Gatufoto - "it´s the Swedish law", Ohly-spotting, annars mest grått

Helg igen, och då måste man ju bara in till stan och fota! Åker till Stockholms Östra station och tittar in i entréhallen. Där finns ett café och en trappa upp finns en restaurang med pub. Det är öppet ända upp till ett mycket vackert utsmyckat tak. Plåtar runt lite där nere innan caféinnehavarna, en man och en kvinna,  pockar på uppmärksamhet. De förklarar för mig på engelska att jag inte får fotografera där. Jag påtalar att det får jag visst eftersom det är "public space". Där ute, okay, men "not inside the company" och menar bakom disken, "it´s the Swedish law", ler kvinnan.  Det är ju fel, men jag ser ju ingen anledning att tjafsa om det, har inte för avsikt att plåta hur ett litet café ser ut bakom disk. Men det jag ser från allmänt område, om så in i ett café, får jag ju fotografera.

Ute har det börjat regna. Jag letar mig ner genom Humlegården. Hör vårens första bofinkdrill. Hör också en konstig vissling, vad kan det vara för fågel? Först en entonig vissling, sen fler toner. Drar mig mot ljudet för att om möjligt kunna se storleken och formen på fågeln. Får istället långnäsa. Det är ett lag snöskottare som visslar när de skyfflar ner blötsnö från taket.

Tar bilder på folk i parken. Slaskigt, regnigt, grått. Stureplan och Kungsgatan upp mot Hötorget och till sist tar jag mig ner till Centralen. Får inte till några bra bilder alls. Tycker jag missar i skärpa och i det mesta. Leker länge med olika motiv men det blir inte bra.

Promenerar mot Slussen, stannar till vid trappan från Järnvägsparken upp till trafikleden ovanför. Vem behöver den, vem vill dit? Gillar trappans sväng och väntar en stund på att någon vänlig själ ska dyka upp och förgylla min tilltänkta bild. Till sist kommer hon, men vänder på nedersta trappsteget.

Mot Rosenbad, under Vasabron, till Drottninggatan.

I Gamla stan tittar jag till min, och mångas med mig, älsklingsarkad. Här kan jag Ohly-spotta och jag finner också en öppen dörr till en restaurang. Därinne skymtar en våg. Återigen vill jag ha någon människa med i bilden. Till sist kommer en restauranganställd och kikar ut en kort stund innan han stänger dörren.

Möter en leende herre på Kornhamnstorg. – Det finns Instamatic, säger han och tittar på mina Canoner.

Är inte särskilt nöjd när jag kommer hem. Många bilder tagna, men få värda att spara. Men de får en chans till.

Tack för att du läste ända hit, och tittade på alla bilderna. Kommentera gärna, så blir dagen mindre grå till slut ;-)

Hälsningar /Matti

 

Inlagt 2010-03-27 18:11 | Läst 3581 ggr. | Permalink
Att Ohly spottning var en sysselsättning du hållt hemlig var intressant:) I brist på det ena får man ta det andra.
Gillar bild 3 med fin svärta och de fina linjerna och alla detaljer.
Hälsningar Sven
Svar från mattimer 2010-03-27 19:14
Var på Björn Hellbergspotting i höstas, men bilderna blev lite platta. Tror inte jag hade kommit igång och blogga då. Han satt på Drottninggatan och signerade böcker. Gillar nog också trean bäst, lite Metropoliskänsla. Tack för kommentaren, Sven. Hälsningar /Matti
Fina bilder. Giullar särskilt bild 2.
/John-Erik
Svar från mattimer 2010-03-27 19:16
Tack, John-Erik! Tvåan mekade jag mycket med, tog många olika varianter. Hälsningar /Matti
Fina bilder. Men jag vet inte om jag hade givit upp vid östra station lika lätt som du gjorde. Det finns alldeles för många människor som har alldeles fel uppfattning om både vad man får fotografera, publicera och inte minst upphovsrätt till bilder. Jag skulle nog ha förklarat (på svenska) vad lagen faktiskt säger och sedan skulle jag troligen fotograferat av bara he...te för att dom ska lära sig. Inte speciellt smart eftersom dom då kommer dra alla fotografer över en kam som buffliga, otrevliga och allmänt oresonabla.
Svar från mattimer 2010-03-27 19:28
Tack, Per. Jag hade plåtat det jag ville, hittade inte några bra vinklar och ljuset var inte märkvärdigt med gråvädret utanför. Så det var ingen strid jag behövde ta. Jag tvivlar på att de hade gjort något mer om jag fortsatt att fotografera. Dessvärre tror jag inte att väktare och polis kan lagen heller, i det här avseendet. Kul att du gillar bilderna. Hälsningar /Matti
Om det kan vara till nån tröst så var din dag till någon tröst - för mig. Jag känner (tyvärr) igen såväl tjafset som missbelåtenheten med dagens skörd emellanåt. Jag vill inte kalla det bättre fly än illa fäkta, men jag går inte in i dialoger om jag känner att det är meningslöst på förhand och kommer att mynna ut i dålig smak i munnen, hur rätt jag än har enligt lag osv. Väktare och/eller polis har jag inget förtroende för i sådana här lägen.
Sen, med tanke på väntan på att rätt person - eller någon person överhuvudtaget - ska hedra din bild med sin uppenbarelse, ett av dina problem (om jag får kalla det så) är att du tydligen bara har möjlighet att gatuplåta på helgerna, åtminstone mera fokuserat/en längre stund. Lördag-söndag är inte dom livligaste dagarna precis. Och då menar jag inte att du får fler människor på en o samma bild mitt i veckan utan naturligtvis att urvalet en vardag är f-n så mycket större - och därmed är sannolikheten att väntan blir lång (eller att du helt kammar noll) motsvarande mindre.
Bättre tur imorgon, Matti!
önskar
/tim
Svar från mattimer 2010-03-27 21:34
Tja, hade Östra station varit ett häftigare ställe, och kanske hade det varit det om solen kastat in lite ljus, hade jag inte brytt mig utan bara plåtat vidare. Sen har du rätt, jag har bara ork att plåta på helger. Jobbar ju med ett gäng sexåringar och de kör sk-ten ur mig nästan varje dag. Har haft kameran med mig för att plåta gata efter jobbet, men har inte orkat utan åkt raka vägen hem. Skulle vilja plåta vardagens människor, inte bara helgens. Det får bli under sommarsemestern. Tack för trösten, Tim ;-) Hälsningar /Matti
Man är sällan kreativ om man är trött. Och det är man säkert, trött alltså, efter att ha tränat en loppcirkus en hel dag.
Å andra sidan... kanske en vända på stan efter jobbet skulle kunna ha motsatt verkan? Ge förnyad energi, en kick - eftersom det att plåta gata inte bara tar utan även ger! Nåt att tänka på nu när dagarna blir allt längre? ;-)
/tim
Svar från mattimer 2010-03-27 21:52
Förvisso! Har ju bara bra gatufotomiljöer hela tunnelbaneresan hem, Gullmarsplan, Skanstull (+ bron däremellan), Götgatan, Medborgarplatsen, Götgatsbacken, Slussen. Så, någon solig eftermiddag… /Matti
Gillar mycket sista bilden, i den beskärningen här på din blogg, inte i poolen. För mig berättar den i den här varianten att man f ska titta förbi de tjockisar som gärna ställa sig i vägen för att möta nåt mer spännande. Verkligen en fin bild! /Katja
Svar från mattimer 2010-03-31 21:20
Tack, Katja. Jag vet verkligen inte vilken version jag gillar bäst, förmodligen samma som du eftersom det var den ursprungliga. Hälsningar. /Matti



(Visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?