Gatufoto - på japanska: Kasutori jidai (tuffa tider)

Vad har hänt sen senast? Jo, slussenutställningen satt uppe över söndagen men var spårlöst försvunnen på måndag. Gissar att det är stans städpatrull som utplånat dessa anarkistiskt uppsatta fotografier från blå gångens vackra väggar.

Jag fick första numret av Black+White Photography sedan jag tecknat en prenumeration. Innehåller bland annat några bra bilder av Billy Macrae respektive Geoff Kirby.

I går var det första maj och jag undvek att åka in till stan. Läste istället ut ”Just Kids”, Patti Smiths berättelse om hur hon och Robert Mapplethorpe hand i hand kämpade med sina respektive konstnärskap i N Y. Mycket namedropping gör boken än mer levande för en 53:a: Janis, Jimi, Jim Morrison, Dylan, Andy Warhol, Alen Ginsburg, John and Yoko, Blue Öyster Cult, Television, Chelsea Hotel, The Factory, CBGB`s med flera passerar förbi. Den beskriver även skapandeprocessen på ett levande sätt. Boken slutar med Patti Smiths farväl till sin livskamrat som är det vackraste och mest rörande jag läst.

Vill ha en musikbild som illustration till ovanstående stycke och ger er en från Gärdetfesten en gång för länge sedan, 1971. Har ingen aning vilka som spelar, kanske någon läsare vet? 

Satt sen och spelade musiken, ”Horses”, Television ”The Blow Up” och ”The New York Singles Collection”. Mindes Televisions magiska konsert på Jarlateatern 17 juni 1977. Började läsa "Street seen", boken om amerikanskt gatufoto.

Från Miwa Yanagis "Fairy tales"

Åker in till Kulturhuset och ser tre fotoutställningar: Miwa Yanagis "Fairy tales", Björn Abelins "InkCorporated" och till sist, och högst upp, den intressanta och mycket inspirerande "Tokyo stories". Efterkrigsbilder från Tokyo av Hiroshi Himaya, Tadahiko Hayashi och Shigeichi Nagano. "Kasutori jidai" heter Tadahiko Hayashis utställning, "tuffa tider". På InkCorporated träffar jag Mats Adsten vars nuna jag kände igen från Affe J:s porträtt i Dogma 07. Får tipset att kolla Krister Klereus tatueringsfoton, det bör ni också göra. De är snorbra!

Bakom fontänen

Bakom fontänen

Promenerar sen via Brunkebergstorg, rundar Arvfurstens palats och tar Riksbron över till Gamla stan. Solen skiner och det är rikligt med  härliga skuggspel i gränder och på torg.

Kedjor och skuggor

Kedjor och skuggor

Sol på Riksgatan

Sol på Riksgatan

Tar Götgatan upp förbi Medis, över Folkungagatan och in på Åsögatan. Här lufsar jag in på Konst-ig och kollar fotoböcker. Dyrt! Första gången jag är här. Snubblade över namnet i någon blogg men glömde bort det, var det inte art-ig eller nå´t? Kikar runt ordentligt och skulle lätt kunnat köpa böcker för ett par lakan. Tar Östgötagatan mot Slussen, passerar Svejk. En Pragerschnitzel och en Bernard får det bli när jag har pengar igen. Kommer upp till Mosebackes vackra torg. Här solbadar söderbor och äter glass.

Hökens gata

Sol på Hökens gata

Tar trapporna ner till Slussen och avslutar så en inspirerande gatufotopromenad. Kul att du följde med ända till slutet. Hoppas du gillade vad du läste och tyckte om bilderna du såg. Kommentera gärna.

Hälsningar /Matti

Inlagt 2010-05-02 17:32 | Läst 4476 ggr. | Permalink
Många mycket bra bilder Matti. Utställningarna på Kulturhusét har jag också sett och kan bara hålla med.
/John-Erik
Svar från mattimer 2010-05-02 19:14
Tack John-Erik. Roligt att du gillade bilderna. Jag är glad att jag hann se Tokyo stories, det var sista dagen i dag. Hälsningar /Matti
Fin och solig fotoprommis! Gillar verkligen bilderna från denna, du har fångat många solbadare! Skön konsert du plåtat, långt innan min tid :-) Gillar scentaket, det ser ut att palla en storm, hehe.

Ha det bra Matti!
Svar från mattimer 2010-05-02 21:12
Ja, det kändes bra i dag, kul att tanka lite inspiration på Kulturhuset. Tråkigt att jag inte minns vad bandet på Gärdet heter, har googlat men inte hittat rätt. Scentaket, några få liter regn ovanpå presenningarna är nog max… Tack igen, Peter. Ha det bar /Matti
Mmm, jag njöt i fulla drag, hela vägen. Känner mig näravarande vilket är lite märkligt eftersom gatorna du nämner är namn jag i bästa fall hört tidigare men inte har någon som helst koppling till. En vandring i solen med Matti är inte en tokig avslutning på helgen. Inspirerande om något. /Malin
Svar från mattimer 2010-05-02 21:51
Tog med en fontänbild så du skulle känna dig lite hemmastadd i Stockholmsmiljöerna. Tusen tack för kommentaren, Malin. Hälsningar /Matti
Visst såg jag fontänbilden, skulle ha sänt dig ett tack i den första kommentaren. Du gjorde min söndagskväll! /Malin



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?