Gatufoto - svart foto

Det börjar bra (eller?) med en mycket personlig tolkning av Mamma Mia, framförd av två femåringar på bussen in. Inte helt tonrent, för att uttrycka sig milt, men jag hör varje ord. Som om inte det är nog, ger de sig på Malena Ernmans La Voix!!! Tur man är van vid ungar…

Mörkt möte

Mörkt möte

Snokar runt på Centralen och får ihop ett gäng bilder jag kallar Svart Foto. Travesterar uttrycket "Film Noir". "Film Noir (franska för svart film) är en subgenre inom thrillerfilmen, och avser en kategori svartvita filmer, framförallt kriminalfilmer, från 1940- och 1950-talen. Till genrens främsta kännetecken hör en cynisk och dyster värld av falskspel och mord. Tekniskt utmärker sig genren av sneda kameravinklar och djupa skuggor." (Wikipedia").

Ut

Ut

"Den tredje mannen" räknas till genren och är en favvofilm. Många foton i boken Street Seen som jag nämnt några gånger, skulle jag kalla Svart Foto. Googlar jag på Photo Noir så finns termen redan. Mina bilder är dock bara ett experiment, ett steg mot något annat, eller tillbaka, eller - ett stillastående. Och jag gör INTE anspråk på att (vilja) tillhöra någon genre.

Spår 1 - 2

Spår 1 - 2

Innan jag når Centralstationen passerar jag Järnvägsparken, en gång en frodig park, välbesökt av stockholmare och storstadsbesökare. Av politiker förvandlad till en ogästvänlig öken med artificiella träd, gräsmattor av gatsten och cementplattor och med söderledens bilinferno som lövtak. Därtill hade man mage att placera ut bänkar - som om någon skulle vilja sätta sig där! 

En gång en park

En promenad i parken

Tittar till Hötorgets loppmarknad. Fascinerande tillställning! Här finner jag bland alla mer eller mindre bra fynd Hans Lidmans "Vargen tog min Mari". Härlig titel men inget köp. Lidmans "Det nappar i Svartån" triggade mitt fiskeintresse när jag var helt ung, är detta samme författare?

Solo

Solo

En del kameror, en SIX-20 Brownie--C, en Agfa SYNCHROBOX finner jag, och, på ett annat bord, en Agfa Click-I, men en så´n har jag redan. Vinylskivor finns backvis och jag börjar längta efter November. Bandet November alltså, från Vällingby, och ett av Sveriges första stora hårdrocksband. Tror nog att en skiva med November betingar mer än de 30:- skivorna i de här lådorna kostar. Men, det vore kul att få tag i Novemberalbumen.

Schysst att du tog dig ända hit. Om du gillade/ogillade något kan du väl vara så bussig och kommentera?

Hälsningar /Matti

Inlagt 2010-04-18 17:16 | Läst 7990 ggr. | Permalink
Kul att läsa din blogg. Järnvägsparken luktar inte smultron.

/H
Svar från mattimer 2010-04-18 18:26
Hej, Hans. Kul att du ville kommentera min blogg. Nä, Järnvägsparken är ingen plats för rosendoft. Och vandalerna är inte färdiga med stan än. Hälsningar /Matti
Idag var det svårare att plocka en bild som favorit. Jag velar mellan 2:an och 3:an fast jag tror 3:an får ett litet övertag trots allt.
Och Järnvägsparken, ja vad ska man säga........
Jag tittade ditåt när jag gick förbi på andra sidan gatan idag.
Hälsar /Claes
Svar från mattimer 2010-04-18 19:24
I dag präglas bilderna av min svartsyn :-) så jag förstår att de kräver sin man och sin betraktare. Inga bilder att bli poppis på, direkt. Tack för att du ändå kommenterade, Claes. Hälsningar /Matti
Fast jag tycker bilderna är bra, lite svårt att plocka ut den jag tyckte bäst om bara.
Hälsar /Claes
Det blev en riktigt bra helg för dej. Många bra bra bilder och alltid lika kul att få ta del av din intressanta text.
Spår 1-2 gillar jag, bra komposition.
häls.Sven
Svar från mattimer 2010-04-18 20:16
På något vis lyckades jag komma iväg i dag också. Kul att du gillar Spår 1 -2, det är ju rätt kul linjer och grejer i den. Jag gillar rörigheten i En promenad i parken, stökig är bara förnamnet. Eftersom jag har en svaghet för det svarta i fotografin, gillar jag Mörkt möte rätt bra. Tack för kommentaren, Sven. Hälsningar /Matti
Går det mest(a) i moll för tillfället, Matti? Rent konstnärligt är det sällan en nackdel. Personligen gillar jag melankolin och tyngden i den här typen av svartjo...eh, jag menar svart foto.
Det stora kruxet, tycker jag, ligger i att ta sig samman och komma iväg, speciellt om man inte bor mitt i smeten utan måste ta sig in till stan först (och sen hem igen!). Det är väldigt näraliggande att tänka "usch, nä, jag känner mig inte på humör, så det blir inget bra i alla fall". Ibland får man rätt, ibland inte.
Det kräver sin man att vara konstnär också! ;-)
/tim
Svar från mattimer 2010-04-19 17:35
Tankeläsare!? Kanske är jag lite mollad f n och det sista gällde definitivt i går då jag tog en hel förmiddag med sol ute på mig att bestämma mig för en tur in till stan. Det tar sin tid att åka buss på helgerna. Sen vill jag ju inte plåta mer av samma hela tiden, typ senast upplagda bild. Får se var det slutar… Kul att höra från dig igen, jättetack för det. Hälsningar /Matti(Visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?