massa bilder blev det i bloggen, för många egentligen. Jag har en till, den tillägnar jag alla som har läst ända hit, tittat ordentligt på alla bilder och som sen ändå tar sig tid att kommentera.

Tack ska ni ha!

Hälsningar /Matti

 


Inlagt 2010-05-08 19:20 | Läst 4814 ggr. | Permalink
Fin samling bilder från din promenad
Sune Jonsson är värd besöket
Svar från mattimer 2010-05-08 20:14
Tack Bengt! Sune är min man: "En ideologi måste man ha, hur skulle det annars gå?" Hälsningar /Matti
Fina bilder och skönt att följa med på din promenad så man slapp gå ut i regnet själv ;)
Skall kolla in Sune i nästa vecka. En gigant inom den dokumentära traditionen som jag hoppas många yngre fotografer får upp ögonen för. Så är fotografi när den är på allvar :)
-affe
Svar från mattimer 2010-05-08 20:17
Tack, Affe. Håller med i allt ang Sune Jonsson. Dagens bildupplevelser uppvägde regnet mer än väl. Och det var faktiskt uppehåll några minuter då och då. Hälsningar /Matti
Många fina bilder blev det!
Som Alf noterade, det var fint att hänga med på din promenad här, så man slapp gå ut i regnet själv.
Bilden "Avbildade" gillas karpt.
Sven
Svar från mattimer 2010-05-08 20:19
Du som gammal grottkrypare ska väl inte banga för lite fukt? ;-) Kul att du gillade bilderna och tack för kommentaren. Hälsningar /Mattyi
Fina bilder som sagt. Efter en platta Tuborg kan ett besök på muggen vara behövligt skulle jag tro ;)

PS! Tillägg: Mannen på "Avbildad" påminnner mig om huvudrollsinnehavaren i filmen 28 dagar senare!
Svar från mattimer 2010-05-08 20:23
Tack så mycket,Tord. Det var ett riktigt pissväder! Kollade upp Cillian Murphy och viss likhet finns. Hälsningar /Matti
Bland dagens alla fina bilder tycker jag "paraplymöte" är helt outstanding !!! Väldigt fin blöt känsla över bilden, å så fina former... MVH Lena E
Svar från mattimer 2010-05-09 09:21
Det var bra variation på bilderna den här gången ;-) Kul att du gillar paraplymötet. Jättetack för kommentaren, Lena. Hälsningar /Matti
Jag tror det kommer att sluta där, ja - och snarare förr än senare. Att gatufotande blir mer eller mindre olovligt, eller (och det är nästan värre) att allmänheten tror sig kunna åberopa ett fotoförbud på allmän plats. Har redan känt av de tendenserna i luften på senare tid. Och är det något man inte önskar är det en ilsken dialog på gator och torg.
/tim
Svar från mattimer 2010-05-09 09:27
Vi har ju den tendensen att dagens medborgare är betydligt mer lättkränkta, och den personliga integriteten omfattar allt mer. Snart har vi "vaffan glor´u på-samhället" här då alla viker ner sina blickar och ingen ser en medmänniska i ögonen. Det är då vi gatufotografer går ihop och tillsammans i patruller om 20 man går ut och plåtar varenda kotte vi möter, rätt upp i fejan ;-) (Jag har inte ätit frukost än). Tack för kommentaren, Tim. Hälsningar /Matti
Jag slår nog ett slag för "Granhelvete", väldigt spännande bild. Som vanligt trevlig läsning, förutom om eventuella lagförslag, det lät inte så roligt. Men det låter som en ganska bökig lag att få igenom.

Mvh/Peter
Svar från mattimer 2010-05-09 09:32
Nja, jag vet inte om lagen är så knepig att få igenom. Vi har ju FRA och Ipred redan och jänkarna vill ju kunna läsa all kommunikation. Oavsett finns ju som sagt rädslan att allmänheten får för sig att det råder fotoförbud på allmän plats och att vi får det besvärligare att plåta.
"Granhelvete" är i sammanhanget en lämplig metafor för nämnt lagförslag och hur det ska hanteras. Kul att du gillade den. Tack, Peter. Hälsningar /Matti



(Visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver