Urbant foto - ett banalt vykort från Slussen

Läser Affes alltid intressanta blogg, "OmTag. Svartvitt när färg är för svårt", om hur han föredrar att plåta analogt och i svartvitt. "För mig blir färg ofta banalt, just för svårigheten att renodla budskapet eller känslan i bilden. Det blir lätt vykort och semesterbilder, inget fel i det om det är vykort och semesterbilder man vill ta", skriver Affe.

Tog en bild från min buss hem efter jobbet, innan den lämnade Slussen. Bilden är kanske knepig till sin komposition, men jag gillar att tänja på regler. Gillar att det är "två oförenliga världar" som delar på bildutrymmet, den mörka vänsterdelen som låter en ana bussterminalen framför bussen respektive den av kvällssolen belysta högra dito, inklusive en smal spegling. Övre vänstra hörnet är för mig ett mysterium som i mina ögon addar lite extra. Är det bussinteriören bakom mig man anar och hur kom det med i bild?

Banalt, vykort eller semesterbild? Det avgör betraktaren. :)

Inlagt 2014-05-24 13:55 | Läst 2321 ggr. | Permalink
Detta är absolut inte en banal färgbild, här har du ju istället utnyttjat färg och kontraster i kompositionen, lite som Haas eller Leiter. Men min poäng i min blogg är att det är svårt och att man medvetet måste jobba med färgen som en del i uttrycket om det skall bli bra. :)
-affe
Svar från mattimer 2014-05-24 14:59
Tack för kommentaren, Affe! Jorå, jag förstår din poäng och Leiter är en favorit :) Hälsningar /Matti
Jovisst passar det med färg i denna, mycket fint! LO
Svar från mattimer 2014-05-24 15:53
Visst gör det :) Tack Lars Olov! Hälsningar /Matti
Banalt -- Nej!
Uttryck--Ja!
Svar från mattimer 2014-05-24 15:54
Ett vykort med uttryck :) Tack, Jan-Olof! Hälsningar /Matti
Snyggt vykort Matti. Banalt? Det säger något om betraktaren som inte kan så mycket om fotografi.
Svar från mattimer 2014-05-25 07:30
Tack, Tommy! Nu är det ju ingen som påstått att det här "vykortet" är banalt. Det handlar mer om det svåra i att plåta i färg, där färgen kan förta budskapet etc. Men även det är upp till betraktaren.
Som du skriver din blogg verkar det som om en del fått uppfattningen att jag menar/påstår att färg är banalt i generella termer. Det är inte vad jag skriver eller menar, i min blogg försöker jag vara tydlig med att det är mina personliga uppfattningar om mitt eget fotograferande och min egen smak och endast detta. Hur andra gör och tycker har jag inga åsikter om.
Tyckte att det kunde vara bra att klargöra detta.
-affe
Ps. jag ändrade formuleringarna i min blogg så att jag förhoppningsvis inte trampar på några tår i onödan.
Svar från mattimer 2014-05-25 07:26
De som följer din blogg, vilket jag gör, kan ju inte vara ovetande om att det är dina personliga uppfattningar du framför. Det är du ju tydlig med. Nämnda citat inleds ju med "För mig blir färg ofta banalt…" Jag länkade till din blogg så man skulle kunna läsa hela den och inte bara det citat jag valde att återge.
Plåtar själv i färg och konverterar till svartvitt när jag tycker det passar. Det finns i mina ögon mycket bra gatufoto i färg, och det är det som sagt betraktaren som avgör.
Känner inte att jag fått några tår trampade, du gav mig bara en anledning att lägga upp en nytagen bild som jag kanske inte annars visat här på FS ö h t. :)



(Visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?