Gatufoto - "Get naked, it´s natural"

Senaste blogginlägget var ju inspirerat av amerikanskt gatufoto från perioden 1940-1959. Nu blir det gatufoto på stockholmska igen. Måste ju berätta vad jag gjorde i söndags…

Börjar redan i Orminge med att plåta i den spännande miljön som p-garaget vid centrum erbjuder. Ruffigt, nerklottrat och en pissig, skräpig trappa. Står i den senare och tar några bilder på ett par personer som kommer gående och som jag skymtar under takkanten på trappan. Gillar ruffiga miljöer!

I p-garaget

Under däck

Det är först när jag kommer hem och ser bilden på datorn som jag upptäcker att det är en gammal elev till mig och hennes mamma som fastnat på bild. Tycker bilden blev bra.

Hoppar på bussen och inne i stan byter jag till tunnelbana vid Slussen.

Vimmelbild Slussen (en manipulerad bild, vilket egentligen är mot mina principer. Gillar dock effekten av gammalt färgfoto sådana man finner på vykort från förr)

Ett par ögon bland buteljer

Alla goda ting är två

Tuben tar mig till Hötorget och jag går Kungsgatan ner mot Stureplan. Har kameran på axeln och tänker köpa mig en ny ryggsäck. Är torsk på ryggsäckar, äger väl ett tiotal i olika storlekar och utföranden. Friluftsbutiken har inte hunnit öppna än så jag tar en sväng bort till Snickarbackens trappa. En joggare dyker upp i trappans valv och hamnar på bild. Är väldigt förtjust i trappor också!

Trappjoggare (härlig trappa men svår att göra rättvisa med 50 mm på)

Passerar gamla fina Nalen när jag går Regeringsgatan tillbaka. Kikar på trappan ner till Kungsgatan von oben, och ”mjölkar” den en stund. Fina skuggor den korta stund solen lyser (bilder kommer i något senare blogginlägg, kika i mitt album om du är nyfiken).  Slinker in på Rigoletto och finner en fint svängd gammal biotrappa. Personerna inne på bion samarbetar inte så jag får inga bra bilder. Köper ryggan.

Barnens århundrade

Barnens århundrade

Passerar några fula byggnadsställningar, de avskräcker inte en trio som sitter och fikar i den svala vårsolen. Gulsvart varningstejp passar bra till nikotinmissbruket vid fikabordet.

Smoking will kill you

"Rökning är farligt"

Passerar Hötorget och söndagsloppisen. Spännande ställe med härliga karaktärer på båda sidor om loppisborden. ”Fyndar” boken ”Norra Smedjegatan” av Manne Lind, á 200:-. ”I ovanligt bra skick”, menar säljaren. ”Plastlaminatet brukar spricka i hörnen.” Fin bok med många bilder från en sliten men charmig Klaramiljö och porträtt av människorna som bodde och arbetade här. Stockholmsnostalgi i svartvitt. Lägger därför in några nytagna porträtt från olika stockholmsmiljöer. Ansikten tycker jag om att plåta!

Mobilprat med förhinder

Mobil kalamitet

Fortsätter över Kungsbron mot Klara sjö. Hittar en viadukt med fina skuggor och linjer i en härlig sväng. Ställer mig att vänta. Efter en god stund dyker en man upp, en kort stund därefter kommer hans hund lufsande.  Resultatet blev ”Hundpromenaden”, återfinns i GF-poolen. Härlig miljö för gatufoto, älskar sån´t här!

Förtvivlan?

Förtvivlan

Tar en del nya gatuporträtt, en del i olika miljöer, andra bara rakt av. 

Taggtrådsvass

Har ingen bra titel på detta porträtt som jag gillar rätt bra för färgen och staketet mot järnvägen (bilden togs vid ett tidigare tillfälle)

Tassar in på Cityterminalen. Här befinner sig en mängd busspassagerare i olika stadier av resa. En liggande tidningsläsande tjej fångar mitt intresse och jag cirkulerar runt och plåtar henne ur olika vinklar.

Tyst läsning

Tyst läsning

Kollar pocketbokutbudet, men har ju en intressant bok i ryggan redan. ”Get naked, it´s natural” står det på en tjejs t-shirt. Hon häller upp smoothies och en kvinna provsmakar samtidigt som hon håller i en påse med texten ”Mmm, jag kan nästan inte vänta”. Hmm?! Roligt när man hittar textbudskap på stan och får det att passa in. Även om detta inte är bästa exemplet, så är det något att hålla utkik efter när man gatufotar.

Mmm, jag kan nästan inte vänta

Genom Centralstation ner till tunnelbanan. Tar några mörkare bilder med "amerikastuk", varav ett par återfinns i söndagens blogginlägg. Ett gäng skejtare far fram i övre tunnelbanehallen och blir åthutade av en MTR-kvinna i blå jacka. Hamnar i samma vagn som killarna och tar några närbilder innan jag kliver av vid Slussen.

Unga skejtare

Skejtarkids

Tack för att du läste min text och kollade mina bilder, trots att de var så många. Kommentera gärna, det skulle göra mig glad.

 Hälsningar /Matti

Inlagt 2010-04-13 18:56 | Läst 12155 ggr. | Permalink
Hej!

har inte ägnat mig något åt gatufoto men känner mig nyfiken på det och känner mig inspirerad av dina underfundiga och fina bilder!!

mvh Urban
Svar från mattimer 2010-04-13 19:22
Hej, Urban! Jättekul om jag kan inspirera dig att prova på gatufoto. När jag började, läste och tittade jag på alla länkar till gatufoto som jag hittade här på FS och på nätet. Sen är det bara att praktisera, och fundera på hur man ska utvecklas vidare. Tack för kommentaren. Hälsningar /Matti
Trevlig läsning! Jag tycker att bilderna får sin mening genom texten, då de i övrigt kanske saknar lite sammanhang. Men det är ju egentligen ingen nackdel:-)
Svar från mattimer 2010-04-13 19:51
Tack, Martin. Här ju inte någon annan ambition med bloggen än att mer i enkel dagboksform berätta om mina promenader på stan, och illustrera dem med bilder. Det är ju ingen portfolio precis. Egentligen tycker jag att jag lägger upp för många bilder, 3-4 kunde vara lagom. Hälsningar /Matti
Jag tror du gör precis samma misstag som jag. Alltså precis som du säger; för många bilder;-) Men å andra sidan, det finns ju några av oss som faktiskt gillar att läsa långa inlägg. Att falla in i en mall är ju inget kul. Kör hårt!
Gillar textkombon i "Get naked" - helt underbart och jag tyckte inte den var långsökt. Fast det kanske inte var det du menade. Hade själv en härlig GF-tur idag. Kompade en halv dag för vårsol med kameran :-)

Ha det bra!

/Peter
Svar från mattimer 2010-04-14 06:37
Kul att du gillade "Get naked…" Ser fram mot fler GF-foton från dig, det var en övertygande debut i poolen ;-) Hälsningar /Matti



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?